STUDIU AL INSTITUTULUI EUROPEAN DIN ROMÄNIA: Nu sîntem pregătiţi pentru un regim adevărat de ţintire a inflaţiei

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 iulie 2004

Banca Naţională a României nu ar putea şi nici nu ar trebui să adopte un regim autentic de ţintire a inflaţiei în viitorul apropiat, potrivit unui studiu publicat de Institutul European din România şi realizat de un colectiv condus de profesorul Daniel Dăianu. "În practică, băncile centrale care adoptă ţintirea inflaţiei au nevoie de unul sau mai multe modele econometrice stabile, cu ajutorul cărora să poată previziona inflaţia şi care să le permită să simuleze impactul asupra traiectoriei inflaţiei, a oricărei schimbări intervenite în setul de instrumente economice", afirmă autorii studiului. Ei susţin că pentru economia României nu este încă posibilă conceperea unui model econometric, în condiţiile în care structura economiei şi politicile economice se schimbă permanent. În plus, cererea de monedă este dificil de previzionat din cauza ponderii ridicate a sectorului "neoficial" şi a faptului că schimbările în aşteptările agenţilor privaţi îi fac pe aceştia să oscileze între moneda locală şi cea străină. De asemenea, masa monetară este dificil de monitorizat, deoarece jumătate din ea este în valută, iar lichiditatea are o pondere mare. "Dată fiind această incertitudine, riscurile de a lua decizii, pe baza unei previziuni eronate pe doi ani, sînt destul de mari", arată autorii studiului.

FMI: Sînt necesare eforturi substanţiale pentru asigurarea condiţiilor tehnice

Misiunea Departamentului pentru Sisteme Monetare şi Financiare din cadrul diviziei de Asistenţă Tehnică a Fondului Monetar Internaţional a relevat faptul că se simte, încă, nevoia de eforturi substanţiale pentru asigurarea condiţiilor tehnice necesare ţintirii directe a inflaţiei.

Potrivit celui mai recent raport al FMI despre ţara noastră, eforturi importante sînt necesare în domeniile colectării datelor, analizei şi procedurilor de adoptare a deciziilor de politică monetară. Implementarea ţintirii inflaţiei reflectă dificultăţi de estimare a transmiterii modificărilor ratei dobînzii asupra inflaţiei şi a activităţii economice, afirmă reprezentanţii FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb