Storia: Bucureşti, cea mai accesibilă capitală pentru chiriaşi din Estul Europei

F.D.
Miscellanea / 29 august

Storia: Bucureşti, cea mai accesibilă capitală pentru chiriaşi din Estul Europei

Bucureşti este cea mai accesibilă capitală din jumătatea de est a Europei pentru chiriaşi, în timp ce România ocupă locul 13 din 31 ţări europene la acest capitol, conform celei mai recente analize Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX.

Unul dintre indicatorii economici care determină cât de accesibil este un anumit oraş sau cât de accesibilă este o anumită ţară pentru locuire este indicele de accesibilitate al chiriilor, calculat ca raport între preţul mediu al chiriei şi salariul mediu. Astfel, cu cât indicele are o valoare mai mică, cu atât chiriile sunt mai accesibile.

În România, chiria medie pentru o garsonieră situată în afara zonelor centrale din mediul urban este în prezent de circa 302 euro, potrivit datelor raportate de platforma Numbeo, care utilizează pentru calcule atât date statistice publice, cât şi informaţii transmise de utilizatori. În acelaşi timp, salariul mediu net lunar este de circa 1.040 de euro, potrivit celor mai recente informaţii publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, indicele de accesibilitate al chiriilor în România este de 0,29, o valoare care clasează ţara noastră pe locul 13 dintre cele 31 de ţări incluse în această analiză: cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Marea Britanie, Norvegia, Elveţia şi Islanda.

"România se află într-o poziţie favorabilă în ceea ce priveşte accesibilitatea chiriilor, în special în comparaţie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Faptul că Bucureştiul este cea mai accesibilă capitală din această regiune, iar România ocupă locul 13 din 31 de ţări analizate în acest clasament subliniază că, deşi chiriile au crescut semnificativ în ultimii ani, acestea rămân încă la un nivel accesibil raportat la veniturile medii. Cu toate că am asistat la creşteri semnificative ale chiriilor în ultimii ani, indicele de accesibilitate de 0,29 ne arată că piaţa imobiliară din România este accesibilă", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

În România, chiriile sunt mai accesibile decât în ţările din Europa Centrală

Datele analizate la nivelul Europei pe baza salariilor medii nete lunare raportate de Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene, arată că cele mai accesibile chirii sunt în Danemarca. Chiar dacă aici chiria medie pentru o garsonieră situată în mediul urban, în afara centrului, este aproape dublă comparativ cu cea din Bucureşti (537 de euro), indicele de accesibilitate este de numai 0,15 ca urmare a salariului mediu net de peste trei ori mai mare, de aproape 3.500 de euro.

De altfel, aceasta este explicaţia pentru care cele mai accesibile chirii se află în special în zona de nord a Europei: Finlanda (indice de accesibilitate 0,21), Norvegia (0,21) şi Suedia (0,22) se află în top 10. Tot aici regăsim în acelaşi timp câteva dintre statele vest-europene cu cele mai mari economii din Uniune, inclusiv Germania (0,22), Austria (0,22) sau Franţa (0,23).

În schimb, România are un indice de accesibilitate apropiat de ţări precum Grecia (0,27), Italia (0,28), Letonia (0,28) sau Estonia (0,30), însă şi aici se observă că atât salariile, cât şi chiriile sunt mai mari. Pe de altă parte, Olanda este un caz special: are acelaşi indice de accesibilitate ca România, însă acest lucru este explicat prin chiriile de peste 3 ori mai mari, ca urmare a fondului de locuinţe scăzut din acest stat.

În acelaşi timp, se observă că în România chiriile sunt mai accesibile decât în numeroase alte state europene din jurul ţării noastre sau din Europa Centrală. Astfel, România are chirii mai accesibile decât Ungaria (0,35) sau Bulgaria (0,40), dar şi comparativ cu Lituania (0,37), Slovenia (0,39), Cehia (0,43), Polonia (0,46) sau Slovacia (0,47).

Nu în ultimul rând, România are chirii mai accesibile şi decât Marea Britanie (0,36), Spania (0,37) şi, mai ales, comparativ cu Portugalia (0,51), care ocupă de altfel ultimul loc în Europa la acest capitol.

Bucureşti: locul 9 pe capitale şi cele mai accesibile chirii din Estul Europei

În cazul în care analizăm indicele de accesibilitate pentru chirii pentru capitalele din cele 31 de ţări analizate, se observă că Bucureştiul este pe poziţia 9 din 31.

Astfel, la un salariu mediu net de puţin peste 1.200 de euro pe lună şi o chirie medie de 359 de euro, oraşul Bucureşti are un indice de accesibilitate pentru chirii de 0,3. Acest indice este identic cu cel înregistrat de Copenhaga, acolo unde atât salariile medii nete, cât şi chiriile sunt de circa 3,2 ori mai mari, potrivit datelor furnizate de platforma Numbeo.

La nivel european, cele mai accesibile chirii sunt înregistrate în Berna (indice de accesibilitate 0,15), Paris (0,22) şi Bruxelles (0,22), în special datorită salariilor medii nete de peste 4.000 de euro pe lună, concomitent cu chirii medii de circa 900 de euro. Un indice mai bun decât cel din Bucureşti se înregistrează şi în Stockholm, Viena şi Luxemburg (toate cu 0,27) şi Riga (0,29).

În acelaşi timp, datele arată că Bucureşti are cele mai accesibile chirii din jumătatea estică a continentului european, iar principala explicaţie este că nivelul chiriilor din aceste capitale este în general de peste două ori mai mare decât în capitala României, în timp ce salariile din aceste capitale sunt doar cu circa 50% mai mari.

În această categorie intră, de exemplu, Sofia (0,31) sau Budapesta (0,42), dar şi capitale precum Roma (0,37), Bratislava (0,41), Varşovia (0,42), Ljubljana (0,43), Praga (0,44) sau Atena (0,45). De asemenea, la fel ca în cazul analizei pe ţări, cele mai greu accesibile chirii sunt în Lisabona (0,76), întrucât capitala Portugaliei are chirii medii de circa 950 de euro pe lună şi salarii medii de circa 1.260 de euro, cu doar 4% mai mari decât salariile medii din Bucureşti.

În România, chiriile au crescut cu 34% în ultimii cinci ani

Datele centralizate de Eurostat arată că nivelul chiriilor a crescut disproporţionat în Europa în ultimii cinci ani, întrucât cele mai mari creşteri au fost raportate în ţări din jumătatea de est a continentului.

Cea mai mare creştere procentuală a chiriei s-a înregistrat în Ungaria, acolo unde chiriile sunt cu 50% mai mari comparativ cu anul 2019, iar vecinii României sunt urmaţi la mică distanţă de Polonia (+47%) şi Slovenia (+46%).

Cu o creştere medie cu aproape 34% în ultimii cinci ani, România ocupă locul 6 în acest top, fiind depăşită de statele mai sus-menţionate şi de Lituania şi Malta, ambele cu creşteri cu aproape 38%.

În acelaşi timp, există numeroase state central-europene în care chiriile au avut creşteri între 20% - 30%, iar printre acestea figurează Bulgaria (+27%), Cehia (+26%), Austria (23%) sau Belgia (+20%). O creştere cu 20% a fost raportată şi de Portugalia, ţara europeană în care chiriile sunt cel mai puţin accesibile. De asemenea, cele mai multe ţări nordice au raportat creşteri cuprinse între 10% - 20%, în contextul în care aici oricum preţurile chiriilor sunt printre cele mai mari.

Pe de altă parte, datele sintetizate de Eurostat arată că există 8 state în care chiriile au crescut cu mai puţin de 10% în ultimii cinci ani. Pe această listă figurează, de exemplu, Danemarca, cu o creştere cu 9%, în contextul în care ţara nordică are în prezent cel mai bun indice de accesibilitate în Europa.

Astfel de creşteri mai mici sunt însă raportate şi de patru dintre cele mai mari economii europene: Germania (+9%), Spania (+8%), Italia (+7%) şi Franţa (+7%). Tot în această categorie regăsim şi Elveţia şi Luxemburg, care au avut creşteri cu circa 8% în ultimii 5 ani, în contextul în care chiriile sunt printre cele mai mari de pe continent.

Pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, chiriile au crescut în medie cu 11% în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că în România chiriile au crescut într-un ritm de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.

Datele Eurostat cu privire la aceste evoluţii procentuale se bazează pe un indice pentru chirii care a avut valoarea iniţială 100 în anul 2015, indice care ulterior a fost indexat cu creşterea procentuală medie a chiriilor din ţara respectivă.

România şi, mai ales, capitala Bucureşti oferă în prezent printre cele mai accesibile chirii din Europa, în special în comparaţie cu ţările şi capitalele din centrul şi estul continentului.

Acest lucru se datorează în special faptului că nivelul chiriilor este în unele cazuri chiar şi de două ori mai mic comparativ cu alte ţări din centrul şi estul Europei, element care compensează astfel nivelul mai mic al salariilor din ţara noastră comparativ cu numeroase alte state.

Pe de altă parte, datele arată că în România chiriile cresc într-un ritm semnificativ mai alert comparativ cu cele mai multe state europene şi de peste 3 ori mai repede decât media europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb