STATISTICI KASPERSKY LAB:  Numărul de infracţiuni care implică Bitcoin a crescut

A.C.
Companii #Securitate Cibernetică / 16 mai 2014

Potrivit studiului "Ameninţările financiare în 2013" realizat de Kaspersky Lab, programele malware (software rău intenţionat) de tip financiar care vizează Bitcoin au devenit extrem de populare în 2013, numărul de atacuri care au ca ţintă moneda criptată urcând cu peste 2,5 ori, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Moneda virtuală Bitcoin a fost creată special pentru a face posibile plăţile online anonime şi a devenit extrem de populară în ultimii ani. La începutul anului 2013, cursul de schimb pentru Bitcoin era de 13,6 dolari. În luna decembrie, cursul ajungea deja la un nivel record, depăşind 1,200 dolari. Pe parcursul anului au avut loc mai multe scăderi, dar începând cu luna aprilie 2013, preţul unei singure monede virtuale nu a scăzut sub 80 dolari.

"Acest lucru a atras, în mod inevitabil, atenţia infractorilor. În plus, Bitcoin este adesea o pradă uşoară pentru infractorii cibernetici: în cazul în care utilizatorii fac stocuri de Bitcoin pe computerele lor într-o formă necriptată, atacatorii trebuie doar să fure fişierul-portofel pentru a obţine informaţii cu privire la < monedele > stocate şi pentru a accesa contul victimei", potrivit comunicării.

Pentru cercetarea Kaspersky Lab au fost selectate mai mult de 30 de mostre de malware financiar. Nouă dintre acestea erau programe concepute pentru a fura moneda criptată. Cele nouă au reprezentat 29% din numărul total de atacuri cibernetice financiare lansate folosind aplicaţii malware.

Instrumentele folosite de infractorii cibernetici pentru a fura Bitcoin pot fi împărţite în două categorii. Prima categorie include programe create pentru a fura fişierele-portofel. Aplicaţiile din cea de-a doua categorie sunt proiectate pentru a instala programe pentru generarea de Bitcoin ("mining"), pe un computer infectat. Hoţii de portofele Bitcoin au efectuat de două ori mai multe atacuri în 2013, însă instrumentele pentru "mining" s-au dezvoltat mai rapid.

Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab: "În 2013, valoarea monedei Bitcoin a crescut de mai mult de 85 de ori, şi, desigur, acest lucru a atras atenţia infractorilor cibernetici. Până la sfârşitul anului, numărul de utilizatori atacaţi de programe malware care vizează Bitcoin se apropie tot mai mult de numărul celor care se confruntă cu ameninţări cibernetice financiare convenţionale. Cei care deţin Bitcoin ar trebui să fie deosebit de atenţi, pentru că este aproape imposibil să recupereze vreun ban furat. Acesta este riscul inerent folosirii unei monede criptate ca Bitcoin, care circulă fără niciun control guvernamental".

Pentru a utiliza în siguranţă monede criptate, experţii Kaspersky Lab recomandă stocarea fişierelor de tip portofel într-un mediu criptat. Pentru depozitarea pe termen lung, utilizatorul poate face un transfer către un portofel dedicat şi să noteze detaliile pe hârtie. De asemenea, este necesar să utilizeze o soluţie de protecţie de încredere pentru computer împotriva programelor malware, folosind un produs fiabil pentru menţinerea siguranţei pe internet.

Raportul "Ameninţările cibernetice financiare în 2013" a folosit date obţinute în mod voluntar de la utilizatorii Kaspersky Security Network.

Kaspersky Security Network este o infrastructură în "cloud" utilizată la nivel global şi creată pentru a procesa rapid informaţiile cu caracter anonim cu privire la ameninţările cu care utilizatorii de produse Kaspersky Lab se confruntă.

Kaspersky Lab este un producător privat de soluţii de securitate din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie "endpoint" la nivel mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb