Statul grec vinde peste 10% din "OTE"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iunie 2007

Statul grec vinde peste 10% din "OTE"

Guvernul elen a scos la vânzare 10,7% din "Hellenic Telecommunications Organization" SA (OTE) pentru 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari), obţinând astfel fonduri necesare plăţii datoriilor publice. Investitorii instituţionali pot cumpăra, începând de ieri, 52,45 milioane de acţiuni "Hellenic Telecommunications" - cea mai mare companie de telefonie din Grecia. Preţul unui titlu este cuprins între 20,80 euro şi 21,40 euro - cursul de închidere atins la data de 27 iunie de acţiunile companiei, la Bursa din Atena.

Oferta este administrată de băncile de investiţii "Credit Suisse", "EFG Eurobank Ergasias" SA, UBS AG, "Deutsche Bank" şi "Merrill Lynch".

"Vânzarea care a început ieri nu contribuie la strategia companiei, fiind doar un exerciţiu de obţinere de fonduri", consideră Panagiotis Antonopoulos, administrator de active la "Alpha Asset Management" SA din Atena.

Fondurile obţinute din vânzarea de acţiuni pot să permită, totodată, achiziţia, de către "Hellenic Telecom", a restului pe care aceasta nu îl deţine la divizia de telefonie mobilă "Cosmote Mobile Telecommunications" SA, cea mai profitabilă din cadrul societăţii. OTE controlează 67% din "Cosmote".

Statul grec deţine 38,7% din OTE, companie cu sediul în Atena. Minis­trul elen al economiei, George Alogoskoufis, a vrut să vândă 20% din OTE către un operator european de telefonie. Guvernele elene au tot încercat, mai bine de un deceniu, să vândă o cotă din "Hellenic Telecom" către un operator european, ultimele tentative eşuând din cauza opoziţiei manifestate de lucrătorii companiei şi a faptului că statul nu vrea să cedeze managementul OTE.

Alogoskoufis a promis că, în cazul unei vânzări, guvernul va avea un rol important în managementul companiei, respectiv drept de veto atunci când sunt luate decizii majore.

Numai "Telekom Austria" AG, companie care are divizii de telefonie mobilă în Slovenia, Croaţia şi Bulgaria, a anunţat public că este interesată de vânzare, mai ales că OTE are active în Europa de Est: România, Bulgaria, Albania, Macedonia şi Serbia. La data de 18 aprilie, "Telekom Austria" a renunţat, însă, pe motiv că nu va obţine prin această achiziţie controlul companiei.

Guvernul grec vrea să obţină, anul acesta, 1,7 miliarde de euro din vânzarea participaţiilor deţinute la companii precum "Hellenic Telecom". Datoriile ţării au scăzut la 104,6% din PIB anul trecut, de la 107,5% în 2005, potrivit cifrelor Eurostat. Grecia se află pe locul al doilea în UE în privinţa datoriilor, după Italia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb