Statul român nu va plăti despăgubiri în dosarul "Colectiv"

Andrei Stan
Miscellanea / 5 aprilie 2017

Statul român nu va plăti despăgubiri în dosarul "Colectiv"

Judecătoria Sectorului 4 a decis că statul român nu va plăti despăgubiri în dosarul "Colectiv", respingând solicitarea avocaţilor victimelor ca Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii să fie introduse ca parte în proces.

Magistraţii au respins solicitarea depusă de avocaţii unei părţi dintre victimele sau rudele celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv, informează Digi24.ro.

Aceştia doreau ca Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii să fie introduse ca părţi responsabile în proces şi să participe la plata despăgubirilor, în cazul în care se va ajunge la o decizie de condamnare.

Unul dintre avocaţi explica, la termenul de luni: "Statul român nu şi-a luat măsuri preventive pentru a evita producerea unor asemenea evenimente tragice. Prin Constituţie, statul trebuie să-şi apere cetăţenii. Statul român a asigurat drepturile şi libertăţile trecute în Constituţie? Nu! Statul nu şi-a respectat propriile prevederi. Nu a urmărit aplicarea legii. Spitalele unde au murit o parte dintre răniţii de la Colectiv sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a fost prima instituţie contactată de medici şi spitale din afară ţării, care au oferit ajutor. Deşi ştia că nu sunt condiţii, ministerul a refuzat să trimită bolnavii în spitale din Europa".

Decizia de astăzi nu este definitivă.

Magistraţii au mai hotărât să conexeze dosarul în care sunt judecaţi patronii clubului cu dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Ca urmare a conexării, judecarea dosarului va continua la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

În dosarul "Colectiv" s-au constituit părţi civile 139 de persoane, unsprezece spitale şi cinci instituţii.

Dosarul "Colectiv" a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei "Golden Ideas Fireworks Artists" care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC "Colectiv Club" SRL şi SC "Golden Ideas Fireworks Artists" SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb