Fondul Român de Contragarantare (FRC) dezvoltă programe pentru persoane fizice, pentru studenţi şi pentru tinere familii, în parteneriat cu băncile, unde de asemenea funcţionează ca şi un garantor, ca un vehicul al statului care garantează în contul şi numele statului, a declarat astăzi Stere Farmache, membru al Directoratului FRC, conform Agerpres.
"Aceste programe de finanţare pe care noi le garantăm sunt programe care au şi o componentă de ajutor de stat, ceea ce înseamnă că ajutorul de stat trebuie să treacă prin filtrul Comisiei Europene - şi toate aceste programe au această autorizare de la Comisia Europeană. Ajutorul de stat constă în suportarea de către stat a dobânzilor, comisioanelor bancare, comisioanelor de administrare, comisioanelor de gestiune, de garantare şi aşa mai departe, precum şi dobândă pe o anumită perioadă de timp", a menţionat Stere Farmache, la dezbaterea profesională CLCC - Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării, cu tema "2023, noi reguli privind finanţarea companiilor şi administraţiei locale".
El a subliniat că Fondul Român de Contragarantare este o instituţie financiară specializată care sprijină accesul la finanţare a IMM-urilor şi nu numai.
"Programele au început tot în contextul unei crize. Programele au fost concepute odată cu criza sanitară, după aceea au continuat pe criza agresiunii Ucraina şi, bineînţeles, vor continua şi în 2023. Cred că, alături de PNRR, sunt programe de o importanţă maximă pentru zona economică, pentru pentru IMM-uri - şi acest lucru se vede şi cred că se va vedea în continuare în susţinerea activităţii IMM-urilor şi în evitarea situaţiilor critice cu care unii s-au confruntat sau se confruntă din cauza lipsei finanţării", a adăugat Farmache.
În opinia sa, Uniunea Europeană acordă o prioritate mare digitalizării, inovării, energiei verde şi aşa mai departe.
"Fondul Român de Contragarantare este instituţia care are două produse financiare în sprijinul IMM-urilor, un produs care a început să funcţioneze anul trecut în cadrul programului mai vast IMM Invest. Este IMM Garant, unde Fondul Român de Contragarantare garantează în contul şi numele statului accesul la finanţare al IMM-urilor din zona construcţiilor şi IMM Innovation, un alt program în care Fondul Român de Contragarantare acordă, de asemenea, în numele statului, accesul la finanţare pentru IMM-urile care trebuie să se situeze în zona cercetării, dezvoltării, inovării, digitalizării", a mai spus Farmache.
Oficialul FRC a precizat că aceste programe au început anul trecut.
"Cred că sunt complementare programelor similare din PNRRR, sunt complementare programelor de dezvoltare regională şi cred că ar trebui ca aceste institiţii - bănci, agenţii, Fondul Român de Contragarantare să intre într-o colaborare mai strânsă pentru a aduce beneficii maxime pentru beneficiari - companiile comerciale, în esenţă pentru IMM-uri pentru că suntem în această zonă a finanţării IMM-urilor", a menţionat Stere Farmache.