STOP CONTRABANDA: Peste 41 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate de autorităţi în primele 6 luni ale anului

G.D.
Miscellanea / 14 iulie 2022

Peste 41 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate de autorităţi în primele 6 luni ale anului

În primele şase luni ale anului 2022, autorităţile române au capturat peste 41 de milioane de ţigarete, a căror valoare de piaţă se ridică la peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), conform datelor www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, piaţa neagră a ţigaretelor din România a înregistrat astfel o scădere de aproximativ 30% faţă de prima jumătate a anului 2021, pe fondul eforturilor autorităţilor de combatere a traficului ilicit şi al reducerii volumului contrabandei la graniţele de nord ale ţării. Potrivit StopContrabanda.ro, în primele 6 luni ale anului 2021 au fost capturate peste 61 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu aproximativ o treime mai mult decât volumul înregistrat în prima jumătate a anului curent. Piaţa neagră de ţigarete se menţine sub pragul istoric de 8% din consum în prima jumătate a anului, un nivel relativ constant faţă de începutul de an, conform datelor Novel Research.

"În 2021, pe fondul reducerii pieţei negre de ţigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuţii prin accize şi taxe. În cei 25 de ani de prezenţă în România, deşi vedem anumite perioade în care volumul contrabandei înregistrează o scădere, asistăm de asemenea la o adaptare permanentă a pieţei negre, care reuşeşte să identifice noi metode de introducere ilegală în ţară a produselor ilicite. Sunt necesare eforturi continue pentru menţinerea unui nivel redus al traficului ilicit care, alături de un cadru fiscal echilibrat şi predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină, reprezintă principalele condiţii pentru creşterea investiţiilor private legitime şi, implicit, a veniturilor la bugetul de stat," declară Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT.

Capturi semnificative la graniţele de sud şi est ale ţării

În primele şase luni ale anului 2022, cel mai mare volum de ţigarete de contrabandă capturate a fost înregistrat în judeţele Constanţa (peste 15 milioane de ţigarete capturate), Vâlcea (peste 11 milioane de ţigarete) şi Suceava (aproape 3 milioane de ţigarete), potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Recent, în luna iunie 2022, au fost făcute şi cele mai mari trei capturi de ţigarete din acest an, în Constanţa, Vâlcea şi Călăraşi, unde autorităţile au confiscat în total aproape 28 de milioane de ţigarete, în valoare de peste 18 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro). Doar în Constanţa au fost capturate recent peste 15 milioane de ţigarete de contrabandă, în valoare de peste 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro), subliniază sursa citată.

Două fabrici ilegale şi capturi record în valoare de 2 milioane de euro, descoperite în acest an

În primele şase luni din 2022, autorităţile au descoperit şi două fabrici ilegale de ţigarete, în judeţele Neamţ si Buzău, de unde au fost confiscate aproximativ 21 de tone de tutun. Ţigaretele ce urmau a fi fabricate din volumul de tutun capturat aici ar fi valorat peste 2 milioane de euro pe piaţa neagră, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

De asemenea, potrivit autorităţilor, în prima jumătate de an se observă o creştere a cantităţii de tutun brut şi tutun de narghilea introdusă ilicit pe piaţa românească. Potrivit ANAF, de la începutul anului 2022 au fost confiscate peste 50 de tone de tutun brut fără acte necesare transportului, procesării sau comercializării. Tot ilegal au fost introduse în România la începutul anului şi 1.750.000 de timbre de acciză ce urmau a fi folosite la marcarea produselor ilicite din tutun.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română.

Campania "Stop contrabanda" a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb