STUDIU ERICSSON:  Implementarea la scară largă a tehnologiei 5G poate aduce Europei beneficii suplimentare în valoare de 210 miliarde de euro

G.U.
Miscellanea / 20 noiembrie 2020

Implementarea la scară largă a tehnologiei 5G poate aduce Europei beneficii suplimentare în valoare de 210 miliarde de euro

Tehnologia 5G, utilizată ca o "platformă de inovare deschisă", ar putea aduce Europei beneficii în valoare de 210 miliarde de euro, arată o cercetare derulată de Qualcomm Technologies, Inc. şi Ericsson, în colaborare cu Analysys Mason, conform unui comunicat de presă.

Studiul "Revizuirea planului de acţiune 5G pentru Europa" (realizat de Analysys Mason cu contribuţia Qualcomm Technologies şi Ericsson) oferă o analiză în termeni de cost-beneficii, atât la nivelul fiecărei ţări din Europa, cât şi la nivel de segment de piaţă. Studiul include şi recomandări în ceea ce priveşte investiţiile publice necesare, precum şi în privinţa schimbărilor care ar trebui făcute pentru a valorifica oportunităţile cât mai bine.

Potrivit sursei citate, se estimează că, în România, valoarea actuală a beneficiilor economice, aduse prin transformarea digitală la nivelul mai multor sectoare (determinată exclusiv de tehnologia 5G) este de 6,8 miliarde de euro, costurile fiind de 1,9 miliarde de euro: un raport costuri-beneficii de 3.6, cu un beneficiu net (beneficiu minus cost) de 4,9 miliarde de euro.

Potrivit raportului, Germania ar fi ţara cu cel mai mare beneficiu net global (beneficiu minus cost) de 38,5 miliarde de euro; cu o investiţie de 6 miliarde de euro, raportul beneficiu-cost (CBR) este de 7.5. Totodată, Elveţia îşi propune să aibă cel mai mare raport beneficiu-cost (14.7), cu un beneficiu net de aproximativ 10 miliarde de euro şi o investiţie de numai 700 de milioane de euro.

Wassim Chourbaji, Senior Vice President Government Affairs, Qualcomm Communications SARL, a precizat: "Tehnologia 5G poate fi pentru Europa stimulul economic de care aceasta are nevoie. Utilitatea conectivităţii prin 5G nu se limitează doar la smartphone-uri, ci are potenţialul de a schimba industrii întregi, la nivel macro. Qualcomm s-a angajat într-un proces în care îşi propune să lucreze alături de companiile, organizaţiile şi guvernele din Europa pentru a valorifica potenţialul de creştere şi oportunităţile de inovaţie pe care le prezintă această tehnologie".

În privinţa ariilor de utilizare a acestei tehnologii, cele mai însemnate beneficii economice (în ceea ce priveşte impactul în PIB-ul European) provin din clusterele Producţiei şi Agriculturii Inteligente, precum şi din clusterul Zonelor urbane şi suburbane (FWA) Inteligente, acestea aducând beneficii nete după cum urmează: 58 de miliarde de euro, 37 miliarde de euro, respectiv 18 miliarde de euro, notează sursa citată.

Gabriel Solomon, Head of Government and Industry Relations, Ericsson Europe and Latin America, a spus: "Ca platformă de inovare deschisă, tehnologia 5G asigură infrastructura critică de care Europa are nevoie pentru o redresare economică sustenabilă, rezistentă şi incluzivă. Uniunea Europeană îşi setează obiective pentru Decada Digitală şi implementează prevederile Green Deal şi ar trebui să se asigure că tehnologia 5G are un rol fundamental în ceea ce înseamnă transformarea digitală şi decarbonizarea economiei. Ericsson este un lider tehnologic în domeniul 5G, care s-a angajat să extindă următoarea generaţie de soluţii de conectivitate la nivelul întregii societăţii".

Studiul grupează segmentele de piaţă în patru arii principale: Producţie şi Logistică Inteligente, Comunităţi Rurale Inteligente, Oraşe Inteligente şi Servicii Publice Inteligente. Clusterele Producţie Inteligentă şi Comunităţi Rurale Inteligente au cele mai mari beneficii nete, de 70 de miliarde de euro, respectiv 55 de miliarde de euro, deşi raporturile beneficiu-cost ale lor sunt mai mici decât cele ale clusterelor Oraşe Inteligente şi Servicii Publice Inteligente.

De asemenea, în România clusterele Comunităţi Rurale Inteligente, respectiv Producţie şi Logistică Inteligente au cele mai mari beneficii nete, de 2 miliarde de euro, respectiv 1,5 miliarde de euro, deşi raporturile beneficiu-cost ale lor sunt mai mici decât în cazul clusterului Oraşe Inteligente (6.7).

Totodată, studiul identifică principalele zone care necesită finanţare publică (parţial sau în totalitate), pentru a putea obţine beneficii. Aceste domenii sunt: sănătate şi spitale; clădiri municipale; educaţie; turism; agricultură şi zone urbane, inclusiv transportul public. Potrivit cercetării, beneficii în valoare de peste 50 de miliarde de euro pot fi generate prin finanţări publice de sub 20 de miliarde de euro.

Conform comunicatului, pe lângă beneficiile economice datorate investiţiilor, cercetarea evidenţiază şi multe dintre beneficiile de mediu şi sociale, determinate de implementarea soluţiilor de conectivitate 5G: securitatea în muncă; o calificare mai înaltă a forţei de muncă; emisii de dioxid de carbon reduse; consum redus de energie; optimizarea resurselor în procesele de producţie, incluziune socială; securitatea activităţilor de import/export.

Wassim Chourbaji a adăugat: "Este evident faptul că 5G va deveni una dintre principalele fundaţii tehnologice ale economiei şi societăţii din viitor. Beneficiile pe care le avem ca urmare a implementării tehnologiei 5G sunt evidente, iar de acum încolo trebuie să încercăm să răspundem provocărilor şi să profităm de oportunităţile care ne aşteaptă şi vom putea să realizăm toate acestea doar printr-o colaborare strategică şi prin consultare reciprocă".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In Europa se discuta despre 5G. In China exista de ceva vreme si se discuta de 6G. ????!!!!!

    1. Habar nu ai ce vorbesti dar hai sa faci pe interesantul...Adevaratul 5G e SA si nu-l are nimeni. Ce au toti e o strutocamila de 5G NSA, unde RAN-ul e 5G si CN-ul e 4G. Asa ca mai usor cu 6G-ul ca si de ala se discuta cum discuti tu de 5G :-)

    creeaza infrastructura pentru o lume fara cash

    trist...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb