Stelian Ion, noul ministru al Justiţiei, a vorbit la Digi24 despre desfiinţarea SIIJ, vârsta de pensionare a magistraţilor şi alte priorităţi din mandatul său, inclusiv o nouă strategie anticorupţie şi recuperare a prejudiciilor care este "o prioritate absolută".
Vârsta de pensionare a magistraţilor
"Chestiunea a fost mult discutată, nu este un lucru nou şi, în orice caz, nu va fi o decizie intempestivă. Îmi doresc ca magistraţii să rămână în magistratură, să îşi dorească să rămână, şi asta va fi preocuparea mea principală.
În momentul în care ai condiţii, şi din punct de vedere logistic, şi din punct de vedere material, nu are de ce să existe dorinţa asta de a pleca la o vârstă când eşti poate cel mai eficient, ai cea mai mare experienţă.
În anii anteriori am văzut că unii dintre cei mai curajoşi magistraţi, unii dintre cei mai oneşti magistraţi, au avut parte de un tratament nu tocmai în regulă, şi cred că şi ăsta e unul dintre principalele motive de se pensiona.
Am o solicitare către magistraţi - aceea de a rămâne în profesie, de a nu uita pentru ce şi-au dorit să devină magistraţi.
Ideea de a ţine oamenii cu forţa, printr-o simplă modificare legislativă, nu este eficientă şi nu va avea rezultatul scontat. Noi putem modifica legea, o putem face rapid, în sensul măririi vârstei de pensionare, dar dacă oamenii stau cu forţa şi nu îşi fac profesia cu drag şi cu acea dorinţă de dreptate, nu vom da randament. Trebuie să le asigurăm condiţii materiale, trebuie să nu mai stea câte 10 într-un birou, şi să nu existe o presiune din partea politicului", a spus Stelian Ion la Digi24.
Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)
"Desfiinţarea SIIJ, cu siguranţă nu este o decizie menită să creeze un soi de impunitate pentru magistraţi. Dimpotrivă, cei are greşesc trebuie să răspundă în faţa legii. Dar SIIJ nu a fost eficientă şi nu a făcut mai nimic în acest sens, din 2018 şi până acum.
Ideea este de a nu exista un mecanism de presiune asupra magistraţilor oneşti, care îşi fac treaba şi care nu au greşit cu nimic.
Va fi o chestiune foarte rapidă legată de această desfiinţare a SIIJ.
Am trimis proiectul de lege la CSM, care nu a apucat să se întrunească în acest an, urmează să o facă în perioada următoare. Voi solicita conducerii să pună pe ordinea de zi şi acest proiect.
Proiectul este cunoscut, nu am făcut decât o mică modificare, în sensul eliminării unor articole din varianta iniţială a proiectului, care tocmai crea o serie de imunităţi pentru magistraţi. Nu ne dorim exces de nicio parte.
Nu ne dorim exces nici în zona protecţiei nejustificate a magistraţilor, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse prin astfel de metode asupra magistraţilor. Cu zeci de dosare disciplinare, plângeri penale...
Este o secţie are a fost percepută în mod negativ în cadrul magistraturii. Pe bună dreptate spun eu, şi nu doar în cadrul magistraturii, şi organismele internaţionale şi în cadrul MCV, Comisia Europeană, au analizat acest lucru.
Am fost întrebat de ce nu am dat ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea SIIJ, pentru că există o urgenţă, categoric. Eu cred că varianta cea mai bună este aceea de a se aproba acest proiect de lege prin Parlament, tocmai pentru a nu vulnerabiliza acest proiect, şi pentru a nu fi contestat pe motivul că nu sunt respectate condiţiile prevăzute de Constituţie.
Cred că va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o lună în care sunt convins că e posibil să fie desfiinţată efectiv această secţie. Dosarele nu se vor pierde în neant, dosarele vor fi redirecţionate către unităţi de Parchet", a spus ministrul Justiţiei.
O nouă strategie anticorupţie
"Strategiile anticorupţie sunt proiectate pentru mai mulţi ani. Ultima strategie a fost valabilă inclusiv pentru 2020. Este eficient să gândeşti pe termen lung, de aceea este în lucru la Ministerul Justiţiei un audit asupra strategiei care a existat. Vor fi efectuate un audit intern şi unul extern.
În funcţie de aceste verificări urmează să facem o consultare şi cu organele care au legătură cu anchetarea faptelor de corupţie, şi cu asociaţiile magistraţilor, şi cu societatea civilă.
Voi avea un dialog permanent pentru a definitiva noua strategie anticorupţie pentru următorii ani. E foarte important să ne stabilim nişte obiective. DNA-ul trebuie să vizeze marea corupţie, nu să-şi piardă vremea cu dosare mici.
Recuperarea prejudiciilor este o prioritate absolută", a subliniat Stelian Ion.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2021, 18:33)
Sa inceapa cu dosarul tau si al lui barna
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2021, 22:06)
Justiția dacă e oarbă, se lovesc și pe cei mărunței pe cei din vârf
3. Declarație tâmpă
(mesaj trimis de Cristian în data de 05.01.2021, 06:45)
Declarație tâmpă. Infracțiunea e una, recuperarea prejudiciilor e alta. Ele nu ar tralebui amestecate. Un hot nu devine om cinstit in momentul in care dă înapoi ce a furat, e tot un borfaș, asta nu înțeleg ăștia.
Altfel transformi furtul in loterie - daca te prind, dai înapoi ce ai furat și spui "pardon" daca nu te prind ramai cu banii și ești negustor cinstit.
Nu așa merge treaba.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2021, 10:30)
....... nu sa-si piarda vremea cu dosare mici ...... ca al meu de ex ! ahahaha .... a zis ministrul justitiei ... bleah !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2021, 10:33)
Probabil se refera la dosarul d-lui fost ministru al mediului recent anchetat. Daca furtul nu este de zeci de milioana de euro sa nu se mai ancheteze?! Atunci se va fura cu sacosa si nu cu valiza.