Strângeţi bani pentru copii, să-i dea Statul pe prostii!

Mihai Antonescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 ianuarie 2019

Strângeţi bani pentru copii, să-i dea Statul pe prostii!

Există un precept, la care am subscris întotdeauna, conform căruia omul nu fură numai din răutate, ci şi de nevoie. Cele mai intransigente sisteme judiciare au fost nevoite să accepte această teză, cu valoare de postulat, dictată de natura umană. Până şi Sharia a trebuit să manifeste flexibilitate, nici în Islamul radical nu se taie mâna unui copil care a furat o lipie sau trei curmale. Scopul scuză mijloacele, atunci când sa­tisfacerea unei nevoi im­perioase e scopul.

Dreptul penal formal, european, gă­seşte în circumstanţiere căi spre clemenţă atunci când la făptuitor nevoia e evidentă.

Oare la state se aplică?

Statul Român, bunăoară, prin reprezentanţii săi mandataţi de cei pe care noi, electoratul, i-am mandatat, în teorie, are şi el nevoi stringente, acute, pe care, mă rog, în mare măsură el însuşi şi le-a creat, dar care acum trebuie ostoite.

Ce face un Stat când are nevoi?

Ia. În cazul autocraţiilor asumate, ia cu japca, trimite arnăuţii să golească bătăturile de dobitoace, dă legi retroactive, ca Napoleon, confiscă averi prin decrete, ca Henry VIII Tudor, naţionalizează, ca-n comunism.

În cazul democraţiilor de faţadă, Statul nu poate numai să ia, pur şi simplu, mai trebuie să şi înşele, de dragul unor aparenţe în care, de cele mai multe ori, nimeni nu crede. Adică Statul nu mai e hoţ, apucăreţ, tâlhar, ci recurge la escrocherii.

Escrocheria e o infracţiune comisă cu inteligenţă. Escrocul trebuie musai să fie deştept, cel puţin oleacă mai deştept decât victimele sale. Odată cu prostirea în masă a omenirii, escrocul poate fi doar mai puţin idiot decât pacientul, nu mai trebuie să strălucească.

Chiar şi aşa, în particular, la noi, românii, oricât de proşti am fi devenit, ca populaţie, Statului tot îi e greu să fie mai isteţ decât plebea, din moment ce în capul lui tronează numai superlative în resort...

Economisiţi de dragul copiiilor, vă poruncim!

Ultima găselniţă a pişicherilor instituţionali care-şi fac mendrele cu noi în numele unei legitimităţi democratice se cheamă "gROwth, Contul individual de economii Junior Centenar", aşa cum ne anunţă Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, CNSP.

Numele, ridicol, rizibil, bombastic, suspect, foloseşte ideea de economisire, dragă unui popor cu instinct funciar exacerbat, măcar în principiu, Centenarul, drapel fluturat de orice vânzător de ceva, pe plai mioritic, de o vreme încoace, presiunea cu o boare de reproş pe părinţii care nu chibzuiesc îndeajuns siguranţa materială a progeniturilor.

Statul a deschis 4,17 milioane de conturi la Trezorerie, pe numele tuturor minorilor din patrie. Cum a făcut asta? Ilegal, aş cuteza să afirm eu.

În primul rând, au fost folosite datele cu caracter personal a 4,17 milioane de copii fără acceptul acestora sau al părinţilor, tutorilor sau altor persoane legal împuternicite.

În al doilea rând, nu s-a cerut încuviinţarea instanţei de tutelă ca unică autoritate aptă să hotărască în ce măsură un act care îl angajează pe minor este făcut în interesul acestuia. E de arătat că avizul instanţelor de tutelă este individual, punctual şi nu poate fi dat în speţe colective, generic. Trebuie analizată fiecare situaţie în parte. Aşa se înţelege apărarea interesului copilului în România.

În al treilea rând, lipseşte consimţământul pentru încheierea unui cont curent/de economisire, aşa cum prevăd legea civilă şi normele bancare.

În al patrulea rând, ce cădere şi ce capacitate are Trezoreria să administreze 4,17 milioane de conturi de economisire şi cum este constituit legal bugetul Comisiei Naţionale de strategie şi prognoză de unde urmează a se plăti dobânda şi prima de la Stat pentru fiecare cont şi cui revine responsabilitatea efectuării plăţii?

Despre inginerie

Cum îşi propune gROwth să funcţioneze, în teorie sau, mai bine zis, cum ar trebui să credem noi că va funcţiona...

Toţi minorii din România primesc cadou (aşa cum titrează presa de partid şi de stat!) de la Guvern, un cont de economii, deschis la Trezoreria sectorului 1, indiferent de adresa de domiciliu, cont codificat cu CNP-ul fiecărui copil.

În aceste conturi, părinţii depun bani.

Cum? -"Nu este nevoie de nicio cerere. Este necesar doar efectuarea unei plăţi orin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar (...) Programul guvernamental le permite părinţilor care vor să economisească pentru copiii lor să beneficieze de o primă anuală de la Stat de 600 de lei şi o dobândă anuală de 3%. (...) părinţii sau tutorii pot depune cel puţin 1200 lei/an, bani pe care să nu-i folosească până ce minorii nu vor fi împlinit vârsta de 18 ani. (...) "În cazul în care la sfârşitul anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică de 1200 de lei, titularul constului nu beneficiază de prima de stat dar pentru soldul contului se acordă dobândă. (...) Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se plăteşte prin bugetul CNSP. (...) La împlinirea vârstei de 18 ani sau în situaţiile prevăzute la alin. 5, titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia poate efectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retragerea sumelor, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program. (...) Sumele existente nu pot fi concesionate sau gajate". Banii pot fi retraşi, în principiu, înaintea majoratului titularului, pentru "cheltuieli de sănătate pentru boli cu risc de deces sau în cazul decesului minorului". Dar fără prime.

Adică, bref, singura situaţie în care, la majorat, un copil poate încasa suma totală depusă de aparţinătorii săi, plus 3% pe an, plus 600 lei x 1 până la 17 ani, este ca acesta să revendice personal banii acumulaţi în contul său de trezorerie.

Deponenţii, din punct de vedere legal, au depus voluntar, fără a fi perfectat vreun contract, sume de bani şi cam atât.

Construim şi noi piramidele noastre...

Guvernul doreşte să mai pună mâna pe ceva bani încercând să inducă ideea că, din generozitate şi preocupare pentru viitorul tinerei generaţii, a decis să catalizeze un eficient proces de economisire.

În fapt, cum prea bine se ştie, Executivul are nevoie acută de resurse pecuniare. A sacrificat investiţiile, a asmuţit fiscul pe contribuabili, se împrumută în condiţii din ce în ce mai aspre pentru a-şi permite risipe electorale, aventuri sociale, năzbâtii economice şi îndestularea unei camarile şi clientele din ce în ce mai lacome.

Nevoia de bani, proximitatea letală a prăpăstiei financiare, generează disperare. Disperarea e un sfetnic prost în finanţe.

Ca să poţi cere, trebuie să promiţi.

Stoica a promis plata de opt ori mai mare la ghişeu a sumei depuse la alt ghişeu. Băhăian a promis dobânzi nete de 180%, la valută, în baza unui straniu contract de asociere în participaţie cu profit garantat.

Guvernul PSD promite o dobândă măricică, undeva pe la limita de sus a pieţei bancare prezente (pentru exemplificare, dobânda la depozite oferită de BCR e de 1% pe an, la BT pleacă de la 1 şi ajunge la 2,5-3 % la depozite la termen pe 3 ani, la lei). Dar, pentru a licita convingător, ca orice escroc, adaugă o primă anuală de 50% la un prag de alimentare decent, de 100 de lei pe lună.

Recenzând minorii patriei, Guvernul vede 4,17 milioane de oportunităţi.

Să zicem că doar jumătate din părinţii celor peste 4 milioane de copii consideră oferta executivului atractivă.

Trezoreria va încasa circa 200 de milioane de lei lunar, adică 2,4 miliarde anual, adică peste 500 de milioane de euro.

Guvernul ştie, sau ar trebui să ştie, şi cum sunt împărţiţi pe categorii de vârstă cei 4,17 milioane de minori. Câţi devin majori la anul, câţi peste doi ani şi tot aşa.

Orice escroc, orice administrator de schemă Ponzi trebuie să aibă în vedere o sumă de plăţi. E o investiţie necesară, satisfaci pretenţiile vârfului piramidei ca să câştigi încrederea bazei.

Plata sumelor cuvenite celor ajunşi la scadenţă se poate efectua lesne din fluxul depunerilor.

Dar, unii copii vor ajunge la majorat peste 16,17, 18 ani.

Până atunci, vorba lui Nastratin, moare măgarul, răposează sultanul...

Trecem la euro, la dinar, la rublă, dispar banii, ne invadează chinezii, klingonii, romulanii, dispare (Doamne ajută!) PSD-ul, vine Apocalipsa, cutremurul lui Radulian şi Mârmureanu, se pot întâmpla fel şi fel de lucruri.

Se aşterne uitarea. Câţi bani sunt rătăciţi printre piloanele pensiilor, abandonaţi în conturi de bănci defuncte, câţi români nu ştiu sau nu catadicsesc să dea o raită pe la Depozitarul Central să vadă pe unde-s acţionari reziduali, ce active uitate stăpânesc? Câţi păgubiţi resemnaţi sunt în ţară?

Nici măcar banii colectaţi în numele lui Brâncuşi, pentru o achiziţie eşuată, n-au fost restituiţi încă...

Ideea de a mai strânge niscai mărunţiş pentru a acoperi găuri în buget, pentru a arunca pe prostii, s-ar putea chiar să funcţioneze.

Cât e de normal ca un Stat să săvârşească astfel de fapte, să recurgă la asemenea strategii în relaţia cu proprii-i cetăţeni? Cât e de legal?

Poate ne spune Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cum a fost posibilă deschiderea acelor conturi? Poate ne explică cineva cu ce drept se mai bagă nişte servicii bancare şi poştale pe gâtul unor clienţi practic obligaţi să recurgă la acele servicii, căci cine va sta la coadă să depună numerar la o anume trezorerie de sector?

Sunt multe lucruri pe care ard de nerăbdare să le aflu. Şi le voi afla pentru că, în calitate de părinte de copil minor, voi da în judecată o grămadă de entităţi pentru a desfiinţa contul fiicei mele şi pentru a cere reparaţii şi respectarea legii de către Guvernul ţării mele. Că Guvernul e condus de un muţunache şi alcătuit din nişte neaveniţi nu e o scuză. El se poartă ca un Guvern, eu îl tratez ca atare.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Draga domnule Antonescu, din cauza statului Austriac statul Roman este obligat sa ridice nivelul alocatiei pentru copii in asa fel incat sa nu fie acuzat ca nivelul platilor in tara sunt semnificativ inferioare celor pe care le practica domnul Kurz. Schimbarea domnului Misa la ANAF este profund indreptatita daca verificati formularul 1045 pentru Marii Contribuabili, acesta continand o grava eroare de programare cu. o implicatie foarte mare in evaluarea capacitatii de rezilienta la socuri financiare. Chiar astazi citind declaratiile doamnei Filipescu de la Deloitte am ramas surprins ca dansa nu a observat aceasta inadvertenta in cursul procesului de consiliere la achizitia Oltchim.

    1. ... ca n-am prea inteles asocierile, multstimate prieten drag. Eu denuntam o intiativa care mi se pare un matrapazlic puit la disperare de un guvern hamesit si profund dispretuitor nu numai fata de lege ci si fata de aparente. Ce-au a face Oltchimul, alocatiile, Anaf si marii contribuabili?!?

      Dragul meu prieten,

      dpdv constitutional modul de implementare all programului growth are lacune majore. Privit insa ca element combativ in lupta pentru pastrarea cuantumului alocatiei copilului din Austria este aproape perfect.Corelatiile prezentate vin in contextul in care opinie publica educata financiar dezaproba metodele der implementare a politicii fiscale.De ce Anaf, Mari Contribuabili, Oltchim, Deloitte. Orlando Bloom. interpretand or ministrul finantelor il demite pe Ionut Blajinul de la ANAF evocand o mai buna abordare a tematicii Marilor contibuabili. Analizand intr adevar situatiile financiare ale firmelor nefinanciare listate la Bursa Gen Oltchim, Petrom, Tnans ori Romgaz am observat ca unul din elementele de control ale formularului 1045 la toate firmele spare nu numai in esenta ci este chiar identic in fiecare din cele trei raportarile, fapt imposibil. O inadvertenta similara apare si in perioada 2012 - 2016 la acelasi formular in perioada in care sef de tribe ANAF era domnul Gelu Menumorut, sef care insa critica schimbarea lui Ionut de catre Orlando . Deloitte ca membra in corul celor nemultumiti de modificarile fiscale declara prin foarte buna profesionista doamna Filipescu faptul ca piata de M&A nu va mai avea acelasi debuseu ca in 2018, evident ingradita de cadrul fiscal coercitiv.Aici insa intervine problema evaluarii firmei Oltchim in contextul unei declaratii semestriale incorecte fata de Ministerul Finantelor, realizate validata so de cresterea constanta a cotatiei Oltchim pentru care nu exista o motivatie plauzibila , avand in vedere ca nur este nimic mai mult decat o manta. E adevarat ca am recomndat OLT la cumparare in Bursa, insa nu sunt Larry Cinteza pentru a imi pune meritul de a putea influenta investitorul mioritic. Mergand pe acelasi filon logic se poate demonstra sii faptul ca intreaga tevatura cu ajutorul der stat pentru Oltchim se bazeaza pe o cercetare prealabila a UE care prezinta enorme lacune in analiza economico financiara facuta in baza folosirii unor parametri nevalidati in contabilitate.O rezolvare a acestor greseli similare a fost efectuata de doamna Mariana Gheorghe in 2013 la Adunarii Generals SNP si implementata de Larry la Fondul Stanca Neagra in toamna aceluiasi an.Coreland acesta observatii un analist echilibrat ajunge la o concluzie diametral opusa celei prezentate de Euromoney, acelasi for jurnalistic prin intermediul caruia BCR Chisinau SA primea in 2018 titlul Best Transforming Bank. Va urez o zi plina de pasiune si revelatii bursiere imbratisandu-va brutal de prietenesc. 

      Mi-aduc aminte de "Conexiuni", ingenioasa serie a lui JB, deliciul adolescentei mele!:)

      O evaluare critica a rationamentului prezentat mi ar face placere.

      Purced la o analiza.:)

      Mai intai ila piata Dorobanti la brutaria Einstein sau Deutschland. Va rog luati bon sa -l decontam. Notati pe verso CHIMIA SALVEAZA ROMANIA, pentru a l ordona corect cash generating unit corespunzator.

      Mai exista cafeneaua? Parca o husuisera serviciile... E interesant ca, in spatiul nostru cultural balcanic-mediu oriental, cele mai reputate localuri de spaga, adica locurile in care banii treceau lin si ilicit de la particular la bugetar, in plic, uneori in geanta, aveau rezonante germane - Becker, Einstein... Beau acasa cafea cu red bull si incerc sa incropesc analiza dar nu prea-mi iese. E adevarat, cuvintul "Oltchim" are darul sa-mi blocheze sinapsele de fiecare data cind il vad sau aud...

    Acum ca ne spui. Ai naibii pesedei!

    1. Citeodata si lucrurile simple trebuiesc explicate...

    de când lumea lume metodele se schimbă toate au în comun armata+conducator politic?

    A doua parte a articolului e în temă Pro-banci? 

    De ce au împrumutat băncile statul până acum?

    Statul cel mai prost administrator, când e bai se naționalizată de ex ING-->NN? 

    1. Behehe?

      Behehe?

      Behehe? 

      Când ai o părere de oaie mioritică?

      Chiar vi se pare?!?

      ... acestei tribune, privesc nedumerit spre saivan si incerc sa interpretez...

      La 3.1. nu este decat statia de amplificare a behaiturilor de la 3.. Saivanul e la 3..

      Baciul campinean a localizat saivanul, stina si acareturile conexe, a inventariat septelul, confirma!

      mai încape vorba MA ?

    Pentru parintele de copil minor Antonescu:nu depune bani in respectivul cont si ai scapat de probleme si griji!

    Lupta-te si judeca-te cu Guvernul si morile de vant,dar in calitate de cititor preferam un articol la obiect in sectiunea macroeconomie si nu acest articol lung si plin de bazaconii! 

    1. Daca nu depun bani nu inseamna ca raul nu s-a comis, ca nu exista contul sau ca in alte conturi alti parinti nu vor depune bani. Sectiunea n-am ales-o eu si nu vad de ce ar fi atit de importanta incadrarea tematica a articolului. Care-s bazaconiile, unde mint sau gresesc?!?

      si titlul correct este NU DATI BANII PE PROSTII, FACETI POZE LA COPII..Pentru analize temeinice consultati publicatia ZF, in speta articolul Oltchim invie din moarte clinica, o capodopera literara de exceptie cu profunda valoare narativa

      epitetul lung arata o nerabdare creatoare, plin o refulare a rezervelor de spirit critic si bazaconii o ampla plaja de informatii greu de contrazis

      Abunda de tropi si valoarea artistica e remarcabila.

    E evident ce spui. mai mult, e de bun simt. pe pesedisti n-o sa-i convingi. nu cred c-am vazut vreadata un asemenea fanatism la niste sustinatori politici. nu in Europa, in niciun caz!

    Ceausescu a impus partile sociale, Boc si Base au taiat salariille burghejii au bagat curbe de sacrifiiu... Dar atata magarie, atata viclenie de colhoz, asa tepe stangace ca la PSD n-am mai vazut. S-a intalnit hotul cu prostul si sint unul si acelasi.

    1. ... e mai multi. Dar calitatea nu se pierde, vorba aia, unitate in diversitate si viceversa. O diversitate usor cam monotona in ultimul timp...

    din cate am citit in alta presa, a fost deschis un singur cont, cu subconturi pentru fiecare copil. ceea ce mi se pare mai ciudat.

    in fine, trecand peste solutia aleasa, m-am gandit si eu la dreptul Guvernului de a deschide conturi/subconturi pe numele copiilor, de a le utiliza CNP-urile fara acordul ingrijitorilor. ziceti ca veti da autoritatile in judecata. poate, peste ani, veti scrie un articol in care ne anuntati si sentinta irevocabila :) 

    1. Am o rabdare fabuloasa. Intr-o speta ma judec cu Statul din 2002. N-am pierdut niciodata un proces cu aceasta augusta entitate.

      Autorul are dreptate , e mai inteligent decat cititorii ,victimele sale !

      ... dar sper sa aveti o durata de viata pe masura rabdarii.

      In orice caz, supralicitez solicitarea preopinentului Obama si va rog sa ne tineti la curent cu evolutia ostilitatilor, daca aveti intr-adevar intentia si timpul necesare acestui demers. 

      Altfel, eu il consider fara sorti de izbanda, fie si pentru simplul motiv ca puterea poate - si a si dovedit-o in repetate randuri in ultima vreme - sa dea/modifice orice lege, oricand, oricum, fara sa tina seama de nimic. 

      Iar cea mai mare parte a opiniei publice va avea reactia d-lui Bolat, comentariul #4 mai sus. Asta cel putin pana guvernul va sesiza "greseala" si-o va repara facand obligatorii aceste... ce sunt ele, plati, contributii etc.

      Nu uitati niciodata cea mai importanta declaratie politica a actualei puteri - facem ce vrem noi, pentru ca putem! 

      ... a barbatului roman e in necontenita crestere, am citit eu in Formula As si Libertatea, iar subsemnatul duce un mod de viata extrem de mencinicopschian, ba mai pleaca urechea si la rubricile lui Condurateanu. Statul Roman, in schimb, intr-o forma unitara de organizare socio-politico-economica nu traieste prea mult, e o efemerida la scara istoriei... Poate vine fo dictatura regala, a lui Duda, un voievodat, un cnezat, o republica socialista, naiba stie, asta e pericolul, noua orinduire sa se dezica de actele precedentei. In rest, nu-mi fac griji!

      ... inabusiti-va complexul de inferioritate si nu va victimizati prea tare!:))

      ... nu mai e nimic de comentat :-)

      Sunteti un personaj tonic si cei mai multi dintre noi, ceilalti, avem nevoie de-astfel de oameni. 

      In plus, intr-adevar scrieti foarte, foarte bine. 

      Oricum, rugamintea mea era si ramane serioasa. Daca ajungeti la un proces dati doar un semn - sunt convins ca Make il va ingadui, in fond e o cerere expresa a cititorilor - si mai departe vedem ce si cum pe portalul justitiei.

      Multumesc. 

      Chiar dau. Imi plac razboaiele cu Statul, cu corporatiile, cu ai mari, imi dau sentimentul ca, daca provoc pierderi inamicului, fac un act de dreptate, indiferent de rezultatul final. L-am dus pe Sorin Oprescu de trei ori la DNA in Stirbey, o data cu mandat, am desfiintat cu forta barierele instalate abuziv de AEP in Stavropoleos, am hartuit Apanova si Gaz de France ani de zile in plingeri si denunturi, am pus cu botul pe labe vreo 20-30 de executori si ipurl-uri, am destituit o intreaga conducere a Connex, am obligat BT, ING, UPC, Citi etc sa schimbe practici, am cistigat toate procesele cu fiscul si am impiedicat doi oameni sa cistige prezidentialele. Ba chiar am obtinut o suta de lei de la Make, odata, dupa o lupta crincena!:)))

    Vad ca s-au apucat si altii sa trateze subiectul, a aparut ceva pe Republica, sint si niste profesori care dezbat in virtual. Bine, acuma nimeni nu scrie asa bine ca mine si nici nervul observatiei nu e la fel de dezvoltat la toti semenii dar cred ca e util, pentru cititorii interesati, sa ia aminte si sa compare. Nu pun link-uri ca se supara Make da-s lesne de gasit.

    Astia sunt disperati, habar n-au de unde sa mai ia bani, au muls tot, nu le mai ramane decat sa omoare vaca!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb