STUDIU ACCENTURE: Liderii de afaceri europeni se aşteaptă ca revenirea să dureze în medie până la 18 luni

J.P.
Comunicate de presă / 28 ianuarie 2021

Liderii de afaceri europeni se aşteaptă ca revenirea să dureze în medie până la 18 luni

Liderii de afaceri europeni se aşteaptă să revină la valorile de dinainte de criză în aproximativ 18 luni şi doar o treime (32%) dintre companiile europene estimează o creştere a profitabilităţii în următoarele 12 luni, conform unui nou raport Accenture (NYSE: ACN), se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Raportul "The European Double Up: A twin strategy that will strengthen competitiveness," lansat în contextul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, arată că firmele care adoptă tehnologiile digitale şi pun accent pe dezvoltarea durabilă îşi vor reveni mai repede şi vor ieşi mai puternice din criza COVID-19.

Potrivit raportului, criza COVID-19 a dus la o contradicţie în ceea ce priveşte rezilienţa şi perspectivele de creştere ale companiilor europene:

Jumătate (49%) dintre companiile europene au raportat scăderea veniturilor sau a profitului în ultimul an şi nu aşteaptă nicio îmbunătăţire în următoarele 12 luni.

O cincime (19%) din companiile europene au avut performanţe financiare bune înainte de pandemie, dar se aşteaptă la venituri negative în următoarele 12 luni. Raportul defineşte aceste companii drept "falling angels" (îngeri decăzuţi). Este vorba de companiile din turism, retail şi industria auto care au fost printre cele mai grav afectate de pandemie.

O treime (32%) dintre companiile europene se aşteaptă să înregistreze profit în următoarele 12 luni. Raportul defineşte aceste companii drept "liderii de mâine". Printre acestea se numără companiile mai puţin afectate de pandemie cum ar fi cele din industria farma, comunicaţii, software, bunuri de consum şi servicii.

Conform raportului, companiile care au accelerat ritmul de ​​adoptare a soluţiilor digitale şi a practicilor durabile au de trei ori mai multe şanse să fie printre "liderii de mâine", redresându-se astfel mai repede şi ieşind mai puternice din criză.

"Transformarea digitală a definit peisajul afacerilor în deceniul trecut, iar companiile care au realizat această transformare rapid şi la scară au câştigat cel mai mult", a declarat Jean-Marc Ollagnier, CEO Accenture în Europa. "Intrăm într-un deceniu care deschide un nou val de schimbare definit de tranziţia durabilităţii. Modul în care companiile europene gestionează această "transformare dublă" va determina cât de repede se vor recupera din criză şi cât de bine vor fi poziţionate pentru a susţine creşterea în lumea post-pandemică."

Potrivit cercetării Accenture, aproape jumătate (45%) dintre companiile europene acordă prioritate investiţiilor, atât în ​​transformarea digitală, cât şi în dezvoltarea durabilă. Mai exact, 40% dintre respondenţii europeni intenţionează să facă investiţii mari în inteligenţă artificială, 37% intenţionează să facă investiţii mari în cloud, iar 31% îşi reechilibrează investiţiile pentru a se concentra mai mult pe modele de afaceri durabile.

Companiile europene sunt nesigure cu privire la atingerea obiectivelor în 2021

Raportul menţionează că mai puţin de jumătate (45%) dintre companiile europene se aşteaptă să îşi atingă obiectivele în 2021. Cele din Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt printre cele mai optimiste, cu 59%, 52% şi 51%. Respondenţii din Italia şi Spania sunt printre cei mai pesimişti. Doar 34% şi, respectiv, 31% dintre aceştia se aşteaptă să îşi atingă obiectivele în 2021.

"Chiar şi companiile care recunosc oportunitatea adoptării soluţiilor digitale se confruntă cu bariere în diferite etape ale acestei duble transformări", a spus Ollagnier. "Aceste provocări includ definirea unui model de afaceri viabil în jurul practicilor şi produselor durabile, alocarea resurselor pentru a mobiliza mai bine organizaţia şi trecerea rapidă de la proiecte pilot separate la iniţiative la scară largă, la nivel de companie".

Raportul identifică mai mulţi paşi strategici pe care o companie trebuie să îi urmeze pentru a depăşi aceste obstacole şi pentru a executa cu succes o dublă transformare. Acestea includ:

Promovarea modelelor de afaceri bazate pe ecosisteme, determinate de durabilitate şi activate de tehnologie: cei care au adoptat dubla transformare generează deja mai mult de 10% din veniturile lor în acest fel.

Combinarea resurselor pentru extinderea aplicaţiilor tehnologice la practici durabile: liderii investesc mai mult în inovare la nivel general, alocând peste 10% din veniturile lor anuale cercetării şi dezvoltării. Ei recunosc, de asemenea, că durabilitatea şi tehnologia nu sunt priorităţi separate.

Îndrumarea, responsabilizarea şi cultivarea talentelor: liderii dublei transformării îşi asumă responsabilitatea pentru recalificarea profesională continuă a oamenilor lor. Aceştia nu scutesc niciun efort în perfecţionarea forţei de muncă, înţelegând că dezvoltarea şi cultivarea talentelor sunt esenţiale pentru generarea de valoare de afaceri tangibilă.

"Există un motiv pentru care ADN-ul este un dublu helix", a spus Ollagnier. "Structura în spirală a moleculei care stă la baza vieţii este esenţială pentru replicare, adaptare - şi înflorire. Este o metaforă puternică pentru afaceri pe fondul a două tranziţii paralele care răsucesc legile evoluţiei în moduri dinamice, dar de neoprit: transformarea digitală şi durabilitatea. Companiile europene care continuă pe o cale bine trasată vor urmări obţinerea de către alţii a unui avantaj competitiv prin exploatarea interacţiunilor dinamice din centrul ADN-ului lor. Sau se pot alătura acestora deblocând valoarea care constă în îmbinarea tehnologiei inovatoare cu atuurile tradiţionale ale Europei în materie de durabilitate, solidaritate şi scop".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl Catu, actualul prim-ministru a anuntat ca Romania a avut o criza in "V" pe timpul pandemiei. Nu ne dam seama de ce acum spune ca nu sunt bani la buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb