Guvernul italian ar putea primi acţiuni fără drept de vot la grupul bancar UniCredit, în cadrul posibilei preluări a băncii naţionalizate Banca Monte dei Paschi di Siena Spa de către UniCredit, informează Bloomberg, citând surse din apropierea acestui dosar, conform Agerpres.
Luna trecută, UniCredit SpA a anunţat în mod oficial că a demarat discuţiile pentru preluarea băncii Monte dei Paschi di Siena SpA, cea mai veche bancă din lume. După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, UniCredit şi Guvernul de la Roma analizează mai multe opţiuni prin care să păstreze un echilibru în ceea ce priveşte drepturile de vot, dacă statul italian va primi o participaţie la UniCredit în cadrul tranzacţiei de preluare a Monte Paschi. Suspendarea drepturilor de vot sau emiterea de acţiuni UniCredit care conferă doar dreptul la dividende sunt cele mai probabile opţiuni, au dezvăluit sursele.
Ministrul italian al Finanţelor, Daniele Franco, a declarat luna trecută că Trezoreria ar putea dobândi acţiuni la UniCredit, al doilea mare grup bancar din Italia, în cadrul tranzacţiei de preluare a Monte Paschi, fără a încerca să modifice drepturile de vot la UniCredit.
Sursele susţin că la acest moment al negocierilor opţiunea preferată este acordarea de acţiuni la UniCredit. Cu toate acestea, sursele au subliniat că discuţiile sunt într-o etapă preliminară, iar un acord detaliat va fi analizat după finalizarea procedurilor de due diligence.
Preluarea Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ar fi prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul de CEO în data de 15 aprilie. Însă Orcell a pus condiţia ca preluarea Monte Paschi să nu afecteze rezervele de capital ale UniCredit şi în plus ca banca pe care o conduce să fie protejată de riscurile legale şi alte riscuri potenţiale de credit care au legătură cu Monte Paschi. Potrivit Bloomberg, aceste condiţii au fost acceptate de Trezoreria italiană.
Daniele Franco a confirmat săptămâna trecută că UniCredit a intrat în camera de date de la Monte Paschi şi are la dispoziţie 40 de zile pentru a-i verifica registrele contabile, notează sursa citată.
La rândul său, Andrea Orcel declara la finele lunii trecute că este prea devreme să discute despre structura unei tranzacţii dar că este decis să ajungă la un acord care se ridică la înălţimea aşteptărilor din toate punctele de vedere.
Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.