Statutul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice şi al celor de pe malul Dunării împiedică entităţile care pot atrage finanţări nerambursabile să dezvolte proiecte de promovare a acestor zone, a declarat directorul executiv al Grupului Local pentru Pescărie Durabilă (Fisheries Local Action Group - FLAG) Dunărea Veche - Braţul Măcin, Ana-Maria Cazacu, conform Agerpres.
Ea a mai spus că aceste constrângeri nu pot fi rezolvate decât prin hotărâre emisă de autorităţile naţionale şi că a semnalat prin memorii această situaţie în repetate rânduri.
"Una din cetăţile care se află pe drumul naţional şi care ar fi important să fie scoasă în evidenţă este la Turcoaia, Troesmis. Dacă drumurile de acces şi proximităţile sunt în domeniul primăriei, cetatea în sine aparţine Ministerului Culturii, care nu poate accesa finanţările noastre din cauză că nu este o entitate eligibilă, nu are un sediu în comunitate. Chiar dacă ne doream să punem în valoare cetatea, avem constrângeri de natură juridică", a afirmat Cazacu.
Directorul executiv al FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin a mai spus că situaţia este similară şi în ceea ce priveşte investiţiile pe malurile Dunării, citează sursa.
"Ne-am găsit în situaţia în care primării cu teritorii riverane fluviului nu au în proprietate nicio bucăţică de teren pe malul Dunării, ele fiind de fapt ale Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM). Ceea ce e un impediment, pentru că primăriile, deşi fac parte din grupurile noastre, nu pot aplica decât dacă închiriază sau concesionează terenul de la APDM. Sunt nişte constrângeri pe care nu le putem rezolva", a precizat Cazacu.
La rândul lui, directorul general al APDM, Alex Şerban, a declarat că instituţia din subordinea Ministerului Transporturilor este deschisă parteneriatelor cu primăriile pentru derularea unor investiţii.
"Acolo unde APDM deţine malurile şi terenul aferent zonei portuare se poate intra în parteneriat iar investiţiile se pot derula. Acolo unde APDM nu are jurisdicţie, primăriile pot face solicitare către Guvern, pentru emiterea unei hotărâri care să aibă ca obiect cedarea malurilor către ei pentru a se putea realiza investiţia", a afirmat directorul general al APDM.
Alex Şerban a mai spus că săptămâna aceasta urmează să se întâlnească cu reprezentanţii Primăriei Hârşova, Constanţa, pentru a discuta posibilitatea încheierii unui parteneriat în vederea derulării unei investiţii.
FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin funcţionează din anul 2017, se adresează populaţiei din comunele Dăeni, Ostrov, Peceneaga, Cerna, Horia, Hamcearca, Turcoaia, Carcaliu şi Smârdan, precum şi celei a oraşului Măcin şi, în baza unei Strategii de dezvoltare, a obţinut o finanţare totală de 1,98 milioane de euro. Din această sumă atrasă prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), 1,6 milioane de euro reprezintă bugetul alocat pentru implementarea măsurilor prevăzute în Strategia de dezvoltare locală a comunităţilor vizate.
APDM Galaţi administrează porturile de pe sectorul românesc fluvio-maritim al Dunării, Galaţi, Brăila, Hârşova, din judeţul Constanţa, Tulcea, Măcin, Isaccea, Mahmudia, Chilia Veche, Smârdan, Gura Arman şi Turcoaia, ultimele opt aflându-se în judeţul Tulcea.
Statul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice din judeţul Tulcea s-a aflat şi în atenţia unor parlamentari, însă demersurile legislative derulate de aceştia nu s-au concretizat până acum.