STEEN JAKOBSEN, SAXO BANK 2019 şi 2020 sunt ani cheie pentru evoluţia Europei

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 aprilie 2019

Steen Jakobsen: "Diferenţa dintre evaluările pe care le dau pieţele pentru companiile europene faţă de cele americane rămâne destul de mare, în Europa existând un discount de tranzacţionare foarte important".

Steen Jakobsen: "Diferenţa dintre evaluările pe care le dau pieţele pentru companiile europene faţă de cele americane rămâne destul de mare, în Europa existând un discount de tranzacţionare foarte important".

Ole Hansen: "Revenirea la o atitudine neutră din partea Fed subliniază riscul unei recesiuni care are potenţialul de a sprijini cotaţia aurului în următoarele douăsprezece luni"

Orice schimbare la nivel macroeconomic trebuie să apară dintr-o cădere sau dintr-o criză, iar noi vedem anii 2019 şi 2020 ca fiind cheie pentru evoluţia Europei, spune Steen Jakobsen, economist şef şi CIO al Saxo Bank, în raportul în care instituţia daneză specializată în investiţii şi tranzacţionare online îşi prezintă perspectiva pentru trimestrul al doilea al anului, prognozând totodată că partidele populiste vor atinge 20%, dacă nu chiar 25% din votul popular la alegerile europene parlamentare din luna mai.

Steen Jakobsen a notat: "Diferenţa dintre evaluările pe care le dau pieţele pentru companiile europene faţă de cele americane rămâne destul de mare, în Europa existând un discount de tranzacţionare foarte important. Aceas-tă situaţie poate fi pusă parţial pe seama structurii afacerilor, Europa având mai puţine companii de tehnologie şi mai multe companii private. De fapt, companiile cu adevărat de succes din Europa sunt cele din sectorul privat, pentru motivul că nu urmează strategii ce potenţează câştigurile pe termen scurt".

Potrivit analistului Saxo, privită din afară, Europa apare ca o zonă ce se confruntă cu o eternă problemă economică.

"Este o concluzie la care se ajunge uşor, dacă nu se înţelege istoria Europei, interesele sale legitime, dividendul de pace şi nevoia guvernului de a vinde iluzia naivă a autonomiei fiscale, dar realitatea este diferită", susţine Steen Jakobsen.

În opinia sa, există riscul ca economia Germaniei să intre în recesiune până în trimestrul al patrulea 2019, chiar şi fără un conflit comercial cu Statele Unite.

"Germania, cu al său model «indus-tria 3.0» (n.r. în care calculatoarele şi automatizarea au dus la folosirea tot mai multor roboţi în procesele de îndeplinire a sarcinilor) de succes, este lăsată în urmă. Investiţiile insuficiente din sectorul tehnologic fac ca ţara să fie nepregătită, pe măsură ce «indus-tria 4.0» (n.r. a sistemelor fizice cibernetice) se află la orizont, iar clasamentul vitezei internetului (locul 29 din 32 de ţări urmărite de OECD) este doar unul dintre numeroasele simptome în acest sens. Germania trebuie să ajungă la zi în zone precum digitalizarea, noi aeroporturi sau alocări de fonduri pentru infrastructură în general", spune Steen Jakobsen, adăugând: "Decăderea Germaniei va redeschide «linia fierbinte» franco-germană, trans-formând, de asemenea, problema datoriilor într-o chestiune pan-europeană, nu doar a Germaniei versus statele PIIGS (n.r. Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania) sau a austerităţii versus consumul liber".

În opinia lui Steen Jakobsen, în trimestrul al doilea din 2018, zgomotul de fond va creşte, discursul "eternei probleme economice" a Europei se va răspândi, iar moneda Euro, sub influenţa Băncii Centrale Europene, este probabil să testeze paritatea de 1,05 dacă nu cumva 1,03 faţă de dolar.

"Dacă perechea EUR/USD se va tranzacţiona sub nivelul de 1,03, voi intra la cumpărare atât pe Euro cât şi pe indicele Stoxx 600 pentru că, cu toate că Europa poate avea multe probleme, deţine încă cea mai importantă componentă pentru productivitate - cel mai bun sis-tem public educaţional din lume", notează economistul şef al Saxo Bank.

Ieri, în jurul orei 17:30, perechea EUR/USD afişa o cotaţie de 1,1188, potrivit datelor furnizate de investing.com.

La rândul său, Peter Garnry, Head of Equity Strategy la Saxo Bank, susţine că una dintre cele mai mari probleme ale Europei ţine de zona bancară.

"Din ianuarie 2003, rentabilitatea totală a acestui sector pentru Europa este zero, iar în termeni reali este de -28,5%, pentru o perioadă de 15 ani. De asemenea, Europa a convenit să implementeze reglementări bancare costisitoare crescând astfel costurile unui sector care era deja slab. Au trecut zece ani de la falimentul Lehman Brothers, iar sectorul bancar al Europei încă nu s-a vindecat, ceea ce va fi, în continuare, o ancoră ce constrânge creşterea şi rentablitatea ca-pitalurilor".

În opinia sa, ultima încercarea din Germania de a fuziona Deutsche Bank şi Commerzbank reprezintă o indicaţie clară cu privire la capacitatea actualului sistem politic de a înţelege natura problemei.

"Băncile sunt deja prea mari şi complexe, punând în pericol întregul sistem, iar Berlinul vrea să crească concentrarea sectorului bancar, chiar în ciuda protestelor publice. O abordare adecvată ar fi de a creşte competiţia, în loc de a o limita", susţine Peter Garnry.

Ole Hansen, Director Strategie mărfuri în cadrul instituţiei daneze de tranzacţionare online este de părere că schimbarea recentă de atitudine a Federal Reserve, care a decis să lase neschimbat costul creditului şi care a anunţat că nu intenţionează să adopte noi majorări de dobândă în acest an, este pozitivă pentru aur, deoarece revenirea la o atitudine neutră din partea Fed subliniază riscul unei recesiuni care are potenţialul de a sprijini cotaţia aurului în următoarele douăsprezece luni.

Peter Garnry a notat: "Totuşi, al doi-lea trimestru din 2019 este posibil să nu ofere scânteia de care are nevoie aurul pentru a depăşi puternica rezis-tenţă din intervalul 1.360 dolari/uncie - 1,380 dolari/uncie. Cu toate acestea, în a doua jumătate a anului, s-ar putea să vedem o susţinere a preţului aurului din partea unui dolar mai scăzut, a unor randamente stabile spre reduse ale obligaţiunilor şi a preocupărilor cu privire la potenţialul de randament al acţiunilor, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de creşterea economică".

Ieri, în jurul orei 17:30, o uncie de aur se tranzacţiona la circa 1.290 de dolari/uncie, conform datelor furnizate de goldprice.org.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb