Senatul american a aprobat recent un proiect de lege care solicită posturilor de televiziune să pună punct transmisiilor analogice la data de 17 februarie 2009, dată de la care vor fi permise doar transmisiile digitale, informează Rompres. Preşedintele Bush a salutat iniţiativa, care în scurt timp ar urma să obţină şi aprobarea Camerei Reprezentanţilor. Termenul limită de 17 februarie 2009 stabilit în final de Senat reprezintă un compromis faţă de propunerea iniţială a Camerei, 31 decembrie 2008, şi data de 7 aprilie 2009 cît propusese iniţial Senatul.
Pentru implementarea aces-tui termen limită, Senatul SUA a prevăzut alocarea a aproximativ 1,5 miliarde dolari pentru un program de dispozitive speciale ("converter box"), care ar urma să permită persoanelor cu televizoare mai vechi să recepţioneze noile semnale digitale. Consumatorii americani cu astfel de televizoare ar urma să beneficieze de două cupoane în valoare de 40 dolari fiecare pentru a putea cumpăra noile convertoare, al căror preţ estimativ se situează între 50 şi 60 de dolari. Legislatorii nu au stabilit însă o limită de venit pentru cei care pot solicita aceste cupoane. Însă grupurile de lobby care sprijină drepturile consumatorilor consideră aceste fonduri drept insuficiente, ceea ce va face ca la data de 18 februarie 2009 mai multe zeci de milioane de televizoare din SUA să nu poa-tă recepţiona semnalele digitale. Se estimează că în prezent există 21 milioane gospodării americane care nu au acces la serviciile de televiziune prin cablu sau satelit, fiind nevoite să recurgă doar la transmisiile clasice de tip analog. În plus, există alte aproximativ 20 milioane gospodării care au acces la cablu sau satelit, dar au mai multe televizoare în casă şi nu toate aparatele sînt conectate la cablu, care vor avea şi ele nevoie de convertoare pentru semnalul digital.
La rîndul lor, reprezentanţii industriei de televiziune prin cablu din SUA au estimat că este posibil ca aproximativ 40 milioane de abonaţi la aceste servicii să se confrunte cu întreruperi de semnal în momentul trecerii la televiziunea digitală, dacă vor deţine în continuare aparate de tip analog în anul 2009. Pentru aceştia operatorii de cablu vor converti semnalul digital în vechiul semnal analog, însă numai pentru principalele posturi de televiziune, astfel că aceşti consumatorii nu vor putea recepţiona toate posturile din grila de programe. Trecerea la semnalul digital promite o calitate mai bună a imaginii şi a sunetului transmisiilor de televiziune. În plus, va elibera o parte din spectrul transmisiilor radio, deosebit de important pentru comunicaţiile speciale de tipul pompieri, poliţie, salvare etc.