Activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrală ar putea ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, conform celui mai recent studiu, Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, aproximativ jumătate din participanţii la sondaj (46%) declară că se aşteaptă ca situaţia economică să se înrăutăţească în lunile următoare.
Astfel, în ciuda acestor previziuni îngrijorătoare, economiile celor mai multe ţări din Europa Centrală cresc de două-trei ori mai repede decât cele ale statelor din Europa de Vest, Polonia estimând un avans de 3,5%, iar România, de 3,1% în 2020, faţă de 1%, în zona euro.
Încrederea profesioniştilor din cadrul firmelor de private equity (PE) din Europa Centrală a scăzut treptat în ultimii doi ani şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani. Activitatea acestora, deja în scădere în 2019, ar putea continua să se reducă, conform estimărilor a mai mult de un sfert din respondenţi (27%).
De asemenea, ponderea profesioniştilor în tranzacţii care se aşteaptă să-şi concentreze eforturile pe investiţii noi în următoarele luni este în scădere în ultimii patru ani, de la 73% în 2016, la 52% în cea mai recentă ediţie a studiului. În ceea ce priveşte valorile tranzacţiilor, majoritatea participanţilor la studiu (69%) estimează că acestea vor rămâne la acelaşi nivel.
Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport în Tranzacţii, Deloitte România, a declarat: "În acest moment, România pare să fie o piaţă a vânzătorilor, însă aşteptările lor privind preţurile s-ar putea ajusta uşor, în condiţiile în care acestea e posibil să scadă în 2020, după cum spun 48% dintre respondenţi. Totuşi, observăm în continuare un apetit mare al fondurilor de private equity pentru tranzacţii în România, cei mai mulţi dintre jucătorii locali fiind implicaţi activ în astfel de proiecte, mai ales în calitate de cumpărători."
În ceea ce priveşte liderii de piaţă, aceştia sunt consideraţi în continuare cei mai atractivi pentru cumpărători, ţinând cont de faptul că 62% dintre respondenţi se aşteaptă ca aceste businessuri să fie cele mai competitive. Merită notat şi că o zecime dintre participanţii la studiu cred că start-up-urile vor fi cele mai căutate de cumpărători, acestea reprezentând un segment de piaţă care a apărut pe radarele investitorilor în anul 2015.
"Cele mai multe tranzacţii din România în care au fost implicate firme de PE în 2019 au fost achiziţii şi este îmbucurător să observăm că, pe lângă jucătorii care sunt activi în România de ceva timp (investiţia Mezzanine Management în PetStar, preluarea de către Abris Capital a Global Technical Group şi a Dentotal Protect, achiziţia de către Innova a Optiplaza şi a Optical Network, preluarea de către Mid Europa Partners a unor clinici şi integrarea lor în reţeaua Regina Maria), am asistat şi la primele achiziţii locale ale unor fonduri noi: investiţia Highlander Partners în Ares, a celor de la Greenbridge Partners în Rus Savitar, a celor de la CEE PE în Flash Lighting Services, Brise Group şi Farmavet-Pasteur. Apropo de premiere, merită menţionată şi prima achiziţie efectuată de o firmă locală de private equity, şi anume investiţia Morphosis Capital în DocProcess. Ţinând cont de investiţia Blackstone Group de 175 de milioane de euro în Superbet, sunt încrezător că în România vor putea activa firme mai mari de PE în viitorul apropiat", a adăugat Radu Dumitrescu.