STUDIU BLOOMBERG: Preţul petrolului ar putea să scadă în a doua jumătate a anului

Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iulie 2004

În 2005, cotaţia medie a ţiţeiului brut va fi de 30 de dolari/baril, spun analiştii

Cotaţiile ţiţeiului ar putea să scadă în perioada care a mai rămas din anul în curs şi în 2005, în situaţia în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) îşi va majora producţia, fapt care ar înlătura temerile legate de întreruperea aprovizionării din Orientul Mijlociu, potrivit unui sondaj realizat de agenţia "Bloomberg", pe un eşantion de 19 analişti. Studiul arată că interesul speculatorilor pentru piaţa ţiţeiului se va diminua din ce în ce mai mult, astfel că preţurile vor continua să scadă, îndeosebi în 2005.

Specialiştii mai spun că preţul mediu al petrolului brut tranzacţionat pe piaţa SUA va fi de 35,38 dolari/baril în acest an, respectiv de 30 de dolari/baril în 2005. Pînă la ora actuală, preţul mediu a fost de 36,83 dolari/baril, ţinînd cont de faptul că primele luni ale anului 2004 au adus maximul istoric pe piaţa de profil (42,45 dolari/baril).

Potrivit sondajului "Bloomberg", preţul mediu al ţiţeiului pe cel de-al treilea trimestru din 2004 va fi de 35 dolari/baril, iar în ultimele trei luni, de 34 dolari/baril. În această săptămînă, petrolul este cotat la peste 39 dolari/baril, pe piaţa din New York.

În ceea ce priveşte petrolul Brent, tranzacţionat pe piaţa din Londra, specialiştii anticipează un preţ mediu de 33 de dolari/baril pentru trimestrul în curs şi de 32,50 de dolari/baril pentru ultimul trimestru din 2004. La anul, preţul mediu va fi, potrivit sondajului "Bloomberg", de 29 dolari/baril. La ora actuală, petrolul Brent înregistrează o cotaţie de peste 37 dolari/baril.

"Vom asista la o creştere a stocurilor în 2005", spune Irene Himona, analist la "Morgan Stanley", sucursala Londra, adăugînd că nu este de acord cu ideea potrivit căreia piaţa ţiţeiului se va confrunta cu o criză.

Amintim că, în acest an, consumul de ţiţei a crescut în cel mai rapid ritm de după 1980, în mare parte datorită cererii uriaşe venite din partea Chinei. În plus, atacurile teroriste din Orientul Mijlociu, care au afectat conductele petroliere, şi scăderea stocurilor de benzină din SUA au impulsionat cotaţiile ţiţeiului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb