Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare

I.A.
Miscellanea / 21 aprilie 2023

Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare

Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare urmează să fie gata către finalul acestui an şi se va concentra pe cinci teme principale - prevenţie, tratament, recuperare, resurse umane, date epidemiologice, a declarat, astăzi, medicul cardiolog Dragoş Vinereanu, la prima ediţie a Forumului Naţional de Neurologie, potrivit agerpres.ro.

Vinereanu a explicat: "Prima temă este legată de prevenţie, fiindcă cel mai important în orice boală este să previi. În al doilea rând, legat de prevenţie, este controlul strict al factorilor de risc. Ştim la ora actuală că glicemia medie la populaţia aşa-zis sănătoasă în România este peste 110. LDL colesterolul, aşa-zis colesterol rău, la populaţia aşa-zis sănătoasă în România este în jur de 140 - 150. Deci vorbim de factori de risc care nu sunt controlaţi. Unul din doi oameni pe stradă are hipertensiune arterială care nu e controlată sau de care nu ştie. Aşa că prevenţia este extrem de importantă".

El a adăugat că o altă temă importantă este tratamentul, iar în privinţa acestuia există acţiunile prioritare ale Ministerului Sănătăţii, programe ale Casei Naţionale de Sănătate, programul de tratament intervenţional al infarctului şi al accidentului vascular cerebral, dar finanţarea lor trebuie să crească şi este nevoie şi de programe noi, având în vedere evoluţia în acest domeniu.

Dragoş Vinereanu a menţionat: "Altă temă importantă este recuperarea, fiindcă degeaba tratăm pacientul dacă nu îl recuperăm pentru a-l reinsera în mediul social, în mediul familial, în mediul profesional. Apoi, foarte importante - resursele umane, fiindcă dacă nu avem specialişti care să facă aceste proceduri în cadrul programelor naţionale de tratament intervenţional programele nu au cum să se desfăşoare. Şi, nu în ultimul rând, datele epidemiologice sunt importante, fiindcă a avea nişte baze de date epidemiologice solide, ceea ce numim registre pentru bolile principale, a le monitoriza corect şi a vedea ce se întâmplă cu principalii parametri de mortalitate şi morbiditate este extrem de important pentru planificarea acestei strategii".

El a amintit că strategia naţională pentru sănătate se axează, în special, pe prevenţie.

Medicul specialist a evidenţiat: "Consumul de sare mediu în România este undeva între 12 şi 14 grame. În mod normal ar trebui să îl reducem sub şase grame. Această reducere ar scădea cu 25 - 30% numărul de hipertensivi şi ar face ca hipertensiunea să fie mult mai bine controlată. Ar trebui ca şi industria să asculte ce spunem noi. Sper ca prin această strategie să putem să implementăm o alimentaţie mai sănătoasă a românului şi, dacă vorbim de o alimentaţie mai sănătoasă, vorbim atât de industrie, cât şi de educaţia populaţiei în acest sens, o educaţie cât mai agresivă cu putinţă, pentru ca românii să înţeleagă care sunt problemele majore ale modului de viaţă nesănătos".

Dragoş Vinereanu şi-a exprimat speranţa ca în lunile octombrie - noiembrie să fie gata strategia pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare, după care să intre în dezbatere publică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb