Dr. Cecilia Enescu atrage atenţia asupra faptului că anumite boli dermatologice pot favoriza sau masca dezvoltarea cancerului de piele, iar unele tratamente specifice cresc sensibilitatea pielii la factorii de risc, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. "Unele afecţiuni favorizează apariţia cancerului de piele, altele îl maschează, iar unele reprezintă un risc prin tratamentele pe care le presupun. Este foarte important ca orice modificare a pielii să fie examinată de un specialist", a declarat medicul dermatolog.
Nu doar expunerea la razele UV, arsurile solare sau un număr mare de aluniţe cresc riscul de cancer de piele, ci şi afecţiuni precum rozaceea, keratoza actinică, xeroderma pigmentosum sau sindromul Gorlin. Un studiu recent indică faptul că rozaceea, considerată mai degrabă o problemă cosmetică, este asociată cu un risc mai mare de melanom, cea mai agresivă formă de cancer cutanat. Keratoza actinică, o afecţiune cauzată de expunerea îndelungată la soare, poate evolua în carcinom scuamocelular dacă nu este tratată. Xeroderma pigmentosum, o boală genetică rară, determină o sensibilitate extremă la radiaţiile ultraviolete şi creşte semnificativ riscul de cancer cutanat.
De asemenea, sindromul Gorlin, o altă afecţiune ereditară, este asociat cu apariţia precoce a carcinomului bazocelular. Virusul papiloma uman (HPV), prin anumite tulpini oncogene, poate favoriza dezvoltarea cancerului de piele, în special în zonele afectate de leziuni din sfera genitală.
Melasma, o afecţiune declanşată de expunerea la soare şi dezechilibre hormonale, poate întârzia diagnosticarea cancerului cutanat. "Petele mari, maronii, specifice melasmei, pot ascunde leziuni de melanom, ceea ce întârzie tratamentul salvator", explică dr. Cecilia Enescu, medic primar dermatolog la Dr. Leventer Centre, conform comunicatului.
Un alt factor de risc neprevăzut este asociat cu psoriazisul şi dermatita atopică, două dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice. Acestea cresc riscul de melanom indirect, prin tratamentele severe care implică fototerapie în combinaţie cu psoralen, un medicament fotosensibilizant ce amplifică sensibilitatea pielii la razele UV.
Dr. Enescu subliniază că pacienţii diagnosticaţi cu aceste afecţiuni trebuie să urmeze tratamentul sub supravegherea unui medic dermatolog. "Este esenţial ca terapia să fie monitorizată corespunzător, pentru a evalua riscurile şi a preveni complicaţiile. Cât timp este administrat corect, tratamentul este sigur", a precizat specialistul.