Stratfor: "Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România"

Internaţional / 18 iulie 2015

Stratfor: "Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România"

Actualizare 12:33 UE, îngrijorată de legăturile dintre afaceri şi politică în Republica Moldova

Gradul de dezamăgire faţă de Republica Moldova este foarte înalt în rândurile partenerilor externi ai republicii, iar principalul motiv este criza din sistemul bancar, puternic afectat de jaful unui miliard de dolari prin credite neperformante eliberate de Banca de Economii (BEM) şi alte instituţii financiare, a declarat ieri seara şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, într-un interviu acordat în cadrul proiectului "Europa, te aştept!" de la Jurnal TV, subliniind totodată că UE este foarte îngrijorată de legăturile dintre afaceri şi politică în Republica Moldova.

"Am spus destul de deschis că ne îngrijorează legăturile dintre business şi politică în această ţară", a subliniat oficialul european, opinând că "este foarte rău atunci când frontiera dintre interesele naţionale şi cele personale este ştearsă".

"Acum sperăm să fie formată coaliţia într-un mod eficient, cu majoritate în parlament, care să înceapă fără întârziere să implementeze reformele atât de necesare", a afirmat Pirkka Tapiola, subliniind că este important ca noul guvern să ceară, ca un prim pas, negocieri cu privire la un nou program FMI, să încheie un acord cu acesta pentru a debloca anumite fluxuri financiare.

În contextul crizei din sectorul bancar, şeful misiunii UE la Chişinău a declarat că este realist şi nu se aşteaptă la recuperarea completă a miliardului furat, dar ceea ce se poate face în situaţia creată este lichidarea băncilor cu probleme.

"Se spune că Banca de Economii este banca poporului. Părerea mea e că o bancă proastă nu poate fi a poporului, odată ce ia banii contribuabililor ca să fie susţinută. Este o pierdere din banii contribuabililor", a opinat el, adăugând că soluţionarea crizei din sectorul bancar este foarte importantă şi pentru climatul investiţional.

"Da, noi suntem dezamăgiţi, dar Republica Moldova este un stat suveran care trebuie să meargă înainte. Este o ţară mică şi poate fi cu uşurinţă întoarsă în altă direcţie dacă este voinţa politică necesară. Doar prin implementarea reformelor reale pot fi folosite toate oportunităţile Acordului de Asociere. Nu putem să ne permitem să stăm şi să ne lamentam că «oh, suntem dezamăgiţi, totul este prost». Sunt probleme serioase, trebuie să recunoaştem acest lucru, dar trebuie să încurajăm progresul şi să aducem Republica Moldova înapoi pe calea corectă", a pledat oficialul european.

(A.C.)

------------

Instabilitatea politică şi economică din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România de a scoate această ţară din sfera de influenţă a Rusiei, pentru a aprofunda relaţiile în cadrul sistemului Uniunii Europene, potrivit agenţiei americane de analize Stratfor.

"Începând din anul 2009, Administraţia de la Chişinău s-a orientat spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic - în principal între formaţiunile proeuropene (Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat) şi cele proruse (Partidul Comunist şi Partidul Socialist) - au generat un impas politic semnificativ la Chişinău", explică Stratfor, un institut cu sediul în oraşul american Austin.

"Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. Republica Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional. În plus, Uniunea Europeană a anunţat pe 7 iulie suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea noului guvern. Partidele proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă", subliniază Stratfor, citat de Mediafax.

"Această situaţie este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în zone proruse precum Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului", notează Stratfor.

"Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova - în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari ale ţării - ar putea oferi o oportunitate României. Situaţia economică precară a Republicii Moldova, despre care publicul crede că este generată în principal de corupţie, ar putea explica de ce recentele manifestaţii în favoarea reunificării cu România au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani", notează agenţia americană de analize.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu s-a întâlnit cu manifestanţii, dar a luat act de marşul pentru reunificare şi a declarat ulterior că «oamenii de pe ambele maluri ale Râului Prut se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune». Declaraţiile de acest tip arată că liderii politici ai României nu pledează pentru reunificare, dar că Bucureştiul rămâne un susţinător-cheie al aprofundării relaţiilor cu Chişinăul în contextul Uniunii Europene", argumentează Stratfor.

"România este într-o poziţie bună de a oferi asistenţă financiară, dat fiind că înţelege bine situaţia din Republica Moldova şi are interesul strategic de a scoate Chişinăul de pe orbita Moscovei. Însă, chiar dacă actualele condiţii oferă oportunităţi României, Bucureştiul este conştient că se confruntă cu obstacole în demersul de consolidare a influenţei asupra Chişinăului. Timp de mulţi ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, însă restricţiile comerciale motivate politic au condus la scăderea exporturilor moldovene către Rusia, generând creşterea acestora spre UE, în special spre România", explică Stratfor.

"Deficienţele financiare din ce în ce mai mari din Republica Moldova, precum şi capacitatea şi voinţa României de a atenua unele dintre problemele economice ale ţării ar putea face ca acest subiect să devină unul de mare interes pentru ambele părţi în viitor", concluzionează Stratfor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este incontestabil faptul că în 2013, Rusia era pe primul lor în clasamentul exporturilor moldovenești iar România la o mică distanță. Ca urmare a sancțiunilor, exporturile către Rusia au căzut cu vreo 20% dar cele ale României au crescut doar cu puține procente. Oricum, suficient să rămână pe primul loc.

     

    Din analiza Stratfor lipsește următorul element. Deficitul balanței comerciale a fost de 3 miliarde $ în 2014, la un PIB de 8 miliarde. Cum își permit să trăiască moldovenii așa? Simplu, prin remiterile de bani din străinătate. Sunt 2 mld $ care vin în fiecare an (25% din PIB). Ei bine, 70% din acești bani vin de la muncitorii moldoveni din .... Rusia. Un element mai important ca ăsta nu cred că există (și ușor de modificat printr-o simplă viză) iar Stratfor, meseriașul Friedman, l-au ratat. Se poate mai bine, dle Friedman, cu atât mai mult cu cât aveți uși foarte deschise la Cotroceni (din motive de prostie analitică a noastră, probabil, doar atât putem). 

     

    Moldpres: "According to the Moldova’s National Bank (MNB), the share of transfers from Russia amounted, last year, to 68% of the total amount of remittances 1 billion 608.98 million U.S. dollars. 

     

    Transfers made by Moldovans working in the Russian Federation increased in 2013, by 2.4%. They send money home both in euros or dollars, as well as rubles which share has grown considerably in the last quarter of 2013, reaching 37.2%. 

    Central Bank data also reveals that 9.3% of transfers were made in Italy, 6.3% - in Israel, 4.8% - in the U.S. and 1.3% - in France. Moldova’s National Bank also notes that transfers from these five countries represent 89.7% of the overall remittances." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb