Studenţii susţin că multe universităţi tratează "cu nonşalanţă" legea

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 decembrie 2020

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au lansat alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Raportul naţional privind respectarea Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului în instituţiile de învăţământ superior de stat din ţară, aferent anului universitar 2019 - 2020, respectiv Raportul naţional privind respectarea Codului drepturilor şi obligaţiilor elevului, aferent anului şcolar 2019 - 2020.

Potrivit celor două organizaţii: "Nu toate instituţiile de învăţământ superior de stat din ţară au înţeles să respecte obligaţia de a adopta un Cod propriu al drepturilor şi obligaţiilor studentului, aspect alarmant cu atât mai mult cu cât au trecut 8 ani de la adoptarea Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului la nivel naţional. 22% din universităţile de stat din România nu au publicat pe site Codul la nivel de universitate şi, din nefericire, nu sunt identificate modificări ori îmbunătăţiri faţă de ultima analiză elaborată de către federaţie. Lipsa de reacţie arată, astfel, dezinteresul unor universităţi în a respecta cadrul legal imperativ şi, implicit, transmit un semnal profund greşit în societate, cu atât mai mult cu cât universităţile ar trebui să reprezinte un exemplu pozitiv şi un factor de dezvoltare a comunităţii, deziderate care nu pot fi atinse fără o condiţie prealabilă fundamentală - respectarea legii. Doar 5,4% dintre drepturile garantate de OMECTS 3666/2012 se regăsesc în toate codurile universitare din România, în timp ce interesul a fost mai ridicat în adoptarea obligaţiilor studenţilor, 25% din obligaţiile stipulate la nivel naţional fiind integrate în toate codurile universitare."

OMECTS nr. 3666 din 30 martie 2012 privind aprobarea Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului (deopotrivă cunoscut sub denumirea de Statutul Studentului) a fost emis la propunerea ANOSR, în urma unor procese de negociere îndelungate, reprezentând astăzi actul normativ care stabileşte toate drepturile şi obligaţiile corelative ale studenţilor înmatriculaţi în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din România.

ANOSR în colaborare cu CNE prezintă anual, tuturor actorilor interesaţi, radiografia asupra modului în care drepturile şi obligaţiile studentului şi ale elevului sunt respectate, precum şi de a expune recomandările subsecvente: "Statisticile evidenţiate la nivelul celor 22 de universităţi din cadrul cărora s-au colectat opiniile organizaţiilor studenţeşti arată o situaţie de fapt diferită de modul în care ar fi trebuit să se prezinte după 8 ani de la adoptarea Codului. În privinţa adaptării spaţiilor de studiu ale universităţii, reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti ne aduc la cunoştinţă faptul că doar 13% dintre universităţile analizate prin intermediul chestionarului lansat dispun de toate spaţiile de studiu din universitate adaptate pentru studenţii cu dizabilităţi. De asemenea, un procent îngrijorător de 50% a transmis că universitatea din care fac parte nu dispune de niciun tip de metodă alternativă de predare şi examinare pentru aceştia. De asemenea, referindu-ne la proporţia în care este satisfăcută cererea de cazare a studenţilor în căminele universităţii, respondenţii declară că 32% dintre universităţi acoperă cererea de cazare doar între 41% şi 60%, 27% consideră că acoperirea cererii de cazare variază între 61% şi 80%, iar cei mai mulţi, anume 41%, apreciază că cererea de cazare este satisfăcută în proporţie de 81 - 100%. În acelaşi timp, numai 14% afirmă că universitatea din care provin face cunoscută posibilitatea de a primi subvenţie alternativă pentru cazare. Nici statisticile privind bursele nu arată îmbucurător: doar în 18% dintre cazuri respondenţii consideră că bursa socială acoperă integral cheltuielile de cazare şi masă. De asemenea, dintre universităţile analizate, remarcăm că în doar 32% se afirmă că studenţii primesc în mod gratuit suport de curs (cel puţin 5 pagini) pentru desfăşurarea tuturor cursurilor pe care le urmează şi doar 59% asigură locuri de practică pentru cel puţin 30% dintre studenţii înmatriculaţi, prin parteneriate proprii.În schimb, suntem încântaţi să constatăm că posibilitatea studentului de a depune online diferite cereri este recunoscută şi asigurată în toate universităţile evaluate. Fără concursul tuturor actorilor implicaţi, neregularităţile identificate în documentele la care facem referire vor fi perpetuate, fără ca asigurarea unui sistem de învăţământ caracterizat de justeţe, calitate şi echitate să poată deveni o realitate." Horia-Şerban ONIŢA, preşedintele ANOSR, susţine: "În fiecare an observăm cum unele universităţi din România tratează cu nonşalanţă legea şi aleg să nu transpună integral Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului la nivel naţional. ANOSR va sancţiona în continuare această indolenţă care demonstrează că parteneriatul cu studenţii şi învăţământul centrat pe student nu sunt urmărite şi în realitate."

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este federaţia naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 104 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti. La nivel naţional, ANOSR este parte a Alianţei pentru o Românie Curată şi membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federaţia este reprezentantul legitim al studenţilor din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene a Studenţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb