Obiectivele de investiţii ale Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu pentru transformarea judeţului într-unul smart sunt realizarea Strategiei de digitalizare a zonei pentru perioada 2021-2027 şi realizarea unei strategii inteligente de dezvoltare a judeţului, finanţate prin Programele Operaţionale 2021-2027, ne-au transmis reprezentanţii instituţiei.
Finanţarea proiectelor dezvoltate de CJ Giurgiu provine din surse proprii - 50.000 lei -, după cum ne-au spus sursele citate, adăugând că încearcă să atragă fonduri nerambursabile prin POCA.
Bugetul total de investitii pentru acest an al CJ Giurgiu este de 127,41 milioane lei, din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană (43,79 milioane lei) şi de la bugetul de stat (PNDL - 67,19 milioane lei).
Autorităţile au ca obiective prioritare dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii rutiere, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de sănătate, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de asistenţă socială, îmbunătăţirea managementului deşeurilor etc.
Printre proiectele care se află în derulare se numără:
- Modernizarea drumului judeţean DJ 503: Giurgiu - Ghizdaru - Gara Stnneşti - Gara Chiriacu - Toporu - Limita judeţului Teleorman (30 km);
- Modernizarea DJ 601 Bolintin Vale - Malu Spart - DN 61 (7.450 km);
- Reabilitarea DJ 412A, Adunaţii Copăceni - Dărăşti Vlaşca - Novaci - Popeşti - Mihăileşti (12,533 Km);
- Baza tehnico-materială a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu (construcţie garaje, achiziţie echipamente);
Cele mai mari lucrări de investiţii care vor fi scoate la licitaţie pană la finalul anului sunt cele care vizează modernizarea DJ 503 Giurgiu - Stăneşti - limita judeţului Teleorman (circa 13 milioane euro) şi reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu (aproximativ 11 milioane lei).
Reprezentanţii Consiliului Judeţean ne-au transmis că cele mai importante proiecte de infrastructură aflate în execuţie sunt reabllitarea şi modernizarea DJ 411: Limita judeşului Călăraşi - Hotarele - Isvoarele - Teiuşu - Mironeşti - Comana - Budeni - Brăniştari - Călugăreni - Singureni - lepureşti - Bulbucata - Podu Doamnei - Clejani (DC 61) şi reabilitarea şi modernizarea DJ 603: Naipu (DN 6) - Schitu - Mirău - Stoeneşti - lanculeşti Uzunu - Mihai Biavu - Comana (DJ 411).
Pentru perioada de programare 2021-2027, Consiliul Judeţean Giurgiu şi-a stabilit priorităţile de investiţii şi, începând cu sfârşitul anului 2020, va realiza studiile de fezabilitate/DALI, documentaţii ce vor sta la baza cererilor de finanţare, avându-se în vedere toate programele de finanţare ce vor fi disponibile pentru perioada de programare.
Consiliul Judeţean Giurgiu şi-a propus o strategie de dezvoltare durabilă (ce va fi realizată în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020), în acord cu Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă a României 2030.
Domeniile prioritare sunt infrastructura rutieră, sănătatea, asistenţa socială, serviciile de utilităţi publice, iar problemele care stau în calea desfăşurării optime a activităţii autorităţilor judeţene sunt alocările insuficiente de la bugetul de stat pentru toate capitolele bugetare, la care se adaugă imperfecţiunea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
(Articole preluate din Revista BURSA Construcţiilor)
PENTRU ANUL ÎN CURS
• Bugetul de investiţii al Municipiului Giurgiu - peste 213 milioane lei
Bugetul local de investiţii al Municipiului Giurgiu pentru anul în curs este de 213,47 milioane lei, din care 158,66 milioane lei fonduri europene şi 54,81 milioane lei de la bugetul de stat, după cum ne-a spus Ion Dragomir, viceprimarul localităţii.
Conform acestuia, Primăria Municipiului Giurgiu implementează proiecte finanţate din fonduri nerambursabile în valoare totală de aproximativ 158,66 milioane lei. Acestea sunt:
a)Dezvolatarea regiunii dunărene pentru o mai bună conectivitate a Euroregiunii Ruse-Giurgiu cu coridorul pan-european de transport nr.7;
b)Dezvoltarea sistemului de transport în cadrul Euroregiunii Ruse-Giurgiu pentru o mai bună conectivitate cu reţeaua de transport TEN-T;
c)Reconstruirea şi punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu.
d)Ansamblul 3 - blocuri (43/853, 36/853, A2, C17, C8, C3, C3Gars, 310 Turn);
e)Ansamblul 4 - blocuri (B1/1S, 17/613, B1 Turn, B2 Turn, 200A, 200B, 101, 102, 103);
Ansamblul 5 - blocuri Zona Tineretului (b1.106, E 200 CF, J 240 CF, K 240 CF, P3, 214, F 240 CF, G 250 CF, L 240 CF, P7);
g)Eficientizare energetică Grădiniţa cu program normal nr. 9;
h)Eficientizare energetică Grădiniţa Căsuţa Fermecată (Grădiniţa nr. 4);
i) Eficientizare energetică Grădiniţa Dumbrava Minunata" (corp CII);
j)Eficientizare energetică şcoala gimnazială nr. 5;
k)Eficientizare energetică şcoala gimnazială - Marin Voiculescu - scoala nr 8;
l)Eficientizare energetică şcoala gimnazială Mihai Eminescu;
m)Eficientizare energetică Colegiul tehnic "Viceamiral loan Bălănescu"(corp ClA);
n)Eficientizare energetică Liceul Teoretic "Tudor Vianu";
o)Amenjare spatiu de agrement pe Canal Cama - zona Mediana;
p)Modernizare Coridor Central de mobilitate;
q)Consolidare, modemizare, extindere Grădiniţa nr.3;
p)Staţii de reîncărcare vehicule electrice în municipiul Giurgiu".
Cea mai mare lucrare de investiţii pentru care primăria Giurgiu va organiza licitaţie publică este "Dezvoltarea sistemului de transport în cadrul Euroregiunii Ruse - Giurgiu pentru o mai bună conectivitate cu reţeaua de transport TEN-T". Cel mai important proiect de infrastructură aflat în execuţie este "Modemizarea străzilor în municipiul Giurgiu (str. Pictor Grigorescu,str. adiacent tronson Gorneni-Mărăşeşti, str. Cărămidarii Vechi, str. Negru Vodă, intr. Plantelor şi Aleea Policlinică)".
Obiectivele prioritare pentru Primăria Municipiului Giurgiu sunt:
a)Modernizare străzi zona I;
b)Modernizare străzi zona II;
c)Centrala Termică zona Giurgiu Nord;
d)Centrala Termică zona Giurgiu Istru;
e)Reţea de transport agent termic, tronson F56 - Gloriei;
f)Reţea termică - Bretea de legătură Nord - Centru.
Proiectele de investiţii care vor fi demarate în acest an sunt:
a)Parcare adiacent Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;
b)Sistematizare zonă adiacentă bazinului de înot didactic şcolar Steaua Dunării;
c)Reabilitare carosabil, parcări şi trotuare adiacent cartier bld. Decebal - bld. Daciei;
d)Reabilitare drum acces Grădiniţa Dumbrava Minunată.
e)Parcari adiacent bloc 60 Vamă;
f)Reconfigurare zona b1. Marita, bl. 45, b1.79 şi b1.60 (spaţiu verde, carosabil şi parcări).
Primăria Municipiului Giurgiu realizează documentaţia tehnico-economică pentru obiectivele de investiţii pentru care urmează să se identifice sursa de finanţare, apoi se întocmeşte cerere de rambursare care se depune pentru obţinerea finanţării. Strategia de dezvoltare pe termen lung a instituţiei noastre este de dezvoltare durabilă. Domeniile prioritare ale municipalităţii din Giurgiu sunt infrastructură şi educaţia, conform sursei citate, care ne-a precizat: "Problema întâmpinată în activitatea noastră o reprezintă multitudinea avizelor solicitate în Certificatul de Urbanism". Soluţionarea acesteia ar fi o informare detaliată, corelată cu legislaţia în vigoare a funcţionarilor din cadrul Direcţiilor de Urbanism.
1. Ha, ha
(mesaj trimis de Creitar în data de 21.05.2020, 11:13)
Oricum e deja smart. Că altfel nu se explică cum o firmă de comercializare a băuturilor alcoolice a ajuns să câștige achiziția privind măștile de protecție. Trebuie să fii smart să pui astfel laba pe un purcoi de bani.