STUDIU DEBT COLLECTION AGENCY: Vânzarea portofoliilor de creanţe a devenit neprofitabilă pentru creditori

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 septembrie 2018

Vânzarea portofoliilor de creanţe a devenit neprofitabilă pentru creditori

Volumul de creanţe negarantate dis-ponibile la vânzare pe piaţa noastră a scăzut cu circa 55%, în lunile ianuarie-august 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce valoarea lor a scăzut cu doar 35%, conform unui studiu de specialitate.

Acesta menţionează că, în perioada analizată, s-a constatat, de asemenea, o scădere a numărului total de licitaţii cu circa 20%, precum şi o dublare a valorii medii a creanţelor negarantate de la 850 euro în 2017 la 1.700 euro în anul curent. Variaţiile foarte mari de la un an la altul demonstrează că, în 2018, a devenit neprofitabil pentru creditori să-şi vândă portofoliile de creanţe. Aceasta este o consecinţă a modificării la început de an a Codului Fiscal, potrivit căreia un creditor nu poate înregistra o pierdere mai mare de 30% din portofoliul său de credite neperformante, restul fiind înregistrat ca venit.

Studiul realizat de Debt Collection Agency arată, conform Agerpres: "Un creditor ajunge să plătească taxă pe venit, dar care este de fapt format şi din pierderi. Iar dacă creditorul decide să-şi vândă creditele neperformante, preţul primit se va adăuga şi el la venit. În acest fel, un creditor ajunge să plătească un impozit pe venit mult prea mare, care îl descurajează să-şi mai vândă creanţele".

Realizatorii studiului explică faptul că "dublarea valorii medii a creanţelor negarantate reprezintă o consecinţă a portofoliilor reduse de credite neperformante disponibile spre vânzare în piaţă şi a cererii crescute din partea colectorilor de creanţe de a cumpăra într-un context în care se aşteaptă noi modificări legislative la orizont menite să îngrădească şi mai mult acest segment de piaţă".

Volumul cel mai mare de creanţe negarantate disponibile spre vânzare, în ianuarie-august 2018, a venit de la companiile de telefonie mobilă şi alte utilităţi, reprezentând circa 75% din total, versus 45% în ianuarie-august 2017. Tot aici se poate observa o scădere cu 20% a numărului de creanţe disponibile. Cu toate acestea, valoarea portofoliilor a crescut cu 10%, în 2018 faţă de ianuarie - august 2017.

Pe locul secund ca volum de creanţe negarantate disponibile spre vânzare, la distanţă mare faţă de sectorul utilităţilor, au fost creanţele venite de la instituţiile financiare nebancare, deşi acestea au înregistrat o scădere de 84% de la un an la altul, în vreme ce valoarea lor a coborât cu doar 21%. Dacă în perioada ianuarie - august 2017 creanţele IFN-urilor reprezentau circa 42% din total, în ianuarie - august 2018 acestea au coborât la 15% din total.

Pe cel de-al treilea loc se află creanţele negarantate venite din sectorul bancar, numărul acestora scăzând cu circa 70%, în 2018 faţă de 2017, în vreme ce valoarea portofoliilor a coborât cu doar 57%. Din totalul de creanţe negarantate disponibile spre vânzare, aces-tea reprezentau anul trecut circa 13%, coborând în 2018 la 8%.

Amintim că fostul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, în mai multe ocazii, că majoritatea băncilor din piaţa noastră nu au plătit impozit în ultimii ani, raportând pierdere în toată această perioadă. Potrivit acestuia, băncile s-au folosit de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, fiind vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL). În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor Publice a plafonat gradul de deducere a cheltuielilor cu vânzarea creditelor neperformante de la 100% la 30%, la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora.

Senatul a adoptat, la finele lunii februarie, proiectul de lege care prevede recuperarea imobilului pus garanţie într-un contract de credit la cel mult dublul preţului cu care acesta a fost vândut colectorului de creanţe, urmând ca ea să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Iniţiativa legislativă aparţine senatorului ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat mai multe legi în domeniul financiar.

Menţionăm că, în anii trecuţi, băncile au vândut creanţe şi cu discounturi de peste 90%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb