ŞTEFAN RADU OPREA (PSD): "Este de neînţeles de ce a ales ministrul această metodă de privatizare prin închiderea termocentralei Mintia"

G.D.
Politică / 27 august 2022

"Este de neînţeles de ce a ales ministrul această metodă de privatizare prin închiderea termocentralei Mintia"

Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ştefan Radu Oprea, afirmând că este de neînţeles de ce a ales Ministerul Energiei această metodă de "privatizare" prin închiderea termocentralei, relatează Agerpres.

"Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiţii drastice pentru ca o nouă capacitate de producţie de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcţionau pe bază de cărbune. De neînţeles este de ce a ales ministrul această metodă de privatizare prin închiderea termocentralei. Cu toţii ştim că cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcţiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnologizarea grupului de 235 de MW şi banii românilor să fie risipiţi'', a declarat social-democratul.

Acesta se întreabă de ce nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul.

''Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul? Asta în timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, aşa ca în Germania, până când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite. De neînţeles este de ce în plină criză energetică închizi capacităţi de producţie fără să pui ceva nou în loc. Din păcate, singurul răspuns pe care îl vom primi este că economia de piaţă este crudă, că se întâmplă şi falimente, mai ales când liberalizarea ei se produce haotic", a conchis Radu Oprea.

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice, a anunţat, ieri, administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.

Potrivit sursei citate, având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Demararea investiţiilor va fi posibilă după acordarea de către autorităţi a avizelor şi autorizaţiilor necesare.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

Licitaţia publică a avut loc ieri, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înfiinţată special pentru această achiziţie. Este cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia.

Centrala termoelectrică Mintia este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva.

De la punerea în funcţiune şi până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune.

Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. dna,blocarea privatizarii,popescu unde ii e locul!

    auzi bai ciuca? 

    1. Din moment ce Ciuca , psd cu Ciolacu , johanis , sri , sie , dna , au fost de acord , inseamna ca Virgil Popescu a facut ce i s-a cerut . tu crezi ca Ciuca caruia i te adresezi , are nevoie de impulsuri de la tine ?

    De ce nu ati discutat in sedintele de Guvern, inainte de vanzare? Nu sunteti frati de coalitie?

    NU NE VINDEM ȚARA!!

    Ștefan Radu Oprea nu a învățat ce e aia democrație dâmbovițeană originală????

    Ce canale s-ar putea construi cu cei care au organizat privatizări dezavantajoase ....  

    Slugoii si tradatorii autohtoni din fruntea Coloniei au primit ordin pe unitate de la stapanii lor externi, sa vanda la preturi infime sau sa le dea moca, orice bun sau activ ce inca mai apartine statului! Bestiile astea dambovitene stiu prea-bine ca la toamna sau la iarna nu vor mai avea bani pt functionarea normala a statului(ci doar pt functionarea ”statului de drepti”), asa ca aceste masuri antinationale si sinucigase sunt luate pt a mai amana cu un pic, momentul inevitabil al Falimentului Coloniei!

    In plina criza energetica tra.dat.orii acestei tsri PNL, PSD si UDMR vand pe nimic Termocentrala Mintia. Numai avem nimic ca tara, vom fi la cheremul strainilor privind energia tari. Vom fi jecmaniti, cum de altfel ne jecmanesc si in prezent. Rusine tie poor roman ca ai permis ca toate resursele tale sa fie date pe nimic strainilor si hotilor. Rusine popor roman ca de 32 de ani tii in fruntea tarii tradat.ori, ma.fioti si hoti.

    Dar ca voi psd , stati linistiti ca spectator si nu miscati un pai , este de inteles ? macar nu mai jucati teatru ieftin , si veniti cu vrajeala , ca nu putem face nimic ca-i ministerul lor al pnl , toti sinteti o apa si un pamant , hotilor !

    Constitutia Romaniei. Art. 126(5) ..... Prin lege organică pot fi înfiinţate instanţe specializate în anumite materii, cu posibilitatea participării, după caz, a unor persoane din afara magistraturii.

    Singura modalitateb de tragere la raspundere, za celor care au jefuit si jefuiesc Romania si poporul roman, cum sunt guvernantii de acum, care au vandut pe nimic Mintia, este infiintarea in conditiile prevazute de Connstitutie a unor asemenea instante. Si trebuie introdusa pedeapsa cu moartea. Pentru faptuitorii unor asemenea faradelegi si pentru urmasii lor.  

    Securisti jefuitori. Judecata poporului va asteapta.

     

    Populism marca PSD. Mintia a fost ingropata de prea desteptul Teodorovici care era la psd. Penalitatile pt lipsa certificatelor de carbon a impiedicat instalarea de filter si dobanzile penalizatoare s-au acumulat. Acum, acelasi partid plin de somitati vine sa ne explice ca altii sunt de vina. Greata eterna pentru cel mai gretos populism (dupa haur). Nenea asta cica e mare specialist in petrol si gaze :=)

    > Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

    De subliniat ca UE a cerut, UE a cumparat. Liberalizarea energiei de ce s-a facut in pandemie? Pai ca eram in infringement de la UE. Acum s-a intors UE ca e nasol si toate tarile fac ce faceam si noi: plafonari la energie pentru populatie. Nasol, tara mica si proasta. 

    a vrut si el ceva in con ... ca si ala la privatizarea PETROM

    De prosti ce sunt au inchis termocentrala,mai ales dupa ce au facut investitii.

    1. Prosti sint aia care- i cred prosti , sint putrezi de bogati de "prosti " ce sint !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb