Statul a împrumutat 1 miliard de lei pe un an de la bănci, la o dobândă în scădere la 0,95%

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 februarie 2017

Ministerul Finanţelor a vândut, ieri, certificate de trezorerie în valoare de 1 miliard de lei (221 milioane euro), scadente la 21 februarie 2018, la a doua licitaţie pentru o astfel de scadenţă din 2017, în linie cu suma programată, în condiţiile în care randamentul mediu anual a scăzut uşor, la 0,95%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cererea celor opt bănci participante s-a ridicat la 1,31 miliarde lei, cu 31% peste suma programată de Finanţe, potrivit News.ro.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat la licitaţia de, ieri, a fost de 0,98%.

În 9 ianuarie, la ultima licitaţie de certificate pe un an, dobânda medie primită de bănci a fost de 0,98% pe an.

Luni, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 0,95%, însă randamentul maxim a fost de 1,04% pe an, ecart neobişnuit de mare pentru o licitaţie de titluri de stat.

În 22 decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de certificate de trezorerie scadente în 20 decembrie 2017, în condiţiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari..

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb