Necesarul de investiţii în cele două perimetre petroliere ale Sterling Resources din Marea Neagră se ridică la 500 milioane de dolari, sume care pot fi obţinute "fără probleme", susţine directorul general al companiei canadiene, Mark Beacom.
"Investiţiile necesare în perimetrele din Marea Neagră sunt de 500 milioane de dolari. (...) Nu este nicio problemă să facem rost de bani", a afirmat Beacom, citat de Mediafax.
El a adăugat că Marea Neagră are un potenţial "uriaş" în privinţa rezervelor de hidrocarburi, dar acestea nu pot fi extrase din cauza multor obstacole, care pot fi îndepărtate printr-o "viziune de leadership" a Guvernului.
Potrivit lui Beacom, Sterling Resources va extrage în 2014 o cantitate zilnică de trei milioane metri cubi din cele două perimetre. Comparativ, consumul zilnic de gaze la nivel naţional, în perioada de iarnă, este de aproape 60 milioane metri cubi.
Sterling Resources deţine active petroliere în Marea Britanie, România şi Franţa.
Contractul de concesiune încheiat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cu Sterling Resources este în atenţia opiniei publice după ce Curtea Internaţională de Justiţie a decis, în februarie 2009, că României îi revine 79,3% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră.
Ulterior a început o dezbatere politică privind acordul cu Sterling, generată de o hotărâre a Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor Pelican şi Midia din Marea Neagră către compania canadiană.
Mai mulţi politicieni au afirmat, de mai multe ori, că Tăriceanu a acordat Sterling Resources mai multe drepturi decât erau prevăzute în contractul iniţail, şi au susţinut inclusiv rezilierea acordului.