Statele UE acordă Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţară candidat

G.D.
Internaţional / 23 iunie 2022

Statele UE acordă Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţară candidat

Actualizare Preşedintele francez, Emmanuel Macron: "Statutul de ţări candidate la UE trimite un semnal puternic către Rusia"

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că decizia de astăzi de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la UE trimite "un semnal puternic Rusiei", potrivit CNN, notează News.ro.

"Mesajul care este trimis astăzi foarte clar. (..) Este un mesaj foarte puternic, coerent cu ceea ce Europa noastră, încă din prima zi a conflictului, a ştiut să facă. Adică reacţionarea rapidă, într-un mod istoric şi unitar. Prin sancţiuni, două zile mai târziu şi de şase ori de atunci încoace. Prin sprijin macroeconomic, militar şi financiar pentru Ucraina. Şi acum prin acest gest politic", a declarat Macron.

"Această Europă puternică şi unită a fost la înălţimea sarcinii", a adăugat el.

"În sens mai larg, astăzi, este o perspectivă europeană pe care o recunoaştem Ucrainei, Moldovei şi Georgiei. Ceea ce este un semnal foarte puternic pentru Rusia şi în contextul geopolitic pe care l-am menţionat şi alegerea făcută pentru Ucraina şi Moldova de a primi acest statut de candidat la Uniunea Europeană", a mai spus Macron.

Preşedintele Franţei a arătat că "datorăm acest lucru poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea teritorială".

"Şi o datorăm, de asemenea, Moldovei în ceea ce priveşte situaţia sa politică, a tentativelor de destabilizare prin care trece, şi generozitatea de care a dat dovadă în contextul pe care tocmai l-am menţionat", a completat Macron.

Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles, a acordat ieri statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă ieri seara preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări, relatează AFP.

---

Actualizare Ursula von der Leyen: "Ţările candidate la UE trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la etapa următoare a procesului de aderare"

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în urma deciziei UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, că ţările candidate la Uniunea Europeană au "teme de făcut" înainte de următoarea etapă a procesului de aderare, transmite CNN. Ea a precizat că decizia luată ieri noaptea arată că Uniunea Europeană este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe, relatează News.ro.

Aceasta a făcut declaraţiile în timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel.

"Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare", a spus Ursula von der Leyen.

Aceasta a scris, într-un mesaj pe Twitter, că decizia de a acorda statutul de ţări candidate pentru republica Moldova şi Ucraina "ne întăreşte pe toţi". "Întăreşte Ucraina, Moldova şi Georgia, în faţa imperialismului rus. Şi întăreşte UE. Pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniţi şi puternici în faţa ameninţărilor externe", afirmă ea.

"Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici", a adăugat şi preşedintele Consiliului, Charles Michel, în cadrul conferinţei.

---

Actualizare Volodimir Zelenski, după acceptarea candidaturii ţării sale la UE: "Steagurile ucrainene şi europene vor fi împreună când ne vom reconstrui statul"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis ieri noaptea, un mesaj, în urma deciziei Consiliului European referitoare la aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, că este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment. El a mulţumit fiecărei ţări din UE pentru sprijinul pe care l-a acordat ţării sale. "Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale", a spus Zelenski în mesajul adresat României, transmite News.ro.

"Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment", a spus preşedintele Volodimir Zelenski către participanţii la Summit-ul UE, după ce au acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare.

"Aşa mi-am început discursul la Consiliul European din 24 martie, acum trei luni, când v-am îndemnat să ne susţineţi. Şi aceasta este o cale destul de mare pe care am parcurs-o în aceste trei luni! Noi toţi împreună: Ucraina, statele dumneavoastră şi Uniunea Europeană în ansamblu. Această cale nu este politică. Cred că acesta este ceea ce va fi întotdeauna punctul de plecare al noii istorii a Europei. Europa fără diviziune. Europa fără zone gri. Europa care este cu adevărat unită şi care ştie să se apere, valorile, viitorul ei. Astăzi aţi adoptat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina în toţi cei 30 de ani de independenţă ai statului nostru", a spus preşedintele ucrainean.

El a precizat că "această decizie nu este doar pentru Ucraina".

"Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru şi în condiţii atât de dificile, când războiul rusesc ne testează capacitatea de a păstra libertatea şi unitatea. În a cincea zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, am solicitat aderarea la Uniunea Europeană. Am oferit răspunsuri extrem de rapide şi de înaltă calitate la chestionarul primit de la Comisia Europeană. Şi iată rezultatul dorit astăzi. Astăzi, aş dori să reafirm că Ucraina este capabilă să devină un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a amintit că acum trei luni, s-a adresat fiecărei ţări a Uniunii Europene şi a indicat în ce stadiu se află, în relaţiile cu ţara sa.

Zelenski a transmis câte un mesaj de mulţumire fiecărei ţări în parte.

---

Actualizare Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a declarat: "Este o zi istorică pentru Republica Moldova. Pornim pe drumul spre Uniunea Europeană, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare şi mai multă ordine. Avem în faţă un drum complicat pe care suntem hotărâţi să-l parcurgem".

---

Actualizare "Politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova şi Georgia au primit la rândul lor un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune serios pe treabă pentru pune în practică reformele, procedurile şi proiectele care sunt necesare pentru a face următorul pas. Îi felicit şi îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes", a declarat preşedintele României Klaus Iohannis.

---

Actualizare Consiliul European a acordat statutul de candidat Republicii Moldova şi Ucrainei pentru aderarea la UE, potrivit Euronews.

Cei 27 de lideri de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au decis că parcursul celor două state este în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, Georgia a rămas pe "lista de aşteptare", urmând să primească statut de ţară candidat cu condiţia obţinerii de rezultate în ceea ce priveşte priorităţile indicate de Comisia Europeană, respectiv realizarea de reforme structurale.

---

După un summit cu reprezentanţii ţărilor Balcanilor Occidentali, de la care aceştia au plecat dezamăgiţi, liderii statelor UE încep astăzi un summit de două zile la care sunt aşteptaţi să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE, dar o aderare a acestor ţări se va produce într-un orizont de timp îndepărtat şi este condiţionată de reforme profunde, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Este o ''decizie extrem de importantă pentru viitorul'' UE, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru care acest summit marchează un ''moment istoric în plan geopolitic''.

Deşi, în lipsa vreunei surprize, liderii europeni vor acorda celor două ţări statutul de candidate la UE, procesul poate fi reversibil dacă ele nu realizează reformele cerute de Comisia Europeană.

Acest summit a fost precedat astăzi de un altul cu statele Balcanilor Occidentali, care de asemenea aspiră să devină membre ale UE. Summitul nu a permis însă depăşirea impasului asupra acordării statutului de candidate pentru Albania şi Macedonia de Nord.

Bulgaria blochează din anul 2020 iniţierea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unor dispute istorice şi privind limba, iar Albania este ţinută în loc pentru că Bruxellesul doreşte ca ambele negocieri să înceapă concomitent.

Acestea nu sunt însă singurele obstacole în calea aderării ţărilor din Balcanii Occidentali la UE, procesul fiind blocat şi de reticenţele unor ţări precum Franţa sau Olanda, care se tem de o reeditare a aderării grăbite a României şi Bulgariei în 2007, care a creat un val de lucrători imigranţi ce a alimentat în Marea Britanie sentimentele favorabile Brexitului.

Liderii statelor Balcanilor Occidentali (Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) şi-au exprimat dezamăgirea că negocierile de aderare cu ţările lor nu au început sau sunt blocate, deşi au trecut ani de când li s-a promis aderarea la UE, remarcă Reuters şi AFP.

''N-am obţinut nimic'', a rezumat sec preşedintele sârb Aleksandar Vucic. ''Este o lovitură dură pentru credibilitatea UE'', a deplâns la rândul său premierul macedonean Dimitar Kovacevski, în timp ce premierul albanez Edi Rama i-a acuzat pe liderii europeni de ''neputinţă''.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca vor deveni membri UE, Moldova o sa fie imensul hohot de ras, iar Ucraina imensul hohot de plans. Ucraina va face din Ungaria si Polonia tari democratice si foarte respectabile, iar din conducatorii lor campioni ai statului de drept si ai justitiei independete.Ucraina in UE....Doamne fereste!! Visul lui Putin de a distruge Europa incepe sa devina realitate.

    Iar arhaicii nostri vecini moldoveni vor fi katerinka totala, cu vazduhul lor bagat in roti sau ograda lor plina de copii. 

    1. Totul pute, sa nu schimbam nimic, de fapt nici nu se poate schimba totul a ramas si va ramane ca acum x ani; perioada de referinta si-o stabileste fiecare in functie de preferinte, cunostinte si prejudecati.

    In primul rand Romania trebuie sa-si exercite dreptul de veto pe numele Moldovei-pe modelul Greciei cu Macedonia de Nord.(Moldova de Est,Basarabia,etc,sa fie numele oficial al acestei tari-care nu mai are oricum, nimic de a face cu Moldova lui Stefan,cel putin dpdv demografic).

    Tot drept de veto trebuie exercitat la Ucraina,pe drepturile minoritatii romanesti. 

    Este piatra de gatul UE,in cazul in care se finalizeaza cu succes,integrarea Ucrainei.O tara imensa,care va inghiti resurse financiare cu nemiluita,drenate toate in buzunarele fara fund ale unor oligarhi,un sistem economic si politic profund corupt si inapoiat, dar mai ales,o tara cu o forma primitiva,de sec XX,de nationalism,care va bloca orice forma de reforma a UE,reforme de care,UE are oricum mare nevoie. 

    Si sa nu uitam de viitoarea granita mobila a UE cu Rusia.

    Pentru Romania,este un imens dezavantaj-pierdem pozitia de granita a UE,de care oricum nu am stiut sa profitam,iar agricultura,industria agroalimentara,siderurgia,indu stria chimica si de ingrasaminte chimice,atat cat au mai ramas,vor primi lovitura de gratie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb