Statul trebuie să creeze o nouă societate care să participe la înfiinţarea fondului de investiţii româno-kazah, conform hotărârii de guvern privind aprobarea stingerii datoriei Rompetrol. Departamentul pentru Energie este mandatat să se ocupe de înfiinţarea noii companii, dar şi să constituie o comisie de monitorizare a implementării tranzacţiei, conform datelor publicate vineri în Monitorul Oficial.
Documentul nu stipulează clar un termen-limită până la care grupul Rompetrol trebuie să achite cei 200 milioane de dolari pentru preluarea a 26,69% din acţiunile statului la Rompetrol Rafinare. În schimb, hotărârea de guvern precizează că trebuie înfiinţat un grup de lucru româno-kazah pentru implementarea tranzacţiei, care să se ocupe cu obţinerea tuturor documentelor necesare şi cu înfiinţarea fondului de investiţii. Surse apropiate discuţiei ne-au precizat că suma de 200 milioane de dolari va intra în conturile OPSPI după finalizarea obţinerii documentelor sus-menţionate. Părţile implicate în tranzacţie "vor încerca să obţină toate documentele necesare finalizării tranzacţiei în termen de 30 de zile de la aprobarea memorandumului", conform actului normativ aprobat de Guvern.
Fondul de investiţii va derula, pe parcursul a şapte ani, investiţii de până la un miliard de euro, care au legătură cu operaţiunile Rompetrol şi dacă sunt condiţii de piaţă favorabile, mai scrie sursa citată. Capitalul iniţial al fondului este de 150 milioane de dolari.
Grupul Rompetrol a anunţat, recent, că, în perioada următoare, îşi va relua programul de investiţii din România, după aprobarea de către Guvern a acordului de înţelegere încheiat de cele două părţi în februarie 2013.
Corporaţia este pregătită să transfere 200 de milioane de dolari la bugetul de stat pentru răscumpărarea a aproximativ 26,7% din acţiuni la Rompetrol Rafinare, după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare.
Săptămâna trecută, reprezentanţii companiei au declarat, într-un comunicat: "Stabilirea unui fond de investiţii în parteneriat cu statul român, dar şi continuarea investiţiilor în România, vor crea premisele necesare consolidării şi dezvoltării sectorului de energie, dar şi o creştere a prezenţei produselor româneşti în regiunea Mării Negre".