Ştefănel Dan Marin, desemnat primar interimar al Capitalei

Simona Grigorescu
Politică / 15 septembrie 2015

Ştefănel Dan Marin, desemnat primar interimar al Capitalei

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general

Actualizare 20:55 Ştefănel Marin: "Una din primele măsuri va fi să fac o auditare externă"

Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, a declarat în acestă seară, că în momentul de faţă există un vid în ceea ce priveşte situaţia financiară a Primăriei Capitalei, iar una dintre primele măsuri pe care le va lua va fi să facă o auditare externă, informează surse din presă.

Noul primar al Capitalei a spus că în prezent chestiunile financiare ale Primăriei Capitalei sunt foarte puţin cunoscute.

"Gândiţi-vă că foarte puţini dintre consilierii generali au avut acces doar la o parte din informaţiile financiare. În momentul de faţă este un vid în ce priveşte situaţia financiară a Primăriei. Tocmai de aceea una dintre primele măsuri pe care le voi lua este să fac o auditare externă", a afirmat Ştefănel Marin.

Întrebat dacă îşi propune să facă şi restructurări la nivelul primăriei, Marin a precizat că, în momentul în care va identifica că disciplina nu este regula care primează, va lua măsuri.

"Fără să fac o identificare punctuală a problemelor nu voi face restructurări, dar am de gând să fac această evaluare. Face parte din planul de deblocare administrativă", a spus Ştefănel Marin.

Consilierul general UNPR a mai spus că s-a bucurat că factorii politici au ajuns să ia o decizie în ceea ce priveşte desemnarea unui primar al Capitalei şi a precizat că această înţelegere, care s-a făcut între cele două grupuri mari PNL şi PSD, a apărut din cauza faptului că niciunii nu au dorit să-şi asume "guvernarea" oraşului în perioada următoare, şi atunci, pentru a nu bloca buna funcţionare a oraşului, s-a decis ca membrii UNPR să se implice în administrare cu sprijinul tuturor.

Întrebat cu ce planuri vine la conducerea Primăriei Capitalei, primarul proaspăt votat a spus că nu i se pare moral să vină pentru a dezvolta planuri pentru cetăţeni atâta timp cât nu are votul lor.

"Planurile sunt de a eficientiza administraţia şi de a transparentiza orice decizie administrativă. O primă decizie pe care vreau să o pun în practică vizează circuitul documentelor care până acum pentru consilierii generali era necunoscut", a menţionat primarul.

El a precizat că îşi propune să afle de ce anumite documente solicitate ajungeau să fie dezbătute în Consiliul General şi de ce altele trebuiau să aştepte.

Întrebat dacă nominalizarea sa pentru această funcţie creşte şansele UNPR pentru primăriile de sector, Ştefănel Marin a spus că nu şi-a făcut astfel de calcule, el propunându-şi doar să reuşească să reunească toate partidele din Consiliul General.

Primarul interimar nu a avut o poziţie clară nici în ceea ce priveşte o posibilă candidatură a sa la Primăria Municipiului Bucureşti, spunând că în primul rând se gândeşte să ducă la bun sfârşit mandatul pe care i l-au acordat colegii săi şi că în acest moment o eventuală candidatură nu este luată în calcul.

Vorbind despre problemele municipalităţii, el a precizat că unele dintre cele mai mari sunt cele ale celor două regii autonome (RADET şi RATB - n.r.) pentru că ele au fost "pur şi simplu uitate".

"Nimeni nu a vrut să se ocupe de ele, s-au dezvoltat alte proiecte în timp ce bucureştenii se întreabă dacă transportul va mai funcţiona, dacă caloriferele se vor mai încălzi iarna", a spus Marin.

El a adăugat că, din ceea ce ştie în momentul de faţă, pentru RADET există un plan de administrare şi o restructurare în ce priveşte eficientizarea energetică, dar totodată se doreşte o mai bună cooperare cu PMB prin atragerea fondurilor europene.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:20

Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei, de membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), obţinând 39 de voturi "pentru", fără a înregistra vreun vot "împotrivă", transmit surse din presă.

Consilierii generali l-au desemnat pe Marin primar interimar, cu 39 de voturi "pentru" şi un vot anulat.

Anterior, Marin a fost ales viceprimar cu 41 de voturi, dintre care 34 "pentru", cinci "împotrivă" şi două anulate.

El a candidat la funcţia de viceprimar alături de consiliera independentă Julia Zorkoczy, după demisia viceprimarului Cornel Pieptea.

(S.A.)

------------

Actualizare 17:00 Atanasiu: PNL ar putea susţine un consilier UNPR ca primar general interimar

Copreşedintele PNL Bucureşti Teodor Atanasiu a declarat astăzi că PNL ar susţine "cu plăcere" propunerea ca reprezentantul UNPR Marin Ştefănel să preia mandatul de primar general interimar dacă acesta ar fi de acord cu propunerile PNL şi ar face parte dintr-o majoritate susţinută de liberali, transmit surse din presă.

"Dacă există o majoritate din care să facă parte domnul respectiv care să fie în acord cu propunerea PNL şi acea majoritate să îl desemneze, cu plăcere", a afirmat Atanasiu la sediul PNL, întrebat dacă reprezentantul UNPR în CGMB Marin Ştefănel, ar putea fi susţinut de liberali pentru funcţia de primar general interimar.

Liberalii nu doresc să preia mandatul de primar general interimar al Capitalei în urma suspendării lui Sorin Oprescu, însă propun partidelor reprezentate în CGMB un acord în baza căruia să se discute o soluţie în acest caz, a declarat, marţi, Teodor Atanasiu.

Potrivit liderului liberal, "dacă se va găsi o majoritate care să îmbrăţişeze acest acord", atunci PNL este dispus să discute "despre orice soluţie pentru numirea unui primar interimar care să respecte acest acord".

În cazul în care acordul propus de liberali nu va fi acceptat de celelalte forţe politice, PNL va rămâne în Opoziţie, a explicat Atanasiu.

(S.G.)

-----------

ACTUALIZRE 15:45 Pieptea: Şedinţa CGMB privind desemnarea unui primar interimar are loc la ora 17:00

Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) privind desemnarea unui primar interimar are loc astăzi, la ora 17:00, a scris viceprimarul Cornel Pieptea pe Facebook.

"Blocajul instituţional în care se află Primăria Capitalei trebuie îndepărtat urgent. Şedinţa va avea loc în cursul zilei de azi, ora 17:00", a precizat Pieptea.

El a amintit că Municipalitatea Bucureşti a primit oficial de la prefectul Capitalei ordinul de constatare a suspendării lui Sorin Oprescu din funcţia de primar general.

"Din acest moment începe procedura de convocare a Consiliului General pentru şedinţa de îndată al cărei scop este numirea unui primar interimar", a adăugat Pieptea.

(S.A.)

--------

Paul Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei, a semnat astăzi ordinul prin care primarul general Sorin Oprescu a fost suspendat de drept din funcţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a stabilit cu o zi înainte ca edilul să fie cercetat în arest preventiv.

Conform unui comunicat al Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti, "primarul general al Municipiului Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală, precum şi Tribunalul Bucureşti au comunicat prin fax Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti adresele înregistrate la această instituţie sub nr. 14821/15.09.2015, respectiv 14837/15.09.2015, faptul că prin încheierea de şedinţă din 6 septembrie pronunţată în dosarul nr. 32580/ 3/ 2015 Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, a dispus luarea măsurii arestării preventive a primarului general al Municipiului Bucureşti, măsură rămasă definitivă pe 14 septembrie, când Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondată contestaţia formulată de Sorin Oprescu".

Având în vedere că în speţă au fost întrunite condiţiile prevăzute de Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, prefectul Municipiului Bucureşti a emis ordinul prin care s-a constatat suspendarea de drept a mandatului de primar general al lui Oprescu.

Ordinul i-a fost comunicat lui Sorin Oprescu. De asemenea, prefectul a transmis Consiliului General al Municipiului Bucureşti ordinul de constatare a suspendării de drept a mandatului primarului general.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo voua!

    Si puterea si opozitia pun umarul la ascensiunea UNPR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb