STEVEN VAN GRONINGEN ÎI RĂSPUNDE ANEI BIRCHALL: "Patronatul băncilor nu poate impune măsuri în cazul creditelor în CHF"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 februarie 2016

"Patronatul băncilor nu poate impune măsuri în cazul creditelor în CHF"

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) nu poate impune băncilor măsuri pe care să le adopte în cazul creditelor în franci elveţieni (CHF), subliniază Steven van Groningen, preşedintele Patronatului, în cadrul unui răspuns transmis deputatului PSD Ana Birchall.

Parlamentarul a solicitat sistemului bancar, la începutul anului, să-i spună ce măsuri de împărţire a riscului cu clienţii a luat în urma exploziei francului elveţian.

Deşi deputatul a trimis scrisori atât CPBR, cât şi Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Băncii Naţionale a României (BNR), singura entitate care i-a răspuns a fost CPBR.

Printre altele, aceasta a menţionat: "CPBR nu poate impune sau cere elaborarea de soluţii comerciale sau de afaceri băncilor sale membre, asemenea poziţionare contravenind atât practicilor concurenţiale, cât şi statutului nostru. Astfel, fiecare bancă membră a CPBR stabileşte propriile priorităţi şi practici de conversie privind stocul existent al creditelor în CHF, chiar în absenţa legislaţiei care doreşte să reglementeze în mod specific această posibilitate, însă ţinând cont de normele BNR şi de spiritul şi principiile directivelor europene".

Ana Birchall, iniţiatorul proiectului legislativ care prevede conversia creditelor acordate în valută, a postat, recent, pe blogul său, informarea făcută Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor în 19 februarie.

Domnia sa a menţionat: "Pe tot parcursul anului trecut, în şedinţele din cadrul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, reprezentanţii sistemului bancar şi-au luat angajamentul că vor veni cu oferte către clienţii îndatoraţi în franci elveţieni pentru ca aceştia să îşi poată plăti ratele dublate sau triplate peste noapte, exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar. În realitate, semnalele primite de la clienţii aflaţi în dificultate arată că băncile nu au venit cu astfel de oferte care să împartă povara creditelor, aşa cum au promis.

În aceste condiţii, în baza mandatului primit din partea Comisiei pentru buget, în şedinţa din data de 29.06.2015, şi după demersul asemănător făcut în data de 02.07.2015, am reluat, la începutul acestui an, procedura de a solicita oficial băncilor să ne comunice măsurile luate pentru împărţirea poverii financiare a creditelor în franci elveţieni şi pentru rezolvarea problemelor grave legate de majorarea ratei de schimb valutar. (...) Singurele instituţii care au răspuns solicitării mele în numele Comisiei, deşi termenul limită pe care l-am învederat era data de 1.02.2016, este Consiliul Patronatelor Bancare din România şi băncile care alcătuiesc această organizaţie bancară: Bancpost, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania (n.r. care a cumpărat Volksbank). (...) Asociaţia Română a Băncilor, deşi a fost prezentă la majoritatea şedinţelor Comisiei, fiind destul de vehementă în intervenţiile reprezentanţilor săi, prin care a accentuat angajamentele ferme, atât în numele Asociaţiei, cât şi în numele fiecărei bănci în parte, de a rezolva corect şi echitabil fiecare caz în parte şi în ciuda faptului că a primit solicitarea noastră la fel ca şi celelalte bănci, ARB nu a oferit un răspuns până la data prezentei informări.

În aceeaşi situaţie se află şi Banca Naţională a României, care nu a oferit un răspuns până la această dată.

În ultima perioadă am continuat să primesc mesaje din partea clienţilor CHF, care îmi comunică faptul că anumite bănci fie refuză să vină cu măsuri serioase care să împartă în mod real şi echitabil povara creditelor în franci elveţieni, aşa cum s-au angajat în faţa membrilor acestei Comisii, fie refuză efectiv dialogul.

Refuzul anumitor bănci de a comunica măsurile pe care le-au propus şi luat în criza francilor elveţieni, precum şi inerţia aceloraşi bănci de a veni la masa dialogului cu proprii clienţi reprezintă o poziţie de forţă care cu siguranţă nu contribuie la soluţionarea problemelor celor aflaţi în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele lunare bancare devenite sufocante din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar".

În acest context, Ana Birchall a cerut din nou repunerea, de urgenţă, pe ordinea de zi a proiectului său de lege.

Asemeni Legii dării în plată şi asemeni Legii insolvenţei persoanelor fizice, se pare că nici Legea conversiei nu convine băncilor, aceasta urmând să aibă efecte dezastruoase, în accepţiunea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.

Domnia sa a precizat, săptămâna trecută, în cadrul unui eveniment dedicat pieţei valutare: "Cu regret vă spun că Legea dării în plată este doar începutul. Am văzut un proiect de ordonanţă care a trecut de Senat şi care va multiplica de câteva ori efectele pe care le induce Legea dării în plată. E o nebunie!".

Iniţiativa Anei Birchall prevede conversia creditelor în valută la cursul zilei, dar fără garanţii şi costuri suplimentare. Pentru clienţii cu credite în CHF, proiectul propune conversia la cursul zilei cu un discount de 20-25%, ori conversia la un curs calculat ca medie între cel din ziua contractării împrumutului şi cursul zilei în care se face conversia.

Proiectul legislativ a fost modificat anul trecut cu programul elaborat de Ministerul Finanţelor Publice şi prevede conversia în lei sau euro a creditelor contractate în valutele care s-au depreciat cu peste 50% faţă de moneda naţională, de la momentul acordării împrumuturilor şi până în prezent. Printre altele, proiectul vizează garantarea de către stat, în proporţie de 50%, a sumelor rămase de plată după aplicarea discountului.

"Vreau să îi asigur pe cei care sunt sufocaţi de datorile crescute peste noapte că nu voi renunţa şi mă voi lupta pentru ca proiectul meu de conversie a creditelor să fie adoptat", a precizat parlamentarul pe propriul blog.

ÎN RĂSPUNSURILE TRANSMISE ANEI BIRCHALL

Băncile şi-au prezentat programele de conversie

Cele trei bănci care au răspuns deputatului PSD şi-au prezentat, în principal, programele de conversie lansate pe piaţă şi stadiul în care se află implementarea lor.

Oferta Bancpost pentru clienţii cu împrumuturi în franci elveţieni constă în aplicarea unei dobânzi fixe de 1,5% pentru primii trei ani, ceea ce se reflectă într-o reducere medie a sumei lunare de plată cu circa 30%. Ulterior, banca aplică o dobandă individualizată variabilă, compusă din indicele de referinţă ROBOR la 3 luni şi marjă fixă. Oferta de conversie în lei conduce la diminuarea costului total al creditului cu o medie de 15%, potrivit informării făcute de Ana Birchall, care adaugă: "Conversia Bancpost se realizează la un curs de schimb redus faţă de cursul de schimb standard al băncii şi nu presupune niciun comision de administrare credit şi analiză din partea bancii".

În răspunsul său, Bancpost a subliniat că şi în anii trecuţi a avut diverse oferte de conversie a creditelor în CHF, menţionând că actualul program "a fost bine primit, numărul cererilor noi evoluând în mod constant".

Şi oficialii Raiffeisen Bank au menţionat că instituţia de credit a pus la dispoziţia clienţilor săi posibilitatea de restructurare a împrumuturilor în moneda elveţiană încă de acum câţiva ani, din anul 2012 banca introducând metode individualizate de restructurare.

Din decembrie 2015, Raiffeisen Bank a extins oferta de conversie cu discount pentru clienţii care au dificultăţi la plata creditelor în CHF şi au un grad de îndatorare de peste 65%.

Programul băncii prevede o reducere a principalului cu 10%, la momentul conversiei, urmată de alte două reduceri, în cote de câte 5% după primii doi ani, dacă se continuă rambursările, şi aplicarea unei dobânzi pe întreaga perioadă de creditare rămasă egală cu ROBOR la 3 luni plus 3%.

Raiffeisen Bank a anunţat că, până la data de 22 ianuarie 2016, a primit un număr de 2.457 de solicitări de soluţionare a creditelor în CHF (atât solicitări de conversie - 1.454 -, cât şi cereri pentru restructurare -1.003), fiind soluţionate 627 de solicitări.

Programul de conversie cu discount a creditelor derulat de Banca Transilvania la împrumuturile date de Volksbank a fost primul şi cel mai apreciat de debitori, acesta constând în returnarea sumelor deja plătite de clienţii cu credite în CHF în contul comisionului de risc/administrare, prin diminuarea creditului în sold şi o reducere de 22,5%, aplicabilă la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuării cu respectivele comisioane.

Banca anunţă că 14.712 de clienţi Volksbank împrumutaţi în CHF, reprezentând 83,12% dintre cei vizaţi, au acceptat oferta, 95,90% dintre clienţii care au acceptat oferta alegând leul ca monedă de conversie.

"Începând cu data de 8 ianuarie 2016, clienţilor cu credite în CHF care nu au acceptat oferta din proiectul de conversie şi care au fost transferaţi în portofoliul Băncii Transilvania ca efect al fuziunii acesteia cu Volksbank România, le-a fost pus la dispozitie un curs de schimb valutar favorabil, pentru a le facilita plata ratelor", conform scrisorii transmise de bancă deputatului PSD.

În urma conversiilor efectuate anul trecut, potrivit informaţiilor publicate de BNR şi citate de CPBR în răspunsul transmis Anei Birchall, numărul debitorilor cu credite denominate în franci elveţieni a scăzut la 61.833 în noiembrie 2015, de la 75.412 în aceeaşi lună a anului precedent luna noiembrie 2014. Soldul acestor credite -, atât credite de consum, cât şi credite imobiliare - a scăzut cu aproximativ 1,8 miliarde lei, de la 9,8 miliarde de lei la 8 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. suntem satui de minciuni de cand tot faceti ceva noi am ramas fara casa de cand a crescut chf.presedinte+bancheri+parlam entari=TALhARI.nu se va face nimic totul e o abureala ptr voturile din toamna

    1. ar trbui iesit in strada nu numai ptr banci pentru tot ce se intampla in tara asta si starpiti acesti alesi ai poporului ar trbui batuti ca vad ca romania dreptatea trbuie facuta cu bata ca nu ii mai satura dumnezeu

    Pai normal! Cum ar putea Stevie G. sa-si autoimpuna masuri de sustinere a imprumutatilor in CHF?! Singura "masura" concreta adoptata pana acum, pentru imprumutatii in CHF care au grad de indatorare mai mic de 65%, a fost mentinerea marjelor aberante de 7-9%. De bun simt dar si ca strategie buna de marketing, puteau sa vina cu solutia injumatatirii marjele acestea nesimtite la creditele in CHF, aducandu-le in zona actuala a mediei pietei. Insa RZB a venit sa faca profit in Romania, nu filantropie!

    Absenta legislatiei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb