Din ce în ce mai mulţi specialişti de pe Wall Street consideră că banca centrală a Statelor Unite (Rezerva Federală - Fed) îşi va majora dobînda de referinţă pentru creditele overnight, la cel puţin 2% pînă la finele anului, potrivit celui mai recent studiu realizat de agenţia Bloomberg. Nivelul amintit ar fi cel mai ridicat de după anul 2001.
Preşedintele Fed, Alan Greenspan, spunea, săptămîna trecută, în faţa Congresului SUA, că încetinirea creşterii economice consemnată în luna iunie este una de scurtă durată, afirmaţie care i-a convins pe economişti că banca centrală îşi va continua procesul de majorare a dobînzii de referinţă, început luna trecută. Aceştia consideră că Fed va decide, în fiecare dintre cele patru şedinţe pe care le va avea Consiliul său de Politică Monetară în acest an, o majorare a dobînzii cu cel puţin 0,25 puncte procentuale. Prima reuniune va fi în data de 10 august. Amintim că Fed şi-a majorat dobînda la sfîrşitul lunii iunie, pentru prima oară în ultimii ani. Aceasta era de 1% anterior deciziei de majorare (cel mai scăzut nivel al ultimilor 45 de ani). Fed şi-a majorat dobînda cu 0,25%, la 1,25%.
Un număr de 18 economişti de pe Wall Street din cei 22 chestionaţi de Bloomberg susţin că rata dobînzii Fed va fi de cel puţin 2% la finele anului în curs. "Faptul că Greenspan a spus că pieţele financiare par să fie pregătite să lucreze cu dobînzi mai mari, sugerează că Fed va continua să majoreze acest indicator cu cîte 0,25 puncte procentuale la fiecare reuniune", afirmă Ethan Harris, economist-şef la "Lehman Brothers". Acesta anticipează o rată a dobînzii Fed de 2,25% pentru finele anului, după ce, în luna iunie, estima o rată de 2%. La rîndul lor, specialiştii de la "BNP Paribas", "Barclays Capital", "Deutsche Bank Securities", "Goldman, Sachs & Co.", "JP Morgan Securities" şi "RBS Greenwich Capital" sînt de părere că dobînda Fed va ajunge la 2,25%, la finele lunii decembrie 2004. Alţi specialişti anticipează chiar o dobîndă de 2,50%.
Investitorii au fost întotdeauna receptivi la ideea majorării dobînzii Fed, care îi determină să parieze pe dolar. Astfel, în perioada următoare am putea asista la o apreciere semnificativă a monedei americane. Ieri, bancnota verde a urmat un curs ascendent, chiar şi după publicarea datelor oficiale privind situaţia şomajului. Acestea arată o creştere a cererilor de ajutor de şomaj, însă ele nu au influenţat în mod negativ evoluţia dolarului. În prima parte a zilei, moneda SUA era cotată la 1,2028 unităţi/euro, în creştere faţă de 1,2042 unităţi/euro, cu cît a încheiat ziua anterioară.