Statele Unite au confirmat sâmbătă că vor respecta programul de primire a refugiaţilor convenit între Washington şi Canberra, deşi preşedintele Trump a catalogat în urmă cu două luni programul ca fiind unul "prostesc" într-o convorbire telefonică extrem de tensionată cu premierul Australiei, Malcolm Turnbull, transmite BBC News.
Acest program permite unui număr de 1.250 de solicitanţi de azil din Australia să fie primiţi în Statele Unite, potrivit News.ro.
În schimb, administraţia australiană a acceptat să primească imigranţi din Guatemala, Honduras şi El Salvador care au solicitat azil politic în Statele Unite.
Vicepreşedintele Pence a declarat că acest acord va fi respectat, dar nu neapărat admirat de către actualul ocupant de la Casa Albă.
Australia are o politică extrem de controversată vizavi de solicitanţii de azil, cei mai mulţi fiind originari din Iran, Afganistan şi Irak. Odată ce ajung în apele teritoriale australiene, refugiaţii sunt reţinuţi de autorităţi şi trimişi în centre de detenţie din Nauru şi Papua Noua Guinee.
Organizaţiile nonguvernamentale au condamnat în repetate rânduri condiţiile de viaţă mizerabile din aceste centre de detenţie, iar peste 100 de foşti angajaţi din aceste centre au lansat un apel pentru închiderea lor.
De asemenea, o serie de documente scurse presei au atras atenţia asupra abuzării psihice şi sexuale a refugiaţilor obligaţi să trăiască în centrul de detenţie de pe insula Nauru.
Guvernul australian a dezminţit în repetate rânduri orice acuzaţii de abuz, însă acest program de primire a refugiaţilor ar putea să reprezinte o speranţă pentru refugiaţii din Papua Noua Guinee şi Nauru.
Casa Albă a susţinut că solicitanţii de azil vor fi supuşi unui program de evaluare extrem de dur înainte de a fi primiţi în Statele Unite.