STUDIU DTZ RESEARCH: Tranzacţiile de investiţii în centre comerciale, prognozate să atingă un nivel record în 2015

Elena Deacu
Companii #Imobiliare / 9 aprilie 2015

În 2015, un volum de investiţii record de 52 de miliarde euro este aşteptat în sectorul de retail în Europa, potrivit ultimului studiu DTZ Research.

Previziunea că actualul record de 50,2 miliarde euro înregistrat în 2006 va fi depăşit vine pe fondul unui mediu economic european ameliorat, a unei creşteri a fluxurilor de capital investiţional în regiune şi a unei cereri puternice pentru sectorul de retail din partea investitorilor. Aproape jumătate (45%) dintre fondurile de investiţii care au ca strategie să investească într-un singur sector imobiliar se concentrează pe active de retail.

Această previziune se bazează pe volumul de investiţii de 46 miliarde euro în sectorul de retail în 2014, ce arată o creştere de 27% faţă de anul anterior. Datele confirmă, astfel, o revenire la volumul de activitate anterior crizei, 2014 fiind al treilea cel mai activ an din 2000.

Nigel Almond, Head of Capital Markets DTZ: "Economia europeană prinde forţă prin creşterea PIB-ului, a vânzărilor cu amănuntul şi a cheltuielilor de consum, înregistrând creşteri pentru prima dată dupa 2008. Această perspectivă alimentează apetitul investitorilor şi având în vedere volumul capitalurilor ce işi caută destinaţia, ne aşteptăm ca anul 2015 să stabilească un nou record privind volumul investiţiilor în sectorul de retail."

Magali Marton, Head of EMEA Research DTZ: "Investiţiile vor fi, fără îndoială, concentrate spre cele trei pieţe principale din Marea Britanie, Germania şi Franţa, unde companiile listate îşi restructurează portofoliile de centre comerciale. În plus, revenirea interesului investitorilor de tip oportunist şi "value added" va duce la o creştere a volumului de investiţii pe pieţele periferice, dacă investiţiile la preţurile atractive se vor dovedi sustenabile."

În 2014, majoritatea investiţiilor au fost orientate către două pieţe, Marea Britanie şi Germania, cu 34%, respectiv 20%. Sudul Europei a înregistrat cea mai mare creştere (135%) cu un volum de tranzacţii de 7 miliarde euro în 2014.

Centrele comerciale au fost cele mai căutate produse de investiţii din sectorul de retail, stabilind un şir de noi recorduri. Astfel s-a înregistrat un volum de investiţii în centre comerciale de 24 de miliarde euro, ceea ce reprezintă o cotă de piaţă de 52%. La nivelul Europei, în 2014 s-au tranzacţionat 319 centre comerciale, comparativ cu media anuală din ultimul deceniu (196 de tranzacţii pe an). Dintre investiţiile în centre comerciale înregistrate în Europa, 34% au fost achiziţii în Marea Britanie.

Investitorii non-europeni au contribuit cu 6 miliarde euro la achiziţiile de centre comerciale din Europa în 2014, înregistrând un volum similar cu cel din 2013. Investitorii americani au fost deosebit de activi, în special în Marea Britanie şi Spania. Dintre toate formatele de retail, centrele comerciale au rămas cele mai căutate de către investitorii străini interesaţi de active de mari dimensiuni şi ne aşteptăm la acelasi lucru şi în 2015.

Anul trecut în România valoarea tranzacţiilor imobiliare a fost de 1,3 miliarde euro, ceea ce a reprezentat o creştere de 4,3 ori mai mare faţă de 2013, fiind de asemenea a doua cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România. Segmentul de retail a fost dominant şi a atras un volum invesţional de 510 milioane euro, reprezentând 40% din volumul total înregistrat în 2014. Cea mai semnificativă tranzacţie a fost vânzarea centrului comercial Promenada Mall din Bucureşti, deţinut de Raiffeisen Evolution şi achizitionat de fondul de investiţii NEPI, valorea tranzacţiei ridicându-se la 148 milioane euro. Aceasta a reprezentat o premieră pe piaţa românească de investiţii, fiind cea mai mare valorea înregistrată pentru vânzarea unui centru comercial.

DTZ furnizează ocupanţilor şi investitorilor din întreaga lume un spectru complet de soluţii imobiliare. DTZ gestionează 3,3 miliarde metri pătraţi şi 63 miliarde dolari în volum de tranzacţii la nivel global, pentru clienţi instituţionali, din sectorul public, corporate şi privat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb