Statul vrea să sape, din nou, după uraniu

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 14 decembrie 2009

Statul vrea să sape, din nou, după uraniu

Nou zăcământ de uraniu în Nord-Estul ţării

Jumătate din sucursalele CNU, desfiinţate şi transformate în puncte de lucru

Cifră de afaceri de 145 milioane lei, în 2009

Compania Naţională a Uraniului (CNU) intenţionează să deschidă, anul viitor, un nou zăcământ de uraniu pentru exploatare, localizat în nord-estul ţării, au declarat, pentru BURSA, reprezentanţii CNU.

Locaţia este secretă, îndeplinirea acestui obiectiv de investiţii fiind condiţionată de începerea studiilor de fezabilitate, obţinerea avizelor necesare şi de formularea actelor normative de către Ministerul Economiei şi de către Guvern, potrivit sursei citate.

"CNU ar dori ca, în 2010, să investească în deschiderea unui nou zăcământ de uraniu, care ar urma să fie localizat în Nord-Estul ţării, însă reuşita acestui proiect depinde de foarte mulţi factori, cum ar fi iniţierea actelor normative, obţinerea avizelor şi mai ales de realizarea studiilor de fezabilitate", ne-au precizat reprezentanţii companiei.

Sunt voci care susţin că zăcământul ar urma fi deschis în judeţul Suceava, unde CNU are o sucursală care nu va fi afectată de procesul de restructurare în care urmează să intre compania.

Reprezentanţii CNU au subliniat că, la ora actuală, singura companie din ţara noastră care are licenţă de exploatare a uraniului este CNU. "Nu există societăţi private în ţara noastră care să aibă logis-tica necesară şi personalul suficient pentru activităţile de explorare a uraniului", au adăugat aceştia.

Aceste precizări vin în contextul în care, în presă, au apărut, recent, informaţii, potrivit cărora anumiţi oameni de afaceri ar fi achiziţionat societăţi care au obţinut de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) avizele necesare pentru începerea activităţilor de exploatare a uraniului la anumite unităţi miniere localizate în Nord-Ves-tul ţării, în judeţul Bihor.

Întrebaţi dacă între CNU şi alte societăţi private interesate de afaceri în domeniul minereurilor radioactive sau a altor substanţe, există contracte de colaborare, reprezentanţii Companiei Naţionale ne-au precizat că nu există acest gen de înţelegeri.

Mine închise şi sucursale transformate în puncte de lucru

CNU va iniţia un proces de reorganizare a structurilor teritoriale, conform datelor furnizate de către companie, la solicitarea redacţiei.

Momentan, CNU are patru sucursale teritoriale, fără personalitate juridică, la Feldioara, Suceava, Banat şi Bihor, iar două dintre acestea urmează să fie desfiinţate, prin transformare în puncte de lucru, tot fără personalitate juridică.

Astfel, sucursala Banat urmează să fie transformată într-un punct de lucru în sectorul Oraviţa, iar Sucursala Bihor urmează să fie desfiinţată, în locul său urmând să se înfiinţeze un punct de lucru în sectorul Ştei.

Reprezentaţii CNU ne-au explicat că procesul de transformare a celor două sucursale în puncte de lucru este o măsură de rentabilizare a activităţii economice, fiind luată şi cauza lipsei personalului suficient pentru activităţile de exploatare minieră.

Directorii punctelor de lucru nou-înfiinţate se vor afla direct în subordinea conducerii de la centru.

Totodată, s-a stabilit închiderea şi ecologizarea minei Băiţa Plai din judeţul Bihor, în baza unei hotărâri de guvern ce urmează să fie adoptată.

De asemenea, urmează să se execute lucrări de închidere şi ecologizare şi la exploataţiile miniere din Ciudanoviţa, Lisava sau Avram Iancu.

Reprezentanţii CNU au menţionat că activitatea minieră încetează în situaţiile în care o exploataţie devine nerentabilă sau rezervele sunt epuizate, însă au adăugat că, dacă există interes, activitatea în aceste puncte ar putea fi reluată.

Precizăm că nivelul producţiei de uraniu nu ne-a putut fi comunicat, din cauza confidenţialităţii informaţiei.

Situaţie economică şi planuri pentru 2010

Directorul general al CNU, Nicu Popa, ne-a precizat că societatea estimează, pentru anul acesta, o cifră de afaceri în valoare de 145.000.000 lei.

Totodată, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe 2009, societatea estimează venituri totale în valoare de 152.650.000 lei, valoarea creanţelor fiind de 317.000 lei. "Din punct de vedere al execuţiei bugetare, compania se încadrează în prevederile din bugetul de venituri şi cheltuieli", a adăugat Popa.

Ca măsură pentru combaterea crizei, directorul general al CNU ne-a precizat că aprovizionările societăţii s-au efectuat în limita strictului necesar pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de producţie şi investiţii.

Pentru 2010, compania îşi propune să-şi păstreze numărul actual de salariaţi de 1795 de persoane şi să dispună de fondurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activiăţilor.

Programul de restructurare al companiei a prevăzut reducerea numărului de personal cu 49 de persoane, iar directorul general al CNU a subliniat că, pentru 2010, compania are în vedere menţinerea actualului număr de salariaţi, de 1795 persoane.

Tot pentru anul viitor, compania are ca priorităţi să-şi asigure fondurile necesare pentru activităţile de explorare şi preparare a minereurilor uranifere şi pentru execuţia obiectivelor de investiţii.

De asemenea, CNU îşi propune să dispună de sursele de finanţare necesare pentru continuarea lucrărilor de conservare şi închidere a minelor (conform graficelor de execuţie aprobate) şi să poată să-şi continue lucrările de închidere a anumitor obiecte aprobate prin Hotărâri de Guvern.

Compania Naţională a Uraniului (CNU) are în administrare resursele minerale de uraniu pentru care a obţinut licenţa de exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi desfăşoară activităţi de exploatare a zăcămintelor de uraniu, prepararea minereurilor şi rafinarea concentratelor. De asemenea, CNU mai are ca domeniu de activitate transportul şi comercializarea acestora, precum şi conservarea, închiderea şi ecologizarea obiectivelor cu activitate sistată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb