Statele Unite vor avea oficial prezenţă militară permanentă pe teritoriul Poloniei. După mai mulţi ani în care autorităţile de la Varşovia au pledat la Washington pentru necesitatea consolidării apărării în faţa Rusiei, azi cele două ţări au semnat acordul care consfinţeşte această colaborare, conform Digi24.
Polonia va dispune de un centru de comandă american responsabil pentru tot flancul estic al NATO, iar numărul trupelor va spori cu o mie până la 5.500. Va fi creată, însă, şi infrastructura care va permite, în caz de nevoie, mobilizarea urgentă a 20 de mii de soldaţi americani.
"Acest acord va fi o garanţie suplimentară, o garanţie că, în caz de ameninţare, militarii noştri vor fi cot la cot. De asemenea, acordul contribuie la consolidarea securităţii altor ţări din această parte a Europei", a afirmat, la ceremonie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.
Acordul prevede şi avansarea altor aspecte ale cooperării SUA-Polonia, în principal investiţiile şi comerţul.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că acordul este culminarea a luni de negoceri cu Polonia. "Acordul va contribui la intensificarea cooperării militare şi la suplimentarea trupelor americane în Polonia, pentru consolidarea capacităţilor NATO de descurajare, intensificarea securităţii Europei şi asigurarea democraţiei, libertăţii şi suveranităţii", a transmis Donald Trump.
Polonia va cheltui anual 135 de milioane de dolari în plus pentru apărare.
Polonia va cheltui anual 135 de milioane de dolari în plus pentru apărare. Şi-a pus semnătura pe acest acord secretarul american de Stat, Mike Pompeo, care cu această vizită în Polonia încheie turneul de cinci zile în Europa Centrală.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat luna trecută că armata americană va diminua numărul militarilor din Germania. Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că vor fi retraşi 11.900 de militari americani. Dintre aceştia, 6.400 vor reveni în Statele Unite, iar restul vor fi mutaţi în alte ţări membre NATO - Italia, Belgia, Polonia şi ţările baltice. În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani. Statele Unite au anunţat deja suplimentarea cu 1.000 de militari a efectivelor americane din Polonia.
Donald Trump a criticat în mai multe rânduri state europene, în principal Franţa şi Germania, pentru contribuţiile bugetare insuficiente la bugetul NATO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 16.08.2020, 09:46)
sunt curios daca Rusia are aceeasi retorica militarist-agresiv amenintatoare pe fondul aceleiasi stiri ca in cazul Romaniei (de acum cateva zile).
Romania nu va ierta niciodata Rusia pentru urateniile si raul facut de-alungul timpului, rau care inca persista cu teritorii romanesti in afara granitelor naturale, cu Tezaurul furat de banditii de bolsevici (ai caror pui conduc Rusia acum) si altele...
Rusia are o karma extrem de rea si de mare acumulata in cazul relatiilor cu Romania - si vor exista urmari rele pentru Rusia!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2020, 10:49)
Dictatura de la Moscova se va prabusi,mai devreme sau mai tarziu! Schimbul de generatii va face posibil acest lucru. Atunci cand Rusia va reusi sa faca pasul spre democratie,sunt convins ca Europa si Rusia vor putea avea relatii normale. Atunci cand Moldova,Ucraina si Georgia vor scapa de ocupatia rusa si vor fi libere sa se uneasca cu restul Europei,sunt convins ca vim putea avea si noi relatii bune cupoporul rus! Atunci vom avea cu totii de castigat,atat Europa cat si Rusia. Din cauza agresivitatii Rusiei asupra estului european si nu numai,avem cu totii de pierdut. Dar cel mai mult pierde Rusia,atat in plan economic cat si politic. Sunt convis ca,mai devreme sau mai tarziu,vor veni si acele vremuri cand Europa si Rusia vor avea o relatie de buna vecinatate si cooperare asa cum fac SUA si Canada!