Statele Unite nu pot trimite cantităţile promise de petrol şi gaze în Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2022

"Nu vine niciun bailout. Nici pe partea de petrol, nici pe partea de gaze". (Wil VanLoh, director executiv la Quantum Energy Partners)

Călin Rechea

Mai sunt doar câteva luni până când va intra în vigoare embargoul parţial impus Rusiei în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de autorităţile europene. Interdicţia importurilor de petrol transportate pe mare se aplică din decembrie 2022, iar importurile produselor petroliere vor fi interzise din februarie 2023.

Liderii europeni care au forţat introducerea embargoului au primit asigurări de la Casa Albă că America este gata să înlocuiască petrolul şi gazele din Rusia cu "molecule ale libertăţii" extrase dincolo de Ocean.

Nimeni, cel puţin la nivel oficial, nu a dorit să audă opiniile care spuneau că înlocuirea unor asemenea volume de petrol şi gaze este aproape imposibilă pe termen scurt şi foarte puţin fezabilă pe termen lung, mai ales din cauza costurilor mult mai ridicate.

Mai era, desigur, şi "detaliul nesemnificativ" al investiţiilor necesare pentru extragerea cantităţilor suplimentare, care se recuperează în perioade de ordinul deceniilor, în condiţiile în care europenii doreau să importe doar pentru anii care au mai rămas până în 2030 sau chiar înainte de acest orizont.

În aceste condiţii, "şefii companiilor de fracturare hidraulică spun Europei că nu vine niciun bailout", după cum a scris recent Financial Times.

Cotidianul financiar arată că directorii companiilor care extrag petrol şi gaze prin fracturare hidraulică au avertizat că nu este posibilă creşterea rapidă a producţiei astfel încât să fie evitată o criză în această iarnă.

"Nu vine niciun bailout. Nici pe partea de petrol, nici pe partea de gaze", a declarat Wil VanLoh, fondator şi director executiv la Quantum Energy Partners, pentru FT.

Cele mai recente date de la Baker Hughes arată că numărul forajelor noi pentru petrol a fost de 591 în săptămâna încheiată la 9 septembrie 2022, iar cel al forajelor pentru gaze de 166, iar tendinţa este de plafonare sub nivelul înregistrat înainte de pandemie (vezi graficul 1).

Statele Unite nu pot trimite cantităţile promise de petrol şi gaze în Europa

În aceste condiţii, Scott Sheffield, director executiv la Pioneer Natural Resources, unul dintre cei mai mari producători de petrol din SUA, a declarat că nu există perspectiva unei mari creşteri a producţiei de petrol prin fracturare în Statele Unite, iar prognozele guvernamentale, de creştere a producţiei cu circa un milion de barili pe zi, nu vor fi atinse.

"Nu adăugăm unităţi noi de forare şi nu vedem nici la alţii acest lucru", a mai adăugat Sheffield, care estimează că preţul petrolului poate depăşi 120 de dolari pe baril în această iarnă, după cum mai scrie Financial Times.

Datele de la Energy Information Administration (EIA) mai arată un aspect deosebit de îngrijorător, respectiv scăderea dramatică a productivităţii zilnice a sondelor de extracţie, atât pentru petrol cât şi pentru gazele naturale.

Astfel, producţia medie zilnică de petrol pentru o sondă de extracţie din primele patru bazine americane a scăzut cu circa 30% de la începutul anului 2021 până în prezent şi a ajuns la circa 1.500 de barili (vezi graficul 2).

Statele Unite nu pot trimite cantităţile promise de petrol şi gaze în Europa

Scăderea producţiei medii din acelaşi interval de timp a fost mai mare în cazul gazelor naturale, de circa 34%, până la 104 mii de metri cubi, în condiţiile în care producţia zilnică pentru o sondă de extracţie din bazinul Niobrara a înregistrat un declin de peste 42%, până la circa 105 mii de metri cubi (vezi graficul 3).

Statele Unite nu pot trimite cantităţile promise de petrol şi gaze în Europa

Financial Times mai arată că estimările de la International Energy Agency indică o scădere a vânzărilor de petrol ale Rusiei cu 20% odată cu intrarea în vigoare a embargoului impus de Uniunea Europeană.

"Investitorii în fracturarea hidraulică nu îşi vor da binecuvântarea pentru o majorare serioasă a producţiei, preferând să urmeze modelul producţiei scăzute şi a profiturilor mari", a declarat Ben Dell, director executiv al companiei de investiţii Kimmeridge Energy, pentru FT, iar principalul motiv al unei astfel de politici investiţionale îl reprezintă "disponibilitatea extrem de limitată a capitalului".

Se pare, deci, că singura opţiune a ţărilor europene rămâne petrolul din Rusia, care va fi importat, la preţuri mult mai mari, sub altă "etichetă" cu ajutorul armatorilor greci şi din alte părţi ale lumii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Caciuliti-va, caciuliti-va caci Imparatia Rasaritului este aproape!

    1. NU D-LE , IMPARATIA LUI '''''' DOCTOR JIVAGO ''''''', ESTE APROAPE !!!!!!!!!!! AI VAZUT FILMUL ????? ERA VORBA ACOLO , DE UN DOCTOR CARE INGRIJISE O MULTIME DE OSTASI RANITI , AI ARMATEI ROSII , SI RESPECTIVII , CA RASPLATA , L-AU TARAT DUPA EI PRIN TOATA RUSIA , IN FRIG , IN PLOAIE , IN NINSOARE ........... I-A ZIS UN CAZAC , COMANDANT AL ARMATEI TOVARASULUI LENIN : O SA VII CU NOI , ATATA TIMP CAT MAI EXISTA UNITATI ARMATE ALBE , PE CUPRINSUL TARII NOASTRE !!!!!!!!!!!!!! AZI ASA , MAINE ASA , POIMAINE TOT ASA , SI TOT ASA !!!!!!!!!!! LA UN MOMENT DAT , DOCTORUL NOSTRU S-A SATURAT , SI A STERS-O PE FURIS DE LANGA EI , INAPOI LA EL IN SAT !!!!!!!!!!!! A MERS SUTE SI SUTE DE KILOMETRII , POATE MII , I-A MURIT CALUL DE EPUIZARE SI A LUAT-O PE JOS , CAND ERA LA UN PAS CA SA-SI DEA ULTIMA SUFLARE , A AJUNS TOTUSI LA DESTINATIE !!!!!!! ACOLO , CE SA VEZI : AL ASTEPTA COMITETUL DE PRIMIRE : COMISARUL - SEF AL REGIUNII SI SOLDATII ROSII !!!!!!!!!!! TICALOOSULE !!! ALB NENOROCIT CE ESTI !!! DUSMAN DE MOARTE AL SFINTEI RUSII !!! CE CREDEAI CA N-AM AFLAT ??? AI DEZERTAT DE LA DATORIE NEMERNICULE !!! ERA IARNA , ERA SI FRIG , SI AU HOTARAT SA NU-L IMPUSTE , CI SA-L FACA SA SE CHINUIASCA !!!!!!!!!!! L-AU BAGAT INTR-O PRAPADENIE DE MAGHERNITA MICA DE CASA , SI PE EL SI PE NEVASTA-SA !!! N-AVETI VOIE SA CAUTATI LEMNE PENTRU FOC !!! DACA VEDEM FUM CARE IESE FUM PE HORNUL CASEI , VA IMPUSCAM PE LOC !!! O SA STATI ASA , PANA LA PRIMAVARA !!! S-AU PANA CAND MOARTEA , VA V-A DESPARTII !!! DUSMANI AI UNIUNII SOVIETICE !!!!!!!!! STATEAU AMANDOI IN PAT SI PRIN CASA , CU 2 - 3 PERECHI DE SOSETE GROASE , BAGATE IN CIZME , CU PALTOANELE PE EI , SI VANTUL FLUIERA SI INTRA PRIN TOATE COLTURILE USII STRAMBE , ODATA CU ZAPADA !!! LA UN MOMENT DAT , ERA IN CASA , ZAPADA APROAPE CA AFARA , SI UN GER INGROZITOR DE MINUS ZECI DE GRADE CELSIUS !!!!!!!!!!!!! S-AU IMBOLNAVIT AMANDOI , NEVASTA I-A CEDAT SEXUAL UNUI COMISAR SOVIETIC , CARE A LUAT-O CU EL LA MOSCOVA !!!!!!!!!!! RAMAS SINGUR , SARMANUL DOCTOR AJUNSESE APROAPE UN ''''''' ZOMBI '''''''', SI CAND A VENIT IN SFARSIT PRIMAVARA , AVEA FRIGURI IN TOT CORPUL SI ATACURI PUTERNICE DE INIMA !!!!!!!!!!!!! A PLECAT CU DIFERITE MIJLOACE DE TRANSPORT LA MOSCOVA , SA-SI CAUTE NEVASTA , DAR CAND A AJUNS IN MIJLOCUL ORASULUI , A FACUT UN INFARCT , S-A IMPRASTIAT PE JOS , SI A MURIT !!!!!!!!!!!! OARE , CU INTELEPTII NOSTRII GUVERNANTI , SI CU SEFII LOR DE LA BRUXELLES , O SA NE ASTEPTE SI PE NOI , ACEEASI SOARTA ?????????? V-OM TRAI , SI V-OM VEDEA !!!!!!!!!!!!!! PROBABIL CA , NUMIC BUN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Divagatii fara legatura cu subiectul.

    Inca o minciuna americana, ne am obisnuit deja.. chiar crede cineva ca le pasa lor daca au europenii cu ce se incalzi? Razboiul sa mearga, in rest nu dau doi bani pe Europa, mai ales ca au creat conditiile ca nimeni sa nu indrazneasca sa nu se supuna ordinelor lor.

    1. ASA ESTE , D-LE AU MINTIT , DE-AU RUPT PAMANTUL !!!!!!!!!!!!!!!!! AMERICANII , CU TOTII , FARA EXCEPTIE , AU DOVEDIT SI DOVEDESC IN CONTINUARE , CA NU SANT ALTCEVA , DECAT NISTE NEGUSTORI !!!!!!!!!!! INSA : DOAR ATUNCI , CAND MARFA LOR , PRISOSESTE !!!!!!!!!!!! ADICA , AU IN PLUS !!!!!!!! PENTRU UCRAINA , SI PENTRU PITIC , AU !!!!!!!!! GAZE ??? DE UNDE GAZE ??????????? IN PRIMUL RAND , TREBUIE SA AIBE PENTRU POPULATIA LOR !!!!!!!!!!!! RESTUL ???????? ALTA DATA , CAND SE POATE !!!!!!!!!!!!! DACA SE POATE !!!!!!!!!!! SI , IN REST ??????????? PENTRU EUROPENI : '''''''' DOCTOR JIVAGO '''''''' !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SANT MAI MINCINOSI CA RUSII !!!!!!!!!!!!!!!

    Sa trăiască sancțiunile contra Rusiei,

    sa trăiască profitul USA, 

    sa trăiască criza economica europeana, 

    sa trăiască scăderea nivelului de trai în UE, 

    POLITICA ECONOMICA EUROPEANA

    EXTRAORDINARA, înainte tot asa.!!!!  

    Nici nu au vreun interes,

    se bucura de preturile uriașe mai ALES

    la gazul livhefiat 

    cine doreste 1.000.000 lei acum sau 1 ban ce se dubleazain fiecare zi timp de 30 zile ?

    dar cine doreste 1 ban ce se dubleaza in fiecare zi si este taxat 28% zilinic timp de 30 de zile ? 

    Acesta este efectul negativ al taxelor asupra banilor tai. 

    Se pare ca "gov" are impact compus de 98,7% asupra banilor tai in exemplul de mai sus. 

    1. dobanda compusa = productivitate 

    2. taxarea compusa = distructiva 

    s c cret 

    91% din populatie moare inainte de 65 ani ... plus ca mor saraci.

    s c cret 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb