Cercetătorii Costas Synolakis, de la USC Viterbi School of Engineering, şi Utku Kânolu, de la Middle East Technical University Turcia, susţin, într-un studiu, că dezastrul de la centrala nuclearoelectrică Fukushima din 2011, din Japonia, putea fi evitat. Potrivit phys.org, cei doi arată că centrala avea probleme înainte să fie lovită de tsunami-ul din 2011: "În timp ce multe studii s-au concentrat pe ceea ce s-a întâmplat ducă accident, noi am analizat mii de pagini de studii şi raporte guvernamentale dinainte de enveniment şi am descoperit că este vorba despre aroganţă, ignoranţă, erori de proiectare, greşeli de reglementare şi analize greşite privind riscurile. Centrala nu era condamnată dinainte de dezastru dacă aceste analize de risc erau făcute cum trebuie".
Synolakis apreciază că analizele ar fi trebuit să arate că un punct slab al centralei erau generatoarele diesel, fiind o ţintă complet expusă inundaţiilor.
Conform sursei citate, Synolakis a subliniat: "Fukushima Dai-ichi a fost condamnată de generatoarele diesel concepute pentru back-up. O parte erau localizate la subsol şi cealaltă parte la 10-13 metri desupra nivelului mării - inexplicabil de jos".
Cei doi cercetători au mai afirmat că TEPCO, societatea japoneză care opera centrala, a redus mai întâi înălţimea cotei unde a fost construită centrala şi a subestimat înălţimea potenţialului val de tsunami care putea lovi unităţile de generare a energiei nucleare. Compania a ignorat avertismentele cercetătorilor japonezi care au avertizat că pot exista valuri de tsunami la o înălţime mai mare decât cea proiectată. Înainte de evenimentele din 2011, TEPCO estimase că înălţimea mare a valului nu va depăşi 6,1 metri, iar magnitudinea maximă a cutremurelor din zonă nu este mai mare de 7,5 grade pe scara Richter. Anul 2011 a arătat erorile, valul de tsunami atingând 13 metri, iar generatoarele de rezervă au fost spulberate.
Cercetătorii consideră că un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade din Chile, din 2010, ar fi trebuit să arate TEPCO ce estimări greşite are, iar măsurile de prevenţie ar fi putut evita un accident atât de mare ca acela din 2011.
Jurnalistul american Robert Hunziker a scris pe counterpunch.org că guvernul japonez are multe lucruri de ascuns în privinţa accidentului nuclear de la Fukushima. Autorităţile japoneze susţin că anumite zone din prefectura Fukushima (unde iniţial trăiau 2 milioane de persoane) sunt sigure să fie locuite din nou, că radioactivitatea este acceptabilă, în timp ce ONG-urile susţin exact contrariul.
Ziaristul mai notează că nimeni nu ştie unde este localizat miezul topit al centralei de la Fukushima şi dacă a fost bine izolat pentru a nu mai fi scurgeri radioactive. Oricum, în patru ani, nu avea cum, din punct de vedere ştiinţific si tehnic, să fie decontaminată zona pentru a fi redată locuirii, conform sursei citate.
De asemenea, din august 2015, actualul premier japonez a anunţat că redeschide facilităţile nucleare de producere a energiei şi că reporneşte reactorul 1 Sendai. Fostul premier japonez Naoto Kan, care era în funcţie la data accidentului, a declarat că după 2011 consideră energia nuclaeară drept cea mai periculoasă formă de producere a electricităţii şi că riscurile asociate sunt prea mari pentru ca omenirea să mai continue să utilizeze acest tip de unităţi.
Robert Hunziker a amintit că Greenpeace Japonia a anunţat că nivelul radiaţiilor de la Fukushima este de 10 ori mai mare decât cel normal şi a acuzat autorităţile japoneze că ascunde adevărul populaţiei.
Articol preluat din Bucarest Hebdo.