Aproximativ 51% dintre sloveni, 48% dintre bulgari, 45% dintre români şi 41% dintre cetăţenii croaţi consideră că a crescut corupţia în ultimele 12 luni în ţările lor, a raportat noul Barometru Global al Corupţiei publicat de Transparency International şi citat de ANSA, conform Hotnews.
Conform studiului, la nivelul UE, unde procentul mediu este de 32%, doar Cipru (65%) a avut o pondere mai mare de persoane care spun că a crescut corupţia în 2020.
În partea opusă în clasamentul european, Finlanda (16%), Estonia (18%) şi Slovacia (19%) sunt ţările în care cetăţenii sunt mai puţin convinşi de o creştere a corupţiei în ultimul an.
Cetăţenii europeni sunt de părere că "pandemia înrăutăţeşte situaţia" şi în unele ţări "politicienii folosesc criza drept o scuză pentru a submina democraţia, în timp ce alţii o văd ca pe o oportunitate de a obţine profituri".
Astfel, Transparency Internaţional a afirmat că "fie că este vorba despre percepţia guvernului asupra corupţiei" sau despre suspiciuni de "impunitate" sau despre utilizarea "conexiunilor personale când sunt accesate serviciile publice", rezultatele analizei subminează imaginea UE "ca loc al integrităţii".