STUDIU: Aproximativ jumătate dintre micii întreprinzători din turism nu au apelat la măsurile de sprijin economic

C.B.
Miscellanea / 7 mai 2020

Aproximativ jumătate dintre micii întreprinzători din turism nu au apelat la măsurile de sprijin economic

Aproape jumătate dintre micii întreprinzători români din turism (46%) nu au apelat la măsurile de sprijin economic din perioada stării de urgenţă, iar 5 din 10 deţinători ai unor astfel de afaceri au afirmat că pot relua activitatea fără nicio problemă, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER) în rândul afacerilor de mici dimensiuni din destinaţii cu profil ecoturism.

Conform cercetării de specialitate, 92% dintre cei care conduc afaceri de mici dimensiuni în turism au spus că au în plan să implementeze măsuri suplimentare de protecţie, în timp ce 8% nu s-au gândit încă la aşa ceva. Totodată, peste o treime (37%) consideră că setul de măsuri de siguranţă trebuie să fie elaborat de către autorităţile centrale (Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia de Turism), însă 41% dintre respondenţi au considerat că ei înşişi sunt responsabili de elaborarea acestor măsuri.

În ceea ce priveşte opţiunea de a apela la măsurile guvernamentale de sprijin economic din perioada stării de urgenţă, aproape jumătate dintre cei chestionaţi (46%) au menţionat că nu au accesat respectivele facilităţi, întrucât aceştia reprezintă în special afaceri foarte mici, fără angajaţi, cum ar fi mici pensiuni sau ghizi turistici ce lucrează pe cont propriu.

De asemenea, aproximativ jumătate din totalul micilor întreprinzători susţin că pot relua activitatea fără nicio problemă, dar 40% sunt totuşi în expectativă faţă de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspeţilor şi a comunităţii locale. În acelaşi timp, 11% au intenţia să întârzie reluarea activităţii de teama contaminării.

Majoritatea respondenţilor (39%) reiau activitatea de îndată ce va fi posibil, două treimi cred că vor reveni pe piaţă din luna iunie, iar peste un sfert (29%) din iulie.

Pe baza concluziilor studiului, reprezentanţii AER au emis şi o serie de recomandări. Astfel, ar fi nevoie de elaborarea şi implementarea rapidă şi eficientă a unui set de măsuri de sprijin, adecvat micilor întreprinzători din turism (unităţi de cazare de mici dimensiuni, agenţii - incoming şi intern, şi ghizi), precum şi de elaborarea unor ghiduri de măsuri de siguranţă în grupuri de lucru mixte, cu implicarea mediului asociativ şi a autorităţilor naţionale din domeniile turism şi sănătate, specifice fiecărui tip de activitate (cazare şi servirea mesei de către unităţi de cazare de mici dimensiuni, activităţi în grupuri mici în natură sau zone mai puţin aglomerate, drumeţie, cicloturism, călărie, observare păsări, observare urşi vizite la obiective culturale locale etc.).

O altă recomandare se referă la recunoaşterea oficială a ghidurilor cu măsuri de siguranţă de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia de Turism, cât şi implementarea lor în parteneriat cu asociaţiile de turism naţionale, asociaţiile regionale şi locale pentru redeschiderea activităţii în condiţii de siguranţă şi creşterea încrederii publicului în a călători.

Totodată, se aminteşte de relansarea, în cursul lunii iunie, a activităţii micilor întreprinzători din turism pe baza implementării măsurilor de siguranţă recunoscute oficial.

Asociaţia de profil precizează că recomandările sunt adresate Guvernului României şi, în egală măsură, asociaţiilor specifice din turism, pentru relansarea activităţii micilor întreprinzători, care pot debloca în faza imediat după relaxarea stării de urgenţă, o bună parte a activităţii sectorului turistic.

Studiul AER a fost realizat în perioada 1 - 5 mai şi a inclus intervievarea a 119 de respondenţi, din care pensiuni (73%), agenţii de turism (12%) şi ghizi (15%). Aceştia reprezintă afaceri de mici dimensiuni din diverse destinaţii, cu o distribuţie reprezentativă la nivelul ţării: Eco Maramureş, Pădurea Craiului, Ţara Dornelor, Ţara Haţegului - Retezat, Băile Tuşnad şi Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Ţinutul Zimbrului, Delta Dunării şi Zărneşti - Piatra Craiului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pai e logic, ce sa caute micile pensiuni la banca pentru capital de lucru, când ele n-au clienți, e tâmpit Catzu. Sau terasele, ce drku sa facă cu creditul, sa se înglodeze in datorii sau ce?

    Catzu nu înțelege că suntem în epoca stimulentelor directe nerambursabile, acordate de guverne, nu a creditelor bancare, pe care trebuie sa le dai înapoi cu dobândă. 

    1. se pare ca multa lume nu intelege ca suntem in momentul in care lumea s-a schimbat si cei care nu sunt necesari nu mai au un loc in prezent...

      Iar cei care raman trebuie sa se schimbe... 

      Daca virusul merge inainte tot asa, atunci ce dracu sa mai faci la terasa ( iei sa duci acasa) cate terase , restaurante, localuri au "separeuri" aici ? Asa era , sa socializezi la greu in tutun si decibeli de peste masa , pentru unii era o ratiune si un mijloc de viata (dar NU chiar pentru TOTI)... 

      Mergeai "afara", aveai unde sa socializezi la greu, dar si unde sa ai intimitate sau o cina in liniste.  

      AICI unde?  

      Acum peste tot apare regula respectului (impusa de un nenorocit de virus??) fata de ceilalti (din respect fata de tine!!!) 

      Clientii fac legea , dar legea este ACUM si pentru clienti! Altfel succes nemuritorilor mioritici!

      Deci sa ducem banii catre afaceri necesare nu catre lozinci.... 

      E corect ce spui dar in lipsa teraselor si mall-urilor deschise, lumea o sa inceapa sa o boschetareasca la scara blocului cu sticla de Cola in fata, ca pe vremuri. O sa vezi la fiecare bloc, parculetz, cate un ciorchine de tineri grupati la un loc... Trebuie gasita o forma civilizata si pentru acesti oameni, sa poata sta civilizat la masa in aer liber macar.

      corect ce spui si acum intre Scila si Caribda, ce alegem...

      intre a alege sa facilitezi /sa permiti accesul in zona de risc major (neamenajata pentru eliminarea riscurilor) si o alta optiune, solutia este o dezbatere pentru identificarea optiunilor fara risc si amenajarea lor. 

      Tinerii, toata societatea, TREBUIE sa se IMPLICE sa gandesca si sa propuna, NU sa astepte decizii .Sa participe la solutionare nu sa priveasca la cer .... 

      După două luni n-avem nici măcar o mie de morți. În condițiile în care se chinuie in fel și chip să umfle cifrele. Singurul ne-necesar ești tu cu prostia ta. Avem deja prea multă. Iar numărul total de infectări nu este de 14,000 cum minte BURSA cu nerușinare (care oricum e nesemnificativ față de scenariile apocaliptice care ni s-au promis), ci de 8,000 pentru că 6,000 s-au vindecat. Așa e când citești numai titlul și te crezi deștept.

      inteleg ca mortii din lume sunt o statistica mincinoasa in US, UK, UE, pana si in Japonia.... pentru neuronul tau?

      Asa e cand esti idiot si vrei sa arati ca esti INFORMAT si destept. 

      Deci toate lumea minte si n-avem "nici macar o mie de morti": 

      chiar esti un MARE CRETIN cand vorbesti asa (daca ar fi fost macar unul din morti unul din ai "tai" era ALTFEL?)  

      Nu poti vorbii frumos sau conversa RATIONAL cu un imbecil care le stie pe toate , dar nu e frumos nici sa ii urezi sa moara de covid-19... 

      INSA poti astepta sa se imbolnaveasca ca sa vedem cum vorbeste dupa ce scapa! 

      Ce zici nemuritorule atotstiutor (tragi o doza de COVID-19) ... 

      Succes 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb