Studiu: Doar 22% dintre companii utilizează în mod eficient IA Generativă

S.B.
Miscellanea / 9 iulie 2024

Studiu: Doar 22% dintre companii utilizează în mod eficient IA Generativă

SoftServe a publicat concluziile celui mai recent studiu, comandat firmei de cercetare şi consultanţă Forrester Consulting pentru a evalua utilizarea actuală a Inteligenţei Artificiale Generative (Gen AI) în cadrul companiilor globale.

După mai bine de 18 luni de la lansarea ChatGPT şi în contextul disponibilităţii tot mai mari a produselor, soluţiilor şi serviciilor Gen AI, studiul a arătat că doar 22% dintre companii consideră că au reuşit să utilizeze eficient această tehnologie pe toate verticalele de business.

Deşi rezultatele în implementare nu au atins încă nivelul entuziasmului din jurul Gen AI, interesul faţă de această tehnologie este în creştere, conform sondajului global realizat pe 777 de factori de decizie din domeniul achiziţiilor de tehnologie. Răspunsurile acestora au indicat faptul că organizaţiile continuă să investească şi să urmărească numeroase cazuri de utilizare Gen AI, în căutarea celui mai mare impact, însă se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte disponibilitatea datelor interne, guvernanţa şi dezvoltarea competenţelor.

Principalele concluzii ale studiului:

Mai mult de jumătate dintre factorii de decizie afirmă că organzaţia lor a stabilit obiective de business pentru utilizarea Inteligenţei Artificiale Generative, însă peste 79% dintre ei sunt îngrijoraţi de capacitatea organizaţiei lor de a atinge aceste obiective cu nivelurile actuale de expertiză internă sau externă.

În ciuda faptului că 75% se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte pregătirea pentru Gen AI, organizaţiile continuă să multiplice cazurile de utilizare, majoritatea implementând cel puţin trei tipuri de aplicaţii, cu intenţia de a extinde utilizarea altor două tipuri şi planuri de a pilota cel puţin o altă aplicaţie în următoarele 12-18 luni.

Doar 51% dintre lideri sunt extrem de încrezători că strategia lor actuală le va permite să atingă valoarea maximă Gen AI din viitoarele cazuri de utilizare, dar, în acelaşi timp, 77% sunt îngrijoraţi de potenţialul companiei lor de a capitaliza din punct de vedere business pe termen scurt sau lung.

Doar 42% dintre organizaţii au capacitatea de a antrena modele Gen AI, iar 89% dintre acestea întâmpină dificultăţi în pregătirea datelor de afaceri pentru utilizarea Gen AI.

Mai puţin de un sfert (24%) au implementat planuri de guvernanţă în ceea ce priveşte Gen AI, chiar dacă 90% sunt de acord că adoptarea unui plan de guvernanţă este imperativă pentru a asigura utilizarea responsabilă şi reducerea riscurilor generate de Gen AI.

" În ciuda unui start rapid al cursei Gen AI, multe iniţiative se blochează în stadiile de testare, pe măsură ce organizaţiile îşi dau seama că infrastrucura lor de date nu este pregătită să implementeze în mod adecvat tehnologiile Gen AI dincolo de concept", a declarat Alex Chubay, CTO al SoftServe. "Lacunele în ceea ce priveşte competenţele şi cunoştinţele legate de tehnologiile emergente, fezabilitatea tehnică şi disponibilitatea datelor împiedică organizaţiile să treacă de la reuşite tactice pe proiecte pilot la implementări pe scară largă, care să permită capacităţi şi experienţe noi. Pentru a face un salt calitativ semnificativ este necesară o abordare holistică, în măsură să orchestreze priorităţile de business, cazurile de utilizare şi datele în întregul ecosistem tehnologic, de la strategia iniţială până la execuţia finală", adaugă CTO-ul SoftServe.

Decalaje între aşteptări şi realitate

Deşi respondenţii sunt de acord că datele sunt esenţiale pentru strategii Gen AI eficiente, doar 3% au afirmat că organizaţiilor lor pot valorifica o gamă completă de şase sau mai multe tipuri de date de afaceri (date operaţionale, ale clienţilor, ale angajaţilor, ale codului sursă, publice şi ale partenerilor), ceea ce este dublu faţă de media respondenţilor care au indicat trei tipuri de date utilizate. În plus, persistă un decalaj în ceea ce priveşte competenţele tehnice, 88% dintre respondenţi afirmând că expertiza tehnică aprofundată devine din ce în ce mai importantă pentru integrarea datelor, optimizarea modelelor, dezvoltarea cazurilor de utilizare şi dezvoltarea ulterioară a aplicaţiilor.

Nevoia de expertiză externă

În ciuda abundenţei cazurilor de utilizare, 80% dintre factorii de decizie susţin că angajaţii lor se confruntă în prezent cu dificultăţi în ceea ce priveşte conştientizarea tipurilor de utilizare şi înţelegerea generală a complexităţii Gen AI, iar 90% afirmă că organizaţiile lor au nevoie de un partener cu capacităţi tehnice mai avansate pentru a vedea valoarea transformativă în cazurile de utilizare viitoare. Conform studiului, companiile caută parteneri externi pentru suport în implementare accelerată (89%) şi o mai bună înţelegere a industriei lor (88%) pentru a le ajuta cu execuţia şi implementarea.

Principalele tendinţe în rezultatele Gen AI

Studiul a arătat că organizaţiile care au obţinut valoare substanţială de business din Gen AI au acordat prioritate datelor, guvernanţei şi dezvoltării competenţelor cu ajutorul partenerilor tehnici şi al experţilor. Dintre cele patru ţări incluse în cercetare, SUA au preluat conducerea în ceea ce priveşte valorificarea Gen AI, urmate de Regatul Unit, Singapore, respectiv Germania.

Dintre industrii, retailul este cel mai probabil să exploateze valoarea Gen AI şi să antreneze modelele organizaţiei lor pe baza datelor deţinute, în timp ce serviciile financiare şi asigurările au indicat că este mai probabil să întâmpine provocări înainte de a obţine câştiguri din implementarea Gen AI. Companiile din domeniul sănătăţii, ştiinţei, al petrolului şi gazelor, al producţiei şi vânzătorii independenţi de software capitalizează în mod egal Gen AI. Pe de altă parte, companiile cu venituri de peste de 5 miliarde de dolari, par să aibă mai puţine şanse de a raporta realizări în materie de inteligenţă artificială generativă, pe fondul dificultăţilor de organizare a capacităţilor necesare în peisajele extinse de hardware, software şi infrastructură.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb