Stiglitz: Europa riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate

F,A,
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2010

Stiglitz: Europa riscă să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate

Economia europeană riscă să cadă înapoi în recesiune, din cauza reducerilor de cheltuieli aplicate de guverne pentru tăierea deficitelor bugetare, a declarat reputatul economist Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg.

"Reducerea cu una, cu două a investiţiilor cu return ridicat doar ca să arate mai bine deficitul este complet nesăbuită", a declarat Stiglitz la pos­tul irlandez de radio RTE, anunţă Mediafax.

Guvernele din zona euro au luat măsuri pentru reducerea deficitelor bugetare sub limita de 3% din PIB impusă de UE după ce criza din Grecia de la începutul anului a erodat încrederea investitorilor în uniunea monetară.

În timp ce economia a crescut în trimestrul al doilea în cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, relansarea dă deja semne de slăbiciune.

"Pentru că atât de mulţi se concentrează în Europa pe cifra artificială de 3%, care nu este susţinută de nicio realitate şi care analizează doar o porţiune a situaţiei financiare, Europa riscă să aibă o recesiune dublă", avertizează economistul.

Creşterea sectorului serviciilor şi a industriei prelucrătoare din zona euro a încetinit în luna august mai mult decât prognozau economiştii, iar încrederea investitorilor în economia germană a căzut la minimul ultimelor 16 luni.

Moody"s a avertizat luni că riscurile pentru creşterea economică sunt clar negative în economia zonei euro.

Deficitul bugetar mediu din zona euro va creşte probabil la 6,6% din PIB în acest an, de la 6,3% din PIB în 2009, anticipa în luna mai Comisia Europeană.

Guvernul elen vrea să reducă deficitul de la 13,6% anul trecut la 8,1% în acest an şi sub 3% din PIB până în 2014, după ce a redus salariile şi pensiile publice, majorând totodată taxele.

"Evident, Irlanda de una singură este prea mică pentru a determina ce se întâmplă în Europa ca întreg. Dar dacă Germania, Marea Britanie şi alte ţări puternice urmează această abordare de austeritate excesivă, şi Irlanda va avea de suferit", a declarat Stiglitz la Dublin.

Economistul a mai arătat că nu se aşteaptă la consolidarea creşterii economice prea curând, din moment ce companiile continuă concedierile.

"Problema este că nu ieşim rapid din această criză. Ceea ce facem de fapt este să ne pregătim singuri o criză mai îndelungată, pe stil japonez, cu creştere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Este îngrijorător că se vorbeşte des­pre un nou normal cu şomajul la 10%. Asta ar fi devastator", prevede Joseph Stiglitz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb