Studenţii necăminişti vor primi 600.000 de lei pentru cheltuielile de cazare

Ziarul BURSA #Miscellanea / 19 august 2004

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pregăteşte un act normativ prin care studenţii de la universităţile de stat care îndeplinesc condiţiile pentru a fi cazaţi în cămine, dar nu reuşesc să prindă un loc, vor primi 600.000 lei pentru a-şi acoperi o parte a cheltuielilor de închiriere a unor spaţii locative private, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Alexandru Athanasiu, citat de Rompres. "Aceasta este calea sigură pentru a echilibra în timp cererea cu oferta de cazare. În nici un caz nu se vor putea construi atîtea cămine cît să satisfacă cererea de cămin a 30% din cei 470.000 de studenţi din învăţămîntul superior de stat la nivelul anului universitar 2003-2004", a declarat ministrul Athanasiu.

Cei 600.000 de lei reprezintă echivalentul subvenţiei lunare per student acordată universităţilor de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC) pentru acoperirea cheltuielilor de cazare din cămine. Aceşti bani vor fi daţi numai studenţilor care îndeplinesc condiţiile avute în vedere pentru cazare de către regulamentele universităţilor şi anume o situaţie materială mai proastă şi promovabilitate, a precizat ministrul Educaţiei.

El a subliniat că această cerere de locuri de cazare în cămin trebuie raportată la faptul că după 1989 numărul studenţilor a crescut de patru ori, dar în ultimii zece ani nu s-a finalizat construcţia nici unui cămin nou, deşi au fost începute unele lucrări în acest sens.

Alexandru Athanasiu a amintit că, începînd cu anul 2001, Guvernul Năstase a alocat sume importante pentru lucrările de renovare, reabilitare şi construcţie a căminelor, dar acestea se află totuşi în proprietatea şi administrarea universităţilor, care ar trebui să se îngrijească mai mult pentru asigurarea condiţiilor de confort necesare studenţilor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat în anul 2004 fonduri de la bugetul de stat în valoare de 154 miliarde de lei pentru continuarea lucrărilor de construcţie la 11 cămine noi, reparaţia capitală a 37 de cămine de la 32 de universităţi şi consolidarea lucrărilor de rezistenţă şi reabilitare la trei cămine.

Totodată, MEdC a contractat un împrumut în valoare de zece milioane de dolari de la Banca Europeană de Investiţii ce vor fi folosiţi pentru executarea unor lucrări de consolidare sau reparaţii capitale a 13 cămine cu un număr total de locuri de 4.764, aflate în proprietatea a zece instituţii de învăţămînt superior din cinci centre universitare. Trei dintre aceste cămine urmează să fie inaugurate în această toamnă.

În anul universitar 2004-2005, cele 49 de universităţi din subordinea MEdC au în evidenţă un număr total de 325 de cămine (294 aflate în proprietatea acestora şi 31 închiriate) cu o capacitate normată totală de 102.108 locuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb