STUDIU ENSIGHT: PRESATE DE REDUCEREA FINANŢĂRII, Băncile se vor bate pentru clienţii cu risc scăzut şi lichiditate ridicată

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 martie 2012

Numărul cardurilor bancare valide, precum şi valoarea tranzacţiilor realizate cu acestea s-au majorat în 2011 faţă de 2010.

Numărul cardurilor bancare valide, precum şi valoarea tranzacţiilor realizate cu acestea s-au majorat în 2011 faţă de 2010.

Băncile din ţara noastră vor trebui să facă faţă presiunilor cauzate de reducerea finanţării din partea băncilor-mamă şi urmează să concureze, unele cu celelalte, ca să atragă clienţi "buni", se arată într-un studiu realizat de către compania de consultanţă de management "Ensight". Situaţia dificilă de la nivelul grupurilor şi decizia de a se concentra pe pieţele lor de bază urmează să determine băncile străine să îşi reducă expunerea pe ţara noastră, ceea ce poate să pună presiune pe subsidiarele locale, potrivit studiului. Aceste presiuni, în contextul actualelor condiţii de piaţă, urmează să afecteze activitatea de creditare, consideră analiştii "Ensight". Având în vedere rata redusă de absorbţie a fondurilor europene, există potenţial generat de co-finanţarea proiectelor care atrag astfel de fonduri, unele bănci poziţionându-se, deja, pe acest segment, notează compania.

Activitatea redusă de creditare, împreună cu o nouă creştere a creditelor neperformante şi costuri mai ridicate produse de modificări ale reglementărilor, precum noi condiţii de creditare (n.r. impuse de către Banca Naţională a României - BNR), cresc şi mai mult presiunea costurilor asupra băncilor, potrivit studiului. În aceste condiţii, instituţiile de credit vor trebui să exercite un control strict al costurilor pe termen mediu şi lung, se arată în raport.

Având în vedere accesul mai dificil la resurse provenite de la băncile-mamă, subsidiarele din ţara noastră urmează să concureze tot mai puternic pentru a atrage clienţi atrativi atât pentru acordarea de credite (clienţi care prezintă un grad redus de risc), cât şi pentru atragerea de depozite (clienţi cu dis-ponibilităţi financiare ridicate), informează analiştii "Ensight". Climatul competiţional poate să sufere modificări în acest an deoarece există tendinţe de consolidare la nivelul grupurilor bancare, tendinţe care urmează să aibă un impact şi asupra ţării noastre, potrivit firmei de consultanţă.

Activele nete bancare totale au crescut cu 3,5% anul trecut faţă anul precedent, până la 82 miliarde euro, se arată în raport.

Tendinţa de economisire a populaţiei a redus creditarea şi a crescut numărul depozitelor

Creditarea a continuat să scadă şi în 2011, volumul finanţării acordate fiind de 61,2 miliarde euro, cu 3,1% mai puţin decât în 2010, potrivit studiului. Cauzele acestei evoluţii constau în aversiunea faţă de risc a băncilor, determinată de rata creditelor neperformante şi profitabilitatea scăzută, de scăderea venitului aflat la dispoziţia popu-laţiei şi de tendinţa crescută spre economisire a acesteia, consideră analiştii "Ensight". Creditarea companiilor a crescut, anul trecut, cu 2,3 miliarde euro, până la 26,7 miliarde euro, în timp ce finanţarea populaţiei s-a menţinut la un nivel relativ stabil în valori nominale, se precizează în studiu.

Creditele neperformante şi-au păstrat trendul crescător şi anul trecut, chiar dacă ritmul a fost mai redus comparativ cu anul precedent, potrivit companiei de consultanţă. Calitatea creditelor s-a înrăutăţit în cazul multor bănci, ceea ce a afectat puternic profitabilitatea întregului sistem, acesta înregistrând o pierdere agregată de 100 milioane euro, se arată în studiu.

Depozitele şi-au menţinut ritmul ascendent şi anul trecut, până la 40,5 miliarde euro, de la 38,8 miliarde euro, în anul precedent, fapt ce confirmă că tendinţa spre economisire a gospodăriilor a continuat, conform raportului. Acest apetit se datorează şi unei prudenţe mai mari a populaţiei în ceea ce priveşte gestionarea veniturilor, potrivit analizei "Ensight".

Numărul cardurilor bancare valide, precum şi valoarea tranzacţiilor realizate cu acestea s-au majorat în 2011 faţă de 2010, arată studiul. În ultima lună a anului trecut erau în circulaţie aproximativ 13,4 milioane de carduri, cu 800.000 mai multe decât anul precedent, potrivit raportului. Valoarea tranzacţiilor realizate în 2011 a fost de 1,335 miliarde euro, faţă de 1,071 miliarde euro în 2010, conform firmei de consultanţă.

Presiunile în vederea reducerii cos-turilor au determinat băncile să micşoreze numărul de unităţi, care a ajuns la aproximativ 5.950 anul trecut, de la 6.200 în anul precedent, precum şi numărul de salariaţi, aces-ta scăzând cu mai mult de 1.000 de persoane pe parcursul lui 2011, până la aproximativ 65.600 persoane, potrivit studiului realizat de "Ensight". În schimb, numărul bancomatelor, precum şi cel terminalelor POS au crescut, anul trecut. În septembrie 2011 existau cu 4,6% mai multe bancomate decât la finalul lui 2010, în timp ce creşterea anuală a numărul unităţilor POS a fost de 7,9 procente, se arată în raport.

Băncile din ţara noastră au urmat tendinţa europeană şi s-au concentrat pe dezvoltarea unor canale alternative, precum mobile şi internet banking, precizează analiştii firmei de consultanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb