Numărul insolvenţelor înregistrate la finalul anului trecut a fost cu 7% mai mare decât cel din 2021, potrivit unui raport întocmit de Coface România. În 2022 au fost deschise 6.531 proceduri noi de insolvenţă, în creştere cu 7% faţă de 2021, şi cu 2% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19. Scalate la 1000 de companii active, avem 19 insolvenţe la 1000 de firme, mult peste media celorlaltor ţări din regiune, care este de 11 insolvenţe la 1000 de companii active.
Pierderile cauzate creditorilor în 2022 de către companiile insolvente au fost de 4,6 miliarde lei, în scădere cu 12% faţă de anul anterior. Documentul citat arată că numărul companiilor insolvente cu cifră de afaceri de peste 500.000 euro a crescut de la 322 în anul 2021 la 357 la finalul anului trecut.
"Anul trecut a fost marcat de un context economic si geopolitic care a pus presiune pe mediul de afaceri local. Cifrele conturează un tablou plin de provocări în condiţiile frânării creşterii economice de la aproape 6% în 2021, la circa 4% în 2022. În ciuda evitării recesiunii, ne confruntăm cu unele dezechilibre care pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de business.
Iar situaţia insolventelor pe 2022 vine să confirme provocările prin care companiile din România trec în încercarea de a supravieţui pe o scenă economică în continuă schimbare. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului financiar, Coface va continua să urmărească cu atenţie principalele evoluţii macro şi micro economice pentru a putea veni în sprijinul companiilor cu soluţii ancorate în nevoi reale", a declarat Alina Popa, Country Manager Coface România.
Primele trei sectoare în funcţie de numărul companiilor intrate în insolvenţă sunt construcţiile (1342 insolvenţe), comerţul cu amănuntul (858 insolvenţe) şi comerţul cu ridicata şi distribuţia (807 insolvenţe), aceste domenii deţinând împreună 46% din totalul numărului de insolvenţe înregistrate în 2022. Dintre acestea, creşterea cea mai mare a numărului de companii care au intrat în procedură de insolvenţă a fost înregistrată în sectorul construcţiilor (+20% comparativ cu anul 2021), care deţine cea mai mare pondere din totalul numărului de insolvenţe (21%).
Chiar dacă în ultimii 3 ani au fost raportate cele mai mici valori ale numărului de companii intrate în insolvenţă din ultimul deceniu, trendul crescător poate indica faptul că perioada marcată de efectele COVID-19, când Guvernul a sprijinit companiile prin diverse scheme de finanţare, iar lichiditatea în piaţă a fost mare, a luat sfârşit. Trebuie menţionat de asemenea că aproximativ 60% dintre companiile intrate în insolvenţă în anul 2022 au fost înfiinţate înainte de anul 2016.
• Deteriorarea comportamentului de plată al companiilor, un semnal elocvent privind apropierea insolvenţei
Studiul realizat de Coface România mai arată că, potrivit datelor furnizate de către Banca Naţională a României, în 2022 au fost refuzate la plată 28.814 instrumente de plată, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior. Cu toate acestea valoarea totală refuzată la plată în 2022 a crescut cu 26%, până la 1,56 miliarde lei. Realitatea este însă mai gravă, deoarece 40% dintre companii amâna plata facturilor de furnizori, ceea ce arată un trend al antreprenorilor din ţara noastră de finanţare prin intermediul creditului furnizor (creditului comercial) în dauna creditului bancar, din cauza creşterii dobânzilor în sistemul bancar, majorare cauzată de rata ridicată a inflaţiei, susţin reprezentanţii Coface România.
"Inflaţia şi dobânzile, atât cele pentru populaţie, companii cât şi cele aferente titlurilor de stat, au atins maximul ultimului deceniu. Perioada banilor ieftini a apus, consumul din retail frânează puternic, venitul disponibil al multor gospodării este diminuat, ceea ce nu stimulează creditarea şi investiţiile private. În acest context, este normal să vedem creşterea insolvenţelor şi deteriorarea comportamentului de plată în rândul companiilor, trend care va continua cel mai probabil pe întreg parcursul anului curent. Pe de altă parte, ne bucurăm să vedem creşterea numărului startup-urilor la maximul ultimului deceniu, deşi aceasta poate duce şi la amplificarea concurenţei şi reducerea marjelor de profit. Toate aceste provocări pot fi depăşite repede şi cu efecte negative atenuate numai cu ajutorul investiţiilor, atât din fondurile publice, cât şi prin programele naţionale sau cele disponibile prin PNRR, oportunităţi pe care sectorul public şi privat din România trebuie să le exploateze la maximum", a afirmat Iancu Guda, Services Director Coface România.
El a arătat că marja de profitabilitate a companiilor a scăzut anul trecut cu cel puţin 2% şi că această scădere nu poate fi compensată doar prin volume mai mari, deoarece majorarea volumelor va duce la credite mai mari, la solduri mai mari către furnizori şi la interdependenţă mai mare între companii. Din această cauză, numărul insolvenţelor va înregistra în 2023 o creştere egală cu aceea din 2022, adică o majorare cuprinsă între 7% şi 10%, potrivit estimărilor reprezentanţilor Coface.
În ceea ce priveşte raportul de intrări-ieşiri de companii, studiul citat arată că anul trecut 131.328 companii şi-au încetat activitatea, în creştere cu 12% faţă de 2021, dar că în acelaşi timp, în 2022 au fost înmatriculate 156.903 companii din care 117.013 SRL-uri, în creştere cu 14% faţă de anul anterior, ceea ce păstrează un raport apropiat de unu la unu între ieşirile de companii din piaţă şi intrarea altora în locul lor. Cele mai multe startup-uri au fost înfiinţate în sectoarele care au deja cele mai multe companii active, ceea ce reflectă o preferinţă a populaţiei pentru anumite tipuri de activităţi. Spre exemplu, 62% dintre companiile active în România îşi desfăşoară activitatea în comerţ (retail şi distribuţie), construcţii, transporturi şi diferite servicii prestate companiilor (externalizare), sectoare care concentrează în acelaşi timp 55% dintre Raportul mai consemnează şi o scădere graduală a interesului pentru zona de comerţ (retail + distribuţie), ponderea în rândul startup-urilor iniţiate în 2021 fiindde 23%, pentru ca în 2022 să scadă la 19%. În schimb, sectorul IT atrage din ce în ce mai multe companii nou înfiinţate, ponderea în rândul startup-urilor crescând de la 6% în 2021 până la 8% pe parcursul anului 2022.
"Pe de altă parte, există sectoare extrem de atractive din perspectiva marjelor de profit, unde numărul afacerilor noi rămâne în continuare destul de scăzut. Spre exemplu, în sănătate şi asistenţă socială profitul mediu obţinut de companiile active în România este de 19%, de 2,5 ori peste media înregistratăla nivel naţional, dar numai 4%-5% dintre noile afaceri sunt înregistrate pe aceste ramuri de activitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu sectorul agricol, unde profitul mediu raportat pentru anul 2021 se ridică la 14%, dar numai 2% dintre noile afaceri înregistrate pe parcursul anului 2022 au fost atrase de acest sector", a mai arătat Iancu Guda, care a precizat că unele dintre randamentele cele mai bune în afaceri anul trecut l-a avut sectorul HoReCa, unde profitabilitatea a fost de aproape trei ori mai mare decât în sectorul construcţiilor.
În ceea ce priveşte ieşirea din piaţă a companiilor, el a precizat că 2/3 din companiile care îşi închid porţile au o vechime de 10 ani sau un pic peste, ceea ce arată că durata medie de viaţă a unei companii în ţara noastră este de 10 ani, mult mai mică faţă de Polonia, unde durata medie este de 19 ani.
• Companiile din construcţiile rezidenţiale, risc crescut de insolvenţă în 2023
Companiile din construcţiile rezidenţiale, din industria textilă, din comerţul cu amănuntul, din industria mobilei şi din metalurgie şi chimie vor fi şi în 2023 confruntate cu un risc crescut de intrare în insolvenţă au afirmat reprezentanţii Coface România, ieri, cu prilejul prezentării raportului insolvenţelor pe anul trecut. Ei susţin că riscul de insolvenţă cel mai ridicat îl au firmele din zona construcţiilor rezidenţiale, care s-au confruntat cu o scădere a cererii comparativ cu anul 2020, când creşterea ciferi de afaceri a fost peste 10%, iar în finalul anului 2022 a fost de doar 3%. La aceasta se adaugă şi costurile mari ale creditelor bancare cu care se confruntă investitorii, dar şi clienţii acestor companii, precum şi creşterea cu 30% a preţului materialelor, ambele majorări prin prisma creşterii preţurilor din energie şi a ratei inflaţiei.
"Riscul de insolvenţă este cu atât mai evident, dacă analizăm polarizarea acestui sector de activitate. Companiile din top 10 în construcţiile rezidenţiale deţin 50% din piaţa de business, în timp ce restul companiilor, mult mai numeroase, au restul de 50%, ceea ce înseamnă o polarizare foarte mare şi cifre de afaceri mai mici pentru majoritatea competitorilor din piaţă. Când ai o majorare a costurilor cu dobânzile, o majorare a costurilor cu energia şi cu materiile prime, este clar că profitul cu care companiile respective rămân se diminuează considerabil, iar la unele chiar dispare complet, transformându-se în pierdere", a concluzionat Bogdan Nichişoiu, Rating (EIC) Manager România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de paul în data de 23.02.2023, 09:26)
asta vor guvernantii europei....toata lumea sa depinda doar de salariile sau socialul de la stat....asa te tine ascultator si fara pareri si idei , un guvern de hoti si mincinosi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 10:33)
Si totusi sunt abia la nivel de 2019... Nu e dezastrul chiar asa mare cum se vrea.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 11:48)
deocamdata...
3. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 23.02.2023, 10:40)
Capitalismul presupune insolventa.
Multe firme sunt "fictive", adica paraziteaza si exploateaza un salariu minim tinut prin lege la un nivel foarte jos, de subzistenta precara.
Daca nu esti o firma care sa "livreze" o salarizare decenta pentru ca "patronul" scoate bani din firma ca din propriul buzunar, inseamna ca nu esti competitiv si trebuie sa dispari, din motive de igiena economica.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 16:10)
Nu mai speriați lumea. Insolventele sunt foarte puține și întra doar firme mici fără valoare. Nu este panica.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 18:53)
Vor fi insolvente curand. Dobanzi mari, inflatie mare=o problema pt multe firme, nu toate isi pot creste preturile in ritm cu cresterile preturilor la inputuri.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 19:55)
firme mici fara levier si cu cerere solvabila vor rezista!
atentie : dezvoltatorii imobiliari au inceput sa dea tepe pe lant la servicii de tot felul unor firme mici.
sa nu uitam de tehnologica si erbasu de a tat de pamant cu zeci de firme mici tura trecuta.
s c cret