Statul stoarce Romgaz de bani

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2018

Statul stoarce Romgaz de bani

Compania va distribui dividende suplimentare de 717 milioane lei

Statul Român va primi 502 milioane de lei, pe lângă cele 1,35 miliarde de lei pe care deja le-a încasat în acest an de la producătorul de gaze

Randamentul dividendului este de 5,2%

Statul Român stoarce Romgaz (SNG) de bani, acţionarii producătorului de gaze naturale votând, în Adunarea Generală de ieri, distribuirea de dividende suplimentare de 716,88 milioane de lei, potrivit raportului remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Deoarece Ministerul Energiei deţine 70% din companie, Statul Român va mai încasa 501,8 milioane de lei de la Romgaz, pe lângă cele 1,346 miliarde de lei pe care deja le-a primit în acest an (din rezultatul anului 2017 şi din cel reportat), ca urmare a memorandumului Guvernului privind distribuirea a minimum 90% din profitul aferent anului trecut sub formă de dividend, către companiile pe care Statul le are în portofoliu.

Cele 717 milioane de lei ce vor fi distribuite acum provin din conturile "rezultat reportat" şi/sau "alte rezerve".

Iniţial, Romgaz fundamentase suma de 501 milioane de lei pentru a fi distribuită sub formă de dividende suplimentare, dar acţionarul majoritar, Ministerul Energiei, a solicitat de la companie aproape 717 milioane de lei. Dividendul brut/acţiune este de 1,86 de lei care, raportat la cotaţia SNG din data de 5 decembrie, de 35,8 lei/unitate, oferă investitorilor un randament brut de 5,19%, sub cel mediu înregis­trat de componentele indicelui BET în acest an, de circa 7%.

Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 21 decembrie, iar data ex-dividend, prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu vor mai primi dividende, este 20 decembrie.

Totodată, acţionarii au hotărât, în şedinţa de ieri, numirea Ernst &Young Assurance Services în calitate de auditor financiar al companiei, aprobând totodată durata minimă a contractului de audit financiar la trei ani, respectiv perioada 2018 - 2020.

În ultima perioadă, Statul Român a pretins de la unele companii pe care le are în subordine dividende suplimentare.

Practic, de la Nuclearelectrica a fost cerută suma de 485 milioane lei, de la Transelectrica 67 milioane lei, de la Hidroelectrica 687 milioane de lei şi de la Transgaz, companie a cărei acţionari au aprobat deja distribuirea de dividende, 13,47 milioane de lei.

Potrivit analiştilor, statul cere bani de la companiile la care este acţionar majoritar pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 3%.

Grupul Romgaz a obţinut, în primele nouă luni ale anului curent, un profit net de 1,027 miliarde de lei, în scădere cu 14% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2017, pe fondul creşterii cheltuielilor cauzate, printre altele, de majorarea redevenţelor, potrivit raportului companiei.

Valoarea de piaţă a Romgaz la BVB este de circa 13,8 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Vaca de muls Romgaz. Sa vezi cum vor începe toate companiile astea sa se împrumute poate chiar și pentru nevoi curente, nu doar pentru investiții, acum când perioada dobânzilor mici s-a terminat.

    1. Statul putea cere și mai mult., Romgaz sau Nuclearelectrica au capitaluri reportate de peste 6 miliarde fiecare și conturi la banca pemasura. Dece sa profite bancile și nu statul roman?

      Imi place cum isi dau toti 'desteptii' cu parerea pe aici fara a arunca un ochi in bilat. Companiile astea au cash cu care nu fac nimic, mai sunt bani de inca 10 dividende speciale si tot nu vor trebui sa se imprumute. Ceea ce face statul cu ele e unul dintre puteinele lucruri bune pe care le face...

      Sunt bani care stau degeaba de ani de zile... 

      Directorul TRANSGAZ a declarat deja ca in 2019 se vor impeumuta.

      Transgaz chiar s-a și opus sa dea 90 la suta din profit și a propus 50 la suta. Cat priveste Nuclearelectrica dacă ne uitam la cam câți bani au nevoie în viitorii ani pentru investiții ne speriem.

      Da, chiar asa. Cum indrazneste Statul Roman, in calitate de actionar majoritar, sa ceara dividende de la companii gen Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica pentru pensii mai mari, majorari salariale, samd???

      Nu mai bine ajungeau banii aia prin "investitii" la baieti destepti gen: Andritz, Voigt sau alti securisti?? 

      Doar parintii nostri (acum pensionari) au strans cureaua pe vremea lui Ceausescu sa construiasca acele companii doar ca sa-i imbogateasca pe securisti si pe alti mafioti internationali! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb