STATUL A ACCEPTAT UN DISCOUNT DE PÂNĂ LA 12,6% Oferta secundară "Transelectrica" începe astăzi

CRĂIŢA SIMIONESCU, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2012

Oferta secundară "Transelectrica" începe astăzi

UPDATE: Acţiunile "Transelectrica", în scădere

Acţiunile "Transelectrica" au deschis astăzi în coborâre cu 2,05%, trazancţionarea ajungând până 3,28%, în scădere, la ora 10:06, ora BVB, în timp ce indicii majori ai pieţei erau în creştere.

-----------------

Oferta secundară de vânzare a 15% din "Transelectrica" derulată de statul român este programată să înceapă astăzi, după ce Guvernul a stabilit, ieri, un preţ minim de 14,9 lei/acţiune, cu 12,6% sub cotaţia bursieră de luni.

Cotaţia maximă stabilită de Guvern este de 19,2 lei/titlu, cu 12,5% peste cea mai recentă valoare de la BVB.

Oferta va dura zece zile lucrătoare, până pe 27 martie, cu o posibilă prelungire de până la 3 zile.

La preţul minim, pachetul scos la vânzare de stat valorează 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar la cotaţia maximă la 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).

Oamenii din piaţa de capital consultaţi de ziarul BURSA solicitau un discount între 10% şi 20% pentru oferta de vânzare "Transelectrica".

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", nu a dorit să comenteze preţul stabilit de guvern, însă a spus: "Am pornit această ofertă şi trebuie să ducem până la final".

Pentru închiderea cu succes a ofertei este necesar ca minimum 70% din acţiuni să fie subscrise.

Acţiunile vor fi oferite în două tranşe, respectiv Tranşa Investitorilor Mari (90% din totalul acţiunilor oferite) pentru subscrieri a căror valoare este mai mare sau egală cu 500.000 lei şi Tranşa Inves-titorilor Mici pentru subscrieri a căror valoare este mai mică de 500.000 lei.

Oferta "open-book"

În oferta "Transelectrica" se va utiliza metoda "open-book", potrivit lui Ciprian Copariu, director general CNVM. Domnia sa ne-a explicat: "Subscrierile se pot face fie prin sindicatul de intermediere, fie prin orice broker care a semnat un angajament cu liderul sindicatului (BCR)". Prin intermediul "open-book" oricine poate vedea cât s-a subscris, dar nu poate vedea numele persoanelor care au subscris.

Victor Cionga: "Sunt premise ca oferta să fie una de succes"

Victor Cionga, managing partener la "AZ Capital Advisors", este de părere că, dacă nu vor apărea evenimente nedorite care să activeze din nou volatilitatea pieţelor şi să inhibe apetitul investitorilor, sunt premise ca oferta să fie una de succes, (conform accepţiunii caietului de sarcini). Domnul Cionga ne-a declarat: "Mi se pare că trebuie să ne concentrăm consideraţiile asupra preţului minim de 14,9 lei/acţiune, acesta fiind relevant pentru succesul ofertei. Este vorba de un discount de 13% faţă de preţul de închidere de ieri (n.r. luni) al acţiunii al acţiunii TEL. Este un pas înainte faţă de precedentul < Petrom > când discountul oferit de stat a fost de 2,5% faţă de 14,5%, cel solicitat atunci de investitori".

Dumitru Beze, AIPC: Deciziile statului au corespuns cu aşteptările investitorilor

De aceasta dată, deciziile statului au corespuns cu aşteptările investitorilor, care estimau că preţurile minime şi maxime să fie 14 şi 20 de lei/acţiune, opinează Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Inves-titorilor pe Piaţa de Capital.

Domnia sa ne-a declarat: "Estimăm că eforturile celor implicaţi în SPO vor da roade şi vor reuşi să plaseze acest pachet peste preţul minim. Să nu uităm însă ca TEL este cea mai puţin profitabilă companie de acest gen din Europa, are tarifele reglementate politic şi nu şi-a schimbat auditorul financiar în ultimii 10 ani".

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities, ne-a spus că limita inferioară a intervalului de preţ se încadrează în aşteptările investitorilor referitoare la un discount de minim 15%, ceea ce creează premisele finalizării cu succes a acestui SPO (n.r. ofertă publică secundară).

Oferta "Transelectrica" este prima din cadrul acordul statului cu FMI.

Statul, prin "Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), şi-a asumat responsabilitatea în acordul semnat cu Fondul Monetar Internaţional că, până la finalul acestui an, va scoate la vânzare pachete de 10-15% din acţiunile companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

În prezent, statul român deţine 73,6% din acţiunile companiei, "Fondul Proprietatea" 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.

Consorţiul format din "Banca Comercială Română", "SSIF Intercapital Invest" şi "Swiss Capital" a fost desemnat, pe 12 octombrie anul trecut, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei publice secundare de vânzare a 10,99 milioane de acţiuni "Transelectrica".

Intermediarii vor primi 1,97% din valoarea acţiunilor vândute doar dacă oferta va fi încheiată cu succes

Sindicatul de intermediere a organizat întâlniri de promovare a ofertei şi a concluzionat că există interes de principiu din partea investitorilor străini, în condiţiile viabilităţii economice a ofertei.

Transelectrica va investi peste 1,1 miliarde lei (254 milioane euro), în perioada 2012-2014, în principal pentru extinderea reţelei, construirea şi retehnologizarea unor staţii electrice, după ce, în ultimii patru ani, a alocat 343 milioane euro pentru astfel de proiecte.

În 2012, compania vizează inves-tiţii de 247,7 milioane de lei, potrivit prospectului pentru vânzarea la Bursă a 15% din acţiuni.

Pentru 2013 şi 2014, investiţiile prognozate se ridică la 417,5 milioane de lei, respectiv 443 milioane de lei.

În perioada 2008-2011, compania a investit 1,5 miliarde de lei (343,7 milioane de euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimati specialisti ai pietei de capital,

    in 21 de ani am reusit sa invatam ca suntem o natiune de discount. Cu profesori precum domnul Treichl care ne include in categoria brute, sau cu domnul Mobius care ne pozitioneaza in spatiul investitional pe acelasi meridian cu Botswana discursul unui presedinte al lunatecilor conform ZF nu va putea prinde decat la cei care au citit Don Quijote si care vad in lupta cu morile de vant mai mult decat hilara postura si anume motivul pentru care se angreneaza in aceasta lupta. Concluzia: Romania nu mai are dreptul sa se numeasca Draculasland, ci Discountland.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb