Statul a strâns două miliarde de lei de la populaţie, prin ultima emisiune Fidelis

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2022

Statul a strâns două miliarde de lei de la populaţie, prin ultima emisiune Fidelis

Dobânzi anuale de 4,75% şi 5,5% la titlurile în lei, în timp ce pentru titlurile în euro dobânzile sunt de 1,2% şi 1,6%

Ministerul Finanţelor Publice a strâns aproape două miliarde de lei de la populaţie, prin ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, ce s-a încheiat la finele săptămânii trecute, dublu decât subscrierile emisiunii anterioare, din noiembrie-decembrie anul trecut.

Emisiunea a fost formată din patru tranşe, în lei şi euro, cu scadenţe de unu, doi şi trei ani. Cele mai mari subscrieri, de 922,06 milioane de lei, au fost înregistrate pentru tranşa în lei, cu maturitatea în 2023 şi dobânda de 4,75%. Pentru cele în lei cu scadenţa de trei ani şi dobânda de 5,5% pe an, ordinele de cumpărare au fost în valoare totală de 198,22 milioane de lei, conform datelor strânse de noi din platformele brokerilor.

Tranşele în euro au avut scadenţe de unu şi doi ani, cu dobânzi anuale de 1,2% şi 1,6%. Pentru cea cu maturitatea în 2023, subscrierile au fost de 110,5 milioane de euro (echivalentul a 546 milioane de lei), în timp ce pentru titlurile cu maturitatea în 2024 subscrierile s-au ridicat la 60,9 milioane de euro (300,8 milioane de lei).

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Oferta s-a derulat într-o perioadă cu inflaţie ridicată, peste dobânzile oferite de titlurile Fidelis, iar prognozele sunt de creştere generalizată a preţurilor. Pentru luna februarie a acestui an, rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53%, de la 8,35% în ianuarie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Pentru trimestrul al doilea al anului, Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 11,2% (±0,9%), care va scădea la 9,6% în ultimul trimestru din 2022, urmând să atingă 3,2% la finele lui 2023.

Prin emisiunea anterioară, ce s-a derulat în perioada noiembrie-decembrie anul trecut şi a avut trei tranşe, Ministerul Finanţelor atrăsese de la populaţie 872,5 milioane lei şi 42,1 milioane euro, adică 1,1 miliarde de lei.

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu au fost percepute comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Data intrării la tranzacţionare a ultimei emisiuni de titluri de stat Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti este 7 aprilie.

Prin intermediul celor şase emisiuni de titluri de stat Fidelis, derulate din iulie 2020 până în decembrie 2021, statul a strâns de la populaţie circa nouă miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb