Ţara noastră aplică redevenţe şi impozite în domeniul petrolier, care cumulate, depăşesc media europeană, arată un studiu realizat de Deloitte, la cererea Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.
Într-un comunicat remis redacţiei, Federaţia arată că Deloitte a analizat nivelul efectiv al redevenţelor şi impozitelor similare, calculate ca procentaj din veniturile obţinute în cadrul activităţilor de explorare şi producţie ţiţei şi gaze naturale în Europa.
Astfel, România are o cotă de aproximativ 13,9%, în timp ce media europeană este de doar 12,2%, conform sursei citate, care precizează că, dacă din această medie europeană este exclus zăcământul de gaze Groningen (cel mai mare din Europa şi al 10-lea din lume), această medie scade la 9,6%.
Pentru calcularea cotei medii pentru acest sector din ţara noastră, au fost luate în considerare, pe lângă redevenţele petroliere, impozitul pe construcţii, impozitul pe ţiţei din producţia internă, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale şi impozitul din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, notează comunicatul.
Studiul arată, de asemenea, corelarea productivităţii pe sondă cu cota efectivă impozitată.
Astfel, în ţările cu o productivitate mică nivelul redevenţelor şi a impozitelor similare este mai redus decât în ţările cu productivitate mare.
Cu o producţie de mai puţin de 40 barili echivalent petrol (bep)/sondă/zi, România se încadrează între ţările cu productivitate scăzută pe sondă, alături de ţări precum Polonia, Franţa, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectivă de impozitare specială pentru aceste ţări este de 6,9% versus 13,9% în România, concluzionează Delotte.
Conducerea Federaţiei arată: "În cadrul discuţiilor publice despre sistemul fiscal pentru ţiţei şi gaze, au existat unele opinii potrivit cărora sistemul din România trebuie să fie la nivelul mediei europene. Am vrut să vedem la cât se ridică această medie europeană şi cum se poate calcula, având în vedere diferenţele dintre ţări, atât ca nivel şi structură ale producţiei cât şi ca sisteme fiscale. Unele ţări au sisteme bazate pe profit, altele pe venituri, unele acordă facilităţi fiscale etc; spre exemplu, în Marea Britanie se acordă facilităţi fiscale pentru zăcămintele marginale, iar în Polonia sunt exceptate de la plata redevenţelor sondele cu productivitate mică. Deci trebuiau aduse la un numitor comun toate aceste sisteme fiscale".
• Ministerul Finanţelor analizează un nou sistem de impozitare a profiturilor
La finele lunii ianuarie, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat pentru ziarul BURSA că Ministerul Finanţelor ia în calcul înlocuirea actualelor redevenţe petroliere cu un nou sistem de impozitare a profiturilor realizate de companiile care exploatează hidrocarburile în ţara noastră. În prezent, autorităţile analizează mai multe variante privind noul sistem de redevenţe pe care vor să-l instituie de anul viitor, ne-a precizat domnia sa, fără a ne oferi şi alte detalii.
Pentru acest an, Guvernul a decis să prelungească actualul sistem de redevenţe petroliere, pe motiv că nu pot fi operate modificări "peste noapte" şi că investitorii au nevoie de stabilitate. Însă, la finele anului trecut, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că redevenţele nu pot fi modificate, ele fiind calculate în funcţie de mărimea zăcământului şi după o metodologie extrem de complicată. "Ca să modifici redevenţele, trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari care sunt pe teritoriul României şi trebuie să obţii acordul tuturor", a precizat domnul Băsescu, subliniind că o soluţie este introducerea de impozite suplimentare.
Ziarul BURSA a relatat, anul trecut, că acordurile de concesiune a hidrocarburilor, aflate în vigoare, sunt încheiate pe o perioadă de 30-40 de ani şi cuprind actualul sistem de redevenţe, ce nu poate fi uşor modificat. Din acest motiv, autorităţile au decis să analizeze posibilitatea introducerii de taxe şi impozite suplimentare, modificând sistemul fiscal.
Surse din piaţă ne-au spus, recent, că Ministerul Finanţelor analizează scheme de impozitare a profiturilor suplimentare realizate de aceste companii, varianta care circula la finele anului trecut fiind de o suprataxă de 30-35% pe profiturile suplimentare.
• PwC recomandă să rămânem la impozitarea veniturilor
Într-un studiu realizat anul trecut, Vasile Iuga, Country Managing Partner în cadrul PwC România, arată că sistemul de impozitare bazat pe venit asigură venituri constante la bugetul de stat, comparativ cu sistemul pe profit, care prezintă o volatilitate mai mare.
Domnia sa a explicat: "Veniturile la bugetul de stat se înregistrează încă de la începutul producţiei, comparativ cu sistemul bazat pe profit, în care statul înregistrează venituri mult mai târziu. Sistemul de redevenţe pe venit, cu cote diferenţiate, încurajează dezvoltarea producţiei din zăcămintele marginale. Suplimentar, sistemul bazat pe profit nu se pretează la implementare în ţara noastră pentru zăcămintele exploatate în prezent, deoarece profitabilitatea la nivel de zăcământ este greu de determinat".
Oficialul PwC România a ţinut să precizeze că efortul administrativ de monitorizare din partea companiilor şi de control fiscal din partea autorităţilor ar fi foarte ridicat, deoarece profitul ar trebui calculat pe fiecare zăcământ (circa 130 de zăcăminte în cazul Romgaz, respectiv 240 pentru OMV Petrom).
Având în vedere volumul scăzut al producţiei, gradul avansat de epuizare a zăcămintelor, costurile de operare ridicate, producţia mică per sondă, prospectivitatea moderată şi riscurile tehnice, geologice şi investiţionale ridicate, România ar trebui să practice politici care să stimuleze investiţiile în producţia de petrol şi gaze, în opinia lui Vasile Iuga.
Avantajul major al sistemului pe venit este, în opinia specialiştilor PwC, asigurarea unor fluxuri de redevenţe constante încă de la începutul producţiei, alături de transparenţa şi efortul moderat de implementare şi monitorizare pentru companii şi deopotrivă, pentru guvern. În acest sistem, investitorul îşi asumă integral riscul de piaţă.
1. nu ati invatat germana dommule Hassan?
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 17.02.2015, 00:40)
Sau ce se imtampla ca nu stiti sa ne spuneti cati Euro se platesc in Austria pentru asa numitele Förderzinsen. Intrebati va rog colegii austrieci de la Firma Deloitte so vezi observa ca Este OLEACA altfel, cum AR spune domnul parlamentar Diaconu.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2015, 02:38)
profitul poate fi usor exportat, venitul e mai usor de determinat, fiind corelat direct cu productia fizica; deci o impozitare a veniturilor pare mai usor de administrat
3. redevente,impozite,etc.pe titeiul extras
(mesaj trimis de Investor în data de 17.02.2015, 07:29)
Bravo !!! Poate acum vor pricepe parelologii si urechisti in ale "trebilor economice " unde se duce cea mai mare parte a castigurilor
din operatiunile de extractie ale titeiului . Atentie ,40 barile/sonda,24 H
este o medie pe tara ,ori Romania are multe mii de pompe de extractie care nu scot nici macar o Tona de titei/zi si care lucreaza in zacaminte
din care "smantana" s-a extras cu zeci de ani in urma.
P.S. Cu ani in urma in Arabia Saudita
o sonda produce a in medie 18000
barile/zi
4. Taxe cat cuprinde baieti!
(mesaj trimis de eu în data de 17.02.2015, 08:23)
Trebuie taxata draconic orice extractie de resurse pentru ca secatuirea viitorului nu este solutia pe care o doresc. "Investitorii" in petrol si energie trebuie vazuti in adevarata lumina si anume a unor hoti care au capacitatea de a mitui cativa ziaristi si cativa auditori de rahat (A se intelege Delloite, PWC, KPMG etc) pentru a-i ajuta sa se interpuna intre resurse si consumatori. La 25 de ani de la reaparitia hotiei capitaliste, sunt adevaruri care incep sa fie intelese pentru ca oamenii nu se mai lasa prostiti de sclipiciul si poleiala folosite de hoti.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2015, 08:50)
"tu" care te declari "eu" , ..... ai un pic de scoala ca sa pricepi ca "Investitorii"
pe care-i condamni cu minie proletara au creeat conditiile sa ai caldura acuma in timp ce folosesti internetul finantat tot de ei, si sa debitezi prostii ? Mai mult ,
au finantat din impozitele platite de ei si o parte din costurile scolarizarii tale.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2015, 09:18)
Si ne-au saracit pe 2 generatii.
4.3. pentru anonim (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de eu în data de 17.02.2015, 10:04)
Cred cu tarie ca am mai mult scoala decat tine, la fel si cultura. Cred ca sunt la fel de mult finantator al sistemelor de asigurari sociale ca si tine anonimule, si cred ca invstitiile pot fi catalogate in investitii benefice si investitii parazitare pentru societate. Trec en passant de stereotipul "manie proletara" pe care ca orice prost il socotesti probabil devatator, si te informez ca internetul nu este opera unor asazisi "investitori" si ca nici un investitor nu a contribuit in nici un fel la crearea caldurii pe care o am eu acum. Revin la tema principala explicandu-ti ca nu orice musca pe spinarea boului poate avea o contributie esentiala in procesul de arat si nu orice speculant trebuie privit ca investitor. Ne datoram asta noua dupa 25 de ani de PROtevizare a prostimii.
4.4. are dreptate comandantul:-) (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 17.02.2015, 11:14)
Cu redeventele ca in tarile din golf.La care reserve are Romania conform studiului dvs. Romanii nu trebuie decay Sa invete Sa creasca camele. Pagina 21 productia zilnica medie PE zacamant este 717,THOUSAND PER DAY Mister Hassan:-)
4.5. Stupiditate (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de TF în data de 17.02.2015, 15:26)
Conditiile au fost urmatoarele: Vrei in UE tu Romania, atunci trebuie sa cedezi urmatoarele, si stim ce s-a cedat. Daca nu procedam asa acum ne uitam cu groaza la Ucraina si ne perpeleam in continuare cu dacia 1410. Restul cat de destepti si cultivati suntem are foarte mica insemnatate.
4.6. nu mai spune (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de eu în data de 17.02.2015, 16:04)
Halucinant raspuns.. da ce, nu iti mai vindeau BMW-uri?, De ce sa te uiti la Ucraina cu groaza? Ce legatura are ce spui tu cu speculantii care se interpun intre resursele noastre si consumatori? Cum te ajuta pe tine un rahat de tara ca Austria?. Dar Olanda?. Cine a pus conditiile alea?. Permite-mi sa cred in continuare ca inteligenta si cultura sunt preferabile prostiei si ca in toate situatiile fac diferenta.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 17.02.2015, 15:00)
Sa multumim Domnului ca Deloitte n-a ajuns la concluzia ca ne exploatam crunt investitorii, vai de capu' lor!