Aon, unul dintre liderii globali in brokerajul asigurărilor de credit comercial, anunţă rezultatele studiului global "Soluţii de Creditare Comercială: elemente esenţiale ale pieţei pentru primul trimestru 2023" (Credit Solutions: Q1 2023 Market Insights Report), se transmite într-un comunicat remis astăzi.
Expunerea de credit furnizată de principalii asigurători este cu 20% mai mare decât în perioada pre-pandemie, astfel, soluţiile de creditare au un rol major în menţinerea stabilităţii şi stimularea creşterii companiilor. Datele evidenţiază necesitatea adaptării şi căutării de soluţii de creditare într-un peisaj economic în continuă schimbare.
Rezultatele financiare preliminare ale principalilor asigurători de credit indică o tendinţă de schimbare în 2022, urmând perioada COVID-19 caracterizată de nivele neobişnuit de scăzute ale pierderilor. Asigurătorii au înregistrat o creştere globală a veniturilor de peste 15%, reflectând atât activitatea semnificativ crescută a clienţilor după pandemie, cât şi mediul inflaţionist. Nivelul expunerilor acoperite a crescut pe parcursul trimestrelor din 2022, iar insolvenţele globale au înregistrat o creştere de +10% pe tot parcursul anului, ceea ce a condus la rate ale daunelor şi combinate mai ridicate. Aceste rate încep să revină spre intervalul tipic pentru acest domeniu, dar rămân sub nivelurile din 2019.
Rezultatele operaţionale ale asigurătorilor pentru anul 2022 rămân pozitive, dar se observă o tendinţă descendentă trimestrială. Deşi se aşteaptă o continuare a tendinţei de "normalizare" a daunalităţii odată cu revenirea inevitabilă a insolvenţelor în ciclul economic, impactul şi momentul acestora rămân incerte. Variaţiile şi revizuirile în perspectiva economiei globale înseamnă că această normalizare va avea loc în ţări şi sectoare comerciale la viteze şi momente diferite. Asigurătorii de credit continuă să adopte o poziţie pragmatică în ceea ce priveşte strategiile lor comerciale şi de gestionare a riscului, menţinând în acelaşi timp un nivel ridicat de retenţie a portofoliilor de clienţi.
"Perspectivele economiei globale rămân incerte pentru anul 2023. În afara factorilor geopolitici şi a insolvenţelor din domeniul bancar, inflaţia reprezintă principala sursă de îngrijorare, având un impact semnificativ asupra scenariului economic la nivel mondial. Cu o inflaţie globală actuală de 8%, băncile centrale menţin ridicate ratele dobânzilor pentru a o controla, dar se aşteaptă ca aceste rate să scadă la 3% pe măsură ce inflaţia se reduce", a declarat Oliver Henderson, Director de Brokeraj, Departamentul Credit Solutions Aon.
Potrivit studiului Aon, ratele de aprobare a creditelor comerciale au înregistrat fluctuaţii semnificative la nivel mondial în ultimii ani.În anul 2022, ratele de aprobare ale limitelor de credit a înregistrat scăderi în diverse industrii: agribusiness (-3%), comerţul en-gros/retail (-10%), produsele alimentare şi băuturile (-13%), industria auto (-3% trimestrial şi -8% faţă de anul precedent) şi industria tehnologiei (-4%). În ultimul trimestru al anului 2022, ratele de aprobare pentru sectorul construcţiilor au scăzut de la 75% la 68% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Comparativ cu anii precedenţi, rata globală de aprobare a limitelor de credit a scăzut de la 79% în decembrie 2021 la 75% în decembrie 2022. Datele arată o preocupare crescută cu privire la accesul la credite comerciale şi dificultăţile potenţiale întâmpinate de companii în obţinerea lor, soluţiile de credit comercial fiind esenţiale pentru gestionarea riscurilor şi asigurarea stabilităţii financiare.
Expunerea totală aprobată de principalii asigurători este cu 20% mai mare decât în perioada pre-pandemie, deoarece apetitul şi capacitatea asigurătorilor au continuat să crească, pentru a satisface nevoile clienţilor, determinate de niveluri mai ridicate de tranzacţionare, preţuri mai mari la mărfuri şi efectele inflaţioniste. S-au observat semne că, spre sfârşitul anului 2022, această tendinţă de creştere a expunerii a început să încetinească pe măsură ce asigurătorii se pregătesc pentru revenirea la condiţii de subscriere mai normale, reflectând incertitudinea perspectivei economice şi dificultăţile asociate. Această creştere a expunerii poate continua în 2023 la o rată mai redusă, însă vor exista abordări sectoriale şi regionale divergente care se vor adapta în funcţie de realităţile contextuale. În acelaşi timp, piaţa în ansamblu continuă să inoveze prin noi oferte specializate şi prin adăugarea de noi participanţi care furnizează capacitate complementară pentru expuneri de risc mai complexe şi mai mari.
"Creditul comercial este esenţial pentru că prin asigurarea acestuia, afacerile pot să se extindă în noi sectoare de piaţă sau să dezvolte linii de produse, beneficiind de un instrument util. Aon sprijină companiile în găsirea de soluţii permiţându-le să obţină o creştere constantă a operaţiunilor, oferindu-le acces la informaţii despre contextul pieţei, solvabilitatea clienţilor şi recuperarea sumelor neplătite în cazuri de întârziere prelungită a plăţilor. Companiile care aleg asigurări de credit comercial operează în industrii precum construcţii, energie, bunuri de larg consum sau farmaceutice, deoarece acestea impun un nivel mai ridicat al expunerii, şi în consecinţă al riscului.", menţionează Eugen Anicescu, director general Aon România.
În contextul economic actual, creşterea vânzărilor combinată cu consolidarea capacităţilor financiare sunt prioritare. Soluţiile de creditare comercială oferă strategii eficiente pentru a aborda provocările întâmpinate de companii. Protejarea fluxurilor de numerar ale prin soluţiile de creditare comercială reduce riscurile asociate cu nerespectarea contractului sau neplata, asigurând un flux constant de venituri şi menţinând stabilitatea financiară pe întreaga durată a parteneriatului. Sprijinirea rezilienţei lanţului de aprovizionare prin intermediul asigurării minimizează riscurile de performanţă în cadrul lanţului, asigurând continuitatea operaţională, optimizând eficienţa şi reducând întreruperile.
"Expunerea de credit este la nivel maxim istoric, însă se plafonează, reflectând presiunile economice existente. Gradul de aprobare scade comparativ cu anul anterior, ca urmare a unei încorporări a presiunilor economice precum şocuri de aprovizionare, inflaţie, dobânzi sau contextul geopolitic actual în bilanţul companiilor, cu o diversitate de evoluţii (scăderi) sectoriale. Mai mult ca niciodată pe piaţa locală creditul comercial este principala sursă de finanţare a activităţii comerciale şi în consecinţă se evidenţiază nevoia soluţiilor de asigurare ale creditului comercial.", precizează Eugen Anicescu, director general Aon România.