Statul respinge achiziţionarea de către Electrica a cinci companii ce deţin centrale fotovoltaice

A.I.
Piaţa de Capital / 8 decembrie 2021

Statul respinge achiziţionarea de către Electrica a cinci companii ce deţin centrale fotovoltaice

Ministerul Energiei nu a fost de acord la adunarea acţionarilor de astăzi a Electrica (EL) cu achiziţionarea de către companie a unor societăţi ce deţin şi operează centrale electrice fotovoltaice, după cum reiese din raportul furnizorului şi distribuitorul de energie electrică publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Era vorba despre achiziţia participaţiilor MT Project BV şi HiTech Solar Investment GmbH, care deţin împreună 100% din capitalul societăţilor TCV Impex, ACV Solar Technology, TIS Energy, Delta & Zeta Energy şi Gama & Delta Energy, pentru suma o sumă apropiată de 35 milioane de euro. Cele cinci companii deţin şi operează fiecare câte o centrală electrică fotovoltaică, având împreună o capacitate instalată totală de 30,95 MW, respectiv o capacitate de operare totală limitată la 28,89 MW.

Conform raportului de astăzi, cvorumul adunării a fost de 66,18%, iar Ministerul Energiei deţine aproape 49% din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică, ceea ce înseamnă că a votat împotriva achiziţiei aflată pe ordinea de zi.

Pe de altă parte, acţionarii companiei au aprobat completarea structurii de garanţii pentru creditul-punte în suma de până la 750 milioane de lei cu caracter neangajant, care va fi contractat de Electrica de la un consorţiu format din băncile Erste Bank şi Raiffeisen Bank, însoţit de o scrisoare de angajament pentru aranjarea unei emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea oportunităţilor de creştere anorganică.

Deciziile vin după ce, ieri, Electrica a anunţat că a semnat cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părţi sociale într-o companie de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 77,5 MW de energie regenerabilă. Tranzacţia vizează achiziţia integrală a companiei de proiect - Foton Power Energy S.R.L., deţinută integral de vânzător, care dezvoltă proiectul fotovoltaic "Bihor 1", situat în vecinătatea municipiului Oradea. Preţul total estimat al achiziţiei este de 4,26 milioane de euro.

Pentru primele nouă luni ale anului, Electrica a raportat un profit net de numai 72 milioane de lei, cu 82% sub cel din intervalul ianuarie - septembrie 2020, îndeosebi din cauza creşterii masive a preţurilor din piaţa energiei electrice.

Evaluarea bursieră a Electrica se ridică la circa 3,6 miliarde de lei

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De ce au refuzat? prea mare pretul?

    1. pt ca dl ministru nu a primit cota parte de la vinzatori din tranzactie

      Chiar nici o explicatie?

      Chiar si cu prim-ministru general tot se mai practica? Era gargara mare pe vremea PSD-ului, statea DNA-ul cu ochii pe ei, deci si acum a ramas in picioare spagutza?

    Eu nu am incredere in ministrul energiei, companiile romanesti mai ales din energie trebuie sa se extinda si sa devina puternice..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb